1/7

Oyunlar nasıl yapılıyor? - Bölüm 2

Murat Halilbeyoğlu 11.01.2011 - 10:29
Yazı dizisinin ikinci bölümünde tester'lar var.
Geçen haftaki başlangıç bölümümüzü test işlemi ile bitirmiş ve bir sonraki yazımızda (bu yazıda) bu konuyu biraz daha kazacağımızı belirmiştik. Şimdi lafı çok uzatmadan her küçük çocuğun hayali olan “Tester” adlı “iş”i incelemeye devam edelim.

Her test sınavdır ama her sınav test değildir

Oyun testleri genel anlamda, geliştirme aşamasının bir alt koludur ve en nihayetinde nasıl oyun yapma işlemi esasında bir yazılım geliştirme işlemi ise test işlemi de yazılım denetleme işlemidir. Oyun testinin ana görevi, oyun içerisindeki yazılım hatalarını (bug’ları) bulup raporlamaktır. İnteraktif eğlence yazılımlarının test işlemi geçen hafta da belirttiğimiz gibi yüksek derecede bilgisayar alanında teknik uzmanlığı, analitik yeterlilik, kritik değerlendirme yeteneği ve dayanıklılık gerektirir.

Tarihçe

Bilgisayarların ve oyunların erken zamanlarında geliştiriciler tüm testlerden sorumluydular. O zamanın oyunlarının sınırları çok dar olduğu için bir iki tester bu işlem için yeterli oluyordu. Hatta bazı durumlarda bu iş için ekstra adam ayırmaya bile gerek olmuyor, programcılar kendiliğinden hallediyorlardı.

Oyunlar daha karmaşık bir yapıya büründükçe daha fazla “Kalite Değerlendirme” (Quality Assessment) kaynağı gerekli oldu. Bu yüzden birçok yayıncı artık yüksek sayıda KD’yi farklı yapımcılardan çıkan farklı türlerdeki oyunları test etmesi için işe almaktadır. Yayıncıların yüksek ölçekli KD ekiplerine karşın, yapımcılar genellikle test gruplarını daha küçük tutarlar.

Oyunlar nasıl yapılıyor? - Bölüm 2
Genel bir yanılgı, testerların herhangi bir oyunun alfa veya beta versiyonunu bedavadan oynayıp ara sıra da bu oyunlarda ortaya çıkan hataları rapor etmeleri yönündedir. Hâlbuki tam tersine oyun test işlemi, daha alfa sürümünden bile önce, bilindik ve genellikle bunaltıcı metotları kullanarak oyundaki hataları bulmak için yüksek derecede odaklanmanın yapıldığı bir işlemdir.

Sen hata yaparsan herkes mahvolur

Kalite değerlendirmesi oyun geliştirme sürecinde kritik bir bileşendir, çünkü oyun endüstrisinin standart bir yöntemi bulunmaz. Bunun yerine geliştiricilerin ve yayıncıların hepsi kendine has metotlar kullanırlar. Küçük geliştirici firmalarda KD departmanı bulunmazken büyük firmalarda tam zamanlı çalışan KD elemanları tutarlar. Yüksek reklam maliyetleri ile pazarlanan oyunlar profesyonel ve etkili test ekipleri tarafından test edilirler ve bunlar genelde yayıncıların çalışanları olur.