1/3

Oyun müzikleri tarihi

Özgür Yıldız 10.09.2010 - 10:52
Kaçınız Mario şarkısını mırıldanabiliyorsunuz?
Kaçınız Mario şarkısını mırıldanabiliyorsunuz? Peki ya hangileriniz Monkey Island şarkılarıyla dans ettiniz? Ya da World of Warcraft müzikleri tüylerinizi diken diken etmedi mi?
Video oyunlarında en önemli yapıtaşlarından biri de müzik. Özellikle oyunların, filmlere benzemeye başlamasıyla ortaya “sanat yapıtı” derecesinde yapımlar ortaya çıkmaya başladı. Peki ya oyunlarda müzik nasıl başladı?

70’li yıllar ve taş plaklar
Video oyunlarının bir eğlence formatı haline henüz gelmediği dönemlerde, kasetler ya da taş plaklarda müzik dinleniyordu. Pahalı bir yöntem olan bu analog medya, haliyle o dönemki “arcade” oyun makinelerine eklenemiyordu. Ancak Journey gibi nadir arcade’lerde bu tür analog müziğe rastlanıyordu.
Bu dönemlerde genel olarak kendini tekrar eden kısa melodiler özellikle Pac Man gibi oyunlarda bulunmaktaydı. Ancak bir süre sonra müziği de oyunun kodlarına eklemeye başlayan programcılar, oyunda müzik konusunda yeni bir çağın başlangıcını müjdelemişlerdi. Örneğin ilk oyun konsollarından Atari 2600, sadece iki farklı tonda ses çıkarabiliyordu. Bu o zamanlarda büyük bir ilerlemeydi.

Oyun müzikleri tarihi
80’li yıllarda silikon teknolojisinin gelişmesi ve maliyetlerinin düşmesiyle birlikte, yeni jenerasyon arcade makineleri ve konsollar ortaya çıktı. Bununla paralel olarak, oyunlara eklenen müziğin de kalitesi artmış oldu. İlk örnekleri 8 ya da daha fazla kanallı ses destekleyen konsol ve makinelerle birlikte ortaya çıkan bu akım, 1985’te Nintendo’nun NES sistemiyle kendisini pekiştirmişti. Özellikle NES döneminde ortaya çıkan müzik yapıtları, daha önce müzikal anlamda tecrübesi bulunmayan programcılar yerine, yetenekli müzisyenler tarafından oluşturulmaya başlanmıştı. Nobuo Uematsu, Koji Kondo, Hirozaku Tanaka gibi isimler bu dönemde ortaya çıktı.

Ardından ortaya çıkan 16-bit’lik SEGA Mega Drive gibi konsollar, daha kaliteli ses örnekleme sunsa da, ses tasarımı pek fazla değişmedi. Giderek yokolan manyetik medyalar, seslerin daha çok dijital hale çevrilmiş efektlere kaymasına neden oldu. Bunun ilk örnekleri de Nintendo’nun 1991 yılında piyasaya çıkardığı SNES konsoluyla ortaya çıkmaya başladı.