1/5

Oyun geliştiricileri paneli

Umut Ersaraç 3.06.2010 - 12:31
Türkiye'de oyun sektörü ve geleceği üstüne
4 Mart 2008 Salı günü Ankara’da bulunan Başkent Üniversitesi Rektörlük binasında, Avni Akyol salonunda bu ülkede oyunlar adına bir şeyler yapıldığının kıvılcımları gözüktü adeta. Ne devletimiz ne de para sahibi olan “Büyük ve başarılı iş adamlarının” para getiren iş sektörü kategorisine koymadığı dijital oyun sektörünün önemli başlıkları tartışıldı, konuşuldu. Geçmişte nerde olduğumuz, şu anda nerelerde bulunduğumuz ve gelecekte de bu sektörün neresinde bulunabileceğimiz hakkında fikirler verildi, konuşuldu.

Açıkçası ben panele giderken bu denli konuştuğunu ve dinlediğini bilen bir toplulukla karışılacağımı ummuyordum. Benimle aynı sırada bulunan basın mensuplarından bazıları dışında, konferans salonundaki hava “Biz burada bulunma sebebimizi çok iyi biliyoruz” şeklindeydi. Ceidot-Ceiron Stüdyoları temsilcileri Hakan Nehir, Deniz Aydınoğlu, Tuna Hünerli ve Tamer Karataş, ana projeleri olan “Hükümran Senfoni”nin (HS) yan projelerinden biri olarak Hükümran Senfoni Online’ı (HSO) tanıtmadan önce ve sonra sektörün durumu hakkında görüş bildirdiler ve soruları cevapladılar. Aynı şekilde Mynet Oyun Uzmanı ve HSO’ın en büyük destekçisi olan Mynet’in temsilcisi Murat Yavuz Kaplan da, Ceidot’la ortak oldukları projeleri hakkında konuşmanın yanında sektörün durumu hakkında açıklamalar yaptılar, çok değerli yorumlarını bizlerle paylaştılar. Kısacası herkes oraya yeni bir oyundan çok ileride yapılması gerekilen yeni oyunlardan ve nasıl yapılacaklarından bahsetmeye gelmişti

Konuşmalar başlayınca anladım ki yavaş yavaş birileri olayın ciddiyetine varmaya başlamış. Belki de bundan 10 sene önce yapmamız gereken konuşmamız gereken şeyleri şimdi yapmaya başlıyoruz. Yine de yavaş veya hızlı fark etmez “Başlamak” bile bu sektörde ilerlemenin en önemli adımı olarak göze çarpıyor.

Panel başlar başlamaz akış gereği ilk açıklamalar HS’nin ne durumda olduğuna yönelik oldu. Geçtiğimiz yıllarda Ceidot stüdyolarını ziyaret etmiş, projelerinin ne durumda olduğunu görme fırsatı bulmuştum. Daha sonra kendilerinin yayınladıkları tanıtım videolarıyla da oyun dünyasındaki herkes HS’nin ne durumda olduğunu görmüş oldu. Oyunun türü RPG’ydi. Teknoloji demolarında yaptıkları işe ve sahip oldukları kurguya ne kadar bağlı olduklarını gösteren ekip* panele üzücü bir açıklama ile başladılar (*Panelde bulunan ekip Hükümran Senfoni oyununda çalışan ekibi temsil eden ekipti. Aynı zamanda da HSO’ı hazırlayan ekipti). Hükümran Senfoni projesinin yapımı durmuştu. Daha doğrusu durmak zorunda kalmıştı. Bu konunun ayrıntısına panelin ilerleyen bölümlerinde değinecek olan yazılım mühendisi Deniz Aydınoğlu öncelikle yeni projelerini tanıttı.

Yeni projeleri Hükümran Senfoni ile aynı ismi ve kurgu yapısını taşıyan “Hükümran Senfoni Online” oyunuydu. Web tabanlı olan HSO bir nevi Ogame benzeri olacağını söyleyen Aydınoğlu, oyunun dağıtımının Mynet tarafından yapılacağı ve dağıtımının ücretsiz olacağını açıkladı. ÜyelikAl.com’un da kullanıcı hesaplarında etkili olacağını sözlerine ekleyen Deniz Aydınoğlu, oyunun strateji öğelerinin yanında RPG öğeleri içereceğini de belirtti.