1/11

Oyunculuğu asıl öldüren oyun firmaları mı?

Murat Sağlam 19.04.2011 - 11:22
Oyunculuğa zarar veren 11 maddelik bir liste hazırladık.
Ekranda kocaman bir "Game Over" yazısı gördüğünüzde içinizden "ah bee" demek geçer. Ama olsun, nasıl olsa son kaydettiğiniz yerden devam edeceğinizi düşünürsünüz. Fakat edemezsiniz. Çünkü oyun sizi tam 30 dakika önce ateş edip patlattığınız şişelerin oraya göndermiştir.

Hayatınızdan çalınan bu 30 dakikayı hiçe sayarak yine oldukça ılımlı bir şekilde "Tamam, en azından yeni taktikler denerim, başka yollardan giderim" diye düşünürsünüz bu kez ama onu da yapmanıza izin vermez oyun. O kadar çok görünmez duvar vardır ki oyunda, demin ölmeden önce ne yaptıysanız bire bir aynısını yaşamak, aynı anda tetiklenen düşmanlarla aynı yerde ve aynı şekilde savaşmak zorunda kalırsınız.

"Bari şey yapayım..." derken onu da yapamayacağınızı anlarsınız ve oyunu durdurup şöyle bir derin nefes alırsınız. Aslında nefes de alamazsınız çünkü oyunu durdurduğunuzda ekranın her yerinde Games for Windows logoları, avatarlar, zıplayan hoplayan objeler karşılar sizi. Delirmenin eşiğine gelir, bilgisayarı kapatıp bir köşeye sinmek istersiniz. Lütfen bu bir rüya olsun dersiniz ama rüya değil bu aslında bir kabustur.

Oyunculuğu asıl öldüren oyun firmaları mı?
Ya da değil midir? Tabiki burada anlattığımız uç bir örnek size ama zaten "PC oyunculuğu ölüyor!!!" temalı tartışmalar oldukça saçma. PC oyunculuğu ölmeyi bırakın ölmekten çok çok uzakta yaşıyor şu anda diyebiliriz.

Fakat PC oyuncularının son dönemlerde en çok şikayetçi olduğu konuya biz de bir el atalım dedik. Oyun firmaları, PC oyunlarını öldürüyor mu? Öldürüyorsa neden? İşte size PC oyuncularının şikayetlerinden oluşan 11 maddelik bir liste hazırladık:

Oyunların geciken ya da hatalarla dolu PC versiyonları

Turumuza Talihsiz Konsol Sonuçları 101 dersi ile başlayalım. Önce konsol versiyonları yapılan oyunlar, PC için port edilirken ortaya çıkan hatalar ya da eksiklikler PC oyuncusunun bütün oyun zevkini öldürüyor demek yersiz olmaz. Hele bir de PC versiyonu sürekli geciken oyunlar, korsana karşı koruma geliştirmek amacıyla geliştirilen sistemler yüzünden oynanamayan oyunlar derken, PC oyunculuğuna neredeyse en büyük hasarı bu madde veriyor.