Oyunlar, Türler, Terimler ve Biz
Mehmet Ali Gerim
20.07.2010 - 17:40
Her yönüyle detaylı ve karmaşık bir dünya
Oyun oynamak muhakkak büyük keyif, ama hiç düşündünüz mü; oyunlar bizlere ne verir, bir mesajı var mıdır? Veya tam tersi bizler oyunlardan neler bekleriz? Bu sorular kimi oyuncular için, oynayacakları oyunu alırken, oynamak istedikleri oyunlardan beklentileri açısından bir anlam ifade ederken; bazı oyuncular içinse saf eğlence veya zaman geçirmekten öteye gidemez. Muhakkak oyun pazarı gibi geniş bir segmente sahip bir sektörde farklı beklentiler ile beraber, farklı oyuncu profilleri de vardır. Bu makalemizde oyun türlerini incelerken, oyuncu tiplerine de bakacağız. Konu ile ilgili olması açısından oyunlarda karşımıza çıkan terimleri de yine burada size kısaca anlatmaya çalışacağım.
Oyunlar ve oyun türleri
First Person Shooter (FPS), Real Time Strategy (RTS), Role Playing Game (RPG), Adventure, Action, Platform, Simulation gibi yabancı terminolojide yer alan genel oyun türleri, oyunların genel türünü ifade ederken; bunların Third Person Shooter, Japanese Role Playing Game (J-RPG), Western role Playing Game (W-RPG) gibi daha adını saymayacağım kadar alt türleri de mevcuttur. Hatta günümüzde sektör o kadar çeşitliliğe gitmiştir ki, türlerin karışımından oyun türleri yaratmışlardır, Action-Adventure gibi. Öncelikle bu tür oyunların ne anlama geldiğine bir bakalım.
First Person Shooter (FPS): Bu tip oyunlar, karakterin gözünden oyunun dünyasına baktığımız türe mensuptur. Türkçe’de birinci şahıs vuruş oyunu da diyebiliriz. Ancak bu tarz Türkçeleştirme çabaları genelde ters teper ve oyuncular orijinal halini kullanmaya devam eder. En güzel örnek Call of Duty serisidir. Genelde elimizde bir silah ile yıkım yarattığımız, önümüze geleni vurduğumuz bir türdür aynı zamanda.
Özellikle eskiden PC platformunda gördüğümüz bu tarz oyunlar yeni nesil ile birlikte konsollar üzerinde de yoğun olarak tercih ediliyor. Bu türün atası, id Software’a ait Wolfentesin isimli yapımdır. Doom ile birlikte oyun dünyasının gündeminde baş sıraya oturduğunu söyleyebiliriz.
Alt türler olarak RPG (rol yapma oyunu) ile karışımıyla birlikte Deus Ex gibi şahaserler çıkmıştır. Özellikle son dönemde oyun piyasasına FPS olarak Bad Company, Call of Duty, Killzone ve Halo gibi oyunlar damgasını vurmuştur.