1/4

Oyunlar nasıl yapılıyor? - Bölüm 1

Murat Halilbeyoğlu 31.12.2010 - 14:46
Bu oyunlar nasıl yapılıyor diye soranlara...

Oyun geliştirme işlemi özünde bir yazılım geliştirme işlemidir. Tek farkı, işlem sonunda sıkıcı bir muhasebe programı yerine elinizde saatlerinizi harcayacağınız eğlenceli bir aktivite ortaya çıkmasıdır. Bu yazılımlar oyun geliştiricileri tarafından ele alınır ki bu kavram tek bir kişiyi içine alabileceği gibi yüzlerce kişiden oluşan bir takımı da kapsayabilir.

Web Tasarım Ajansı

Oyun yapımı temelinde aynı maddelerden oluşurken bu sektörde iki çeşit bulunmaktadır. Yayıncıların yayımladığı oyunlar ve bağımsız oyunlar.

Yayıncıların yayımladığı mainstream, yani kabaca esas oyun, popüler oyunları zaten aşağıda detaylı olarak inceleyeceğimiz için şimdilik bu tarafı bir kenara bırakırsak bağımsız oyunlar, sizin evde tek başınıza yapabileceğiniz, çok fazla maliyeti olmayan ve belki üç dört günde bitirebilirsiniz. Eskiden beri süre gelen bağımsız oyun sevdası son yıllarda oldukça yaygınlaştı ve gerçekten nitelikli bağımsız oyunlar yapılmaya başlandı. Hem kolay oluşu hem de bu anlamda birçok oyuncunun yoğun ilgisi, bağımsız oyunların gelişmesine büyük bir ivme kazandırdı.

Ben çok küçükken...

1960’lı yıllara dayanan oyun geliştirme işlemi o zamanlarda çok büyük bilgisayarlara ihtiyaç duyduğundan ve halka yayımlanamadığından dolayı böyle bir teknoloji neredeyse hiç kimse tarafından bilinmiyordu. 1970’lerde ev bilgisayarlarının ve ilk nesil konsolların ortaya çıkması ile kişisel kullanım için programcılar tarafından üretilen oyunlar kısa zamanda satılacak ürün haline geldi. O zamanlarda bu iş için gereken maliyetlerin ve bilgisayar sistemlerinin düşük olmasından dolayı bir programcı bile tek başına profesyonel bir oyun geliştirebiliyordu. Nitekim 21. yüzyılda sürekli gelişen bilgisayar işlem gücü ve kullanıcıların beklentileri artık tek kişinin, profesyonel bir oyun geliştirmesini imkansız kılmaktadır. Kaderin bir cilvesi olarak bu kişiler yukarıda da bahsettiğimiz gibi şimdilerin bağımsız oyuncularına dönüşmüşlerdir. Oyun üretiminin maliyeti 2000 yılında 1 ile 4 milyon dolar arasında değişirken 2006’da 5 milyon dolara, 2010’da ise 20 milyon dolar gibi inanılmaz seviyelere çıktı.

Oyunlar nasıl yapılıyor? - Bölüm 1
Demin de belirttiğimiz gibi ister mainstream olsun ister bağımsız olsun her oyun yapımı belli aşamalardan geçer. Tek farkı, maliyeti yüksek bir oyunun diğerine göre ekstra aşamaları, daha nitelikli özellikleri bulunabilir. Her iki türünde kendine ait iyi ve kötü yanları olduğundan hiç kimse net bir şekilde birisi iyi diğeri kötü veya birisi gerekli birisi gereksiz diyemez. Örneğin 15 milyon dolar bütçeli bir oyunun size sunacağı pek çok şey vardır. Daha iyi grafikler, daha iyi ses ve müzikler, daha iyi bir teknik destek, vs. fakat her yayıncı özünde kâr amaçlı bir şirket olduğu için çıkartılan oyundaki en büyük amaç da bu üründen olabildiğince çabuk ve yüksek kâr sağlamaktır. Dolayısı ile bu tarz oyunların geliştirilmesi uzadıkça yayıncı şirket giderek sabırsızlanmaya başlar ve işlemlerin son bölümleri aceleye getirilir. Dolayısı ile çok güzel başlayan bir oyunun son bölümleri haya kırıklığı yaratabilir.