1/3

Oyun piyasasının en büyük sorunları

Erkut Köse 24.07.2011 - 11:01
Sektörün hiç mi sorunu yok?

Oyun dünyası çok büyük, dolayısıyla firmalar ve yapılan projeler de bir o kadar büyük oluyor. Böylesine büyük bir piyasadan herkes nasibini almak istiyor. Böyle durumlarda da büyük firmaların kıyasıya rekabetine şahit oluyoruz. Ancak bazen yapılan şeyler, oyuncuları mutlu etmiyor. Ben de bu yazı dizisinde oyun sektöründe yaşanan sorunları size aktarmaya çalışacağım.

1) Sektör büyüyor, ihtiyaç artıyor.

Oyun sektörünün artık pastadan ne kadar büyük dilimler aldığını bilmeyenimiz yoktur. Hollywood ile kapışabilecek düzeyde büyük yapımların meydana çıkması tabii ki oyuncular için çok güzel bir durum. Ancak böyle bir sektörde birşeyler üretmek oldukça zor. Büyük oyunların masrafı da büyük oluyor. Peki nereden karşılanacak bu para? Tabii ki oyunculardan. Son zamanlarda oyun fiyatlarından şikayet etmeyenimiz yoktur. Bu sorun sadece ülkemizdeymiş gibi gözükse de aslında bütün dünyayı kapsayan bir sorun. Hatırlarsanız yakın zamanda Portal 2 fiyatıyla oyuncuların tepkilerini toplamış ve çoğu oyuncunun protestosuna maruz kalmıştı. Bu sorun çözülürse sanırız oyunculardan büyük bir yük kalkmış olacak.

2) Single player mı? O da ne?

Bu bir sorun gibi gözükmeyebilir başta, ancak tek kişilik oyun modlarının yavaş yavaş tarihe karıştığı bir gerçek. Her ne kadar çoğu oyun hala mükemmel senaryolarıyla bizi başlarına kilitleseler de çoğu oyun sadece çoklu oyuncu modlarıyla bile çok büyük satış rakamlarına erişebiliyorlar. Devasa bir senaryo yaratıp müthiş kurgular mı hazırlamak daha kolay, yoksa sadece gerçek oyuncuların oynayacağı bir dünya tasarlamak mı? Firmalar için bu sorunun cevabı tabii ki multiplayer oluyor. Burada oyun firmaları en kolayı tercih ederek sadece multiplayer modlarına ağırlık verebiliyorlar. Oyuncuların bir kısmının konudan rahatsız olmaması, diğer tek kişilik modları seven oyuncularında zorla boyun eğmesine neden oluyor. Çünkü bir kısım oyuncuya göre tek kişilik oyun modu çokta eğlenceli değil.