Oyunlar, YouTube üzerinden izlenerek tüketilebilir mi?

Furkan Güler 20.10.2017 - 15:48
YouTube, artık video oyun endüstrisine yavaş yavaş yön vermeye başladı.

Video oyun anlayışının artık eskiye göre oldukça ve beklenmedik bir şekilde evrilmesi, bazı zamanlarda geliştiricilerin işine yararken bazen de hardcore olarak tabir edilen sıkı oyuncu kitlesini üzebiliyor. Artık yeni yeni mekanikler denemek yerine geliştiricilerden, o dönemde popüler olan oynanış mekaniklerinin basmakalıp versiyonlarını görmeye başladık. Artık oyunlarda bir maceraya başlayıp sonunu getirmiyor, lootbox olarak adlandırılan eşya kutularının peşine düşüyoruz ve senaryolu oyunlarda bile günlük görevler yapıyoruz. Oyunların artık bir şov dünyasına dönüşmesinden mütevellit, AAA oyunlarda çoğu zaman görkemli sahnelerden başka üzerinde uğraşılmış bir içerik göremiyoruz. Zaten üzerinde çalışılan görkemli anlar da fragmanlar ile sentezlenince, oyunu aldıktan sonra tabiri caiz ise temcit pilavı misali aynı içeriği ikinci defa görüyoruz. Sadece ilk 1 - 2 saatinin üzerinde güzelce çalışan geliştiriciler, oyunun sonrasını tekrara bağlayıp tamamen birbirinin aynısı açık dünya görevleri ve üzerinde uğraşılmamış senaryo modunu da oyunun tuzu biberi haline getiriyorlar.

Sizce YouTube, oyun endüstrisine yön veriyor mu?

Tüm bunlar yüzünden artık her bir yeni olarak tabir edilen oyunda maalesef yeni bir içerik göremiyoruz. Hali hazırda YouTube üzerinden sunulan bu oyunlar sizce sadece izlenerek tüketilir mi? Örnek vermek gerekirse, mesela PlayStation 4'ün özel oyunu olan The Order: 1886'yı sadece let's play videolarını izleyerek "Ben oyunu bitirdim." diyebilir misiniz? YouTube'un var olan kitlesinden aslında oyunların sadece izlenerek sahiplenildiği, sanki oyunu bitirmişçesine yorumlar atıldığını her eleştiri veya inceleme videosunun altında görebilirsiniz. Peki sizce bir oyunu sadece izleyip, oyunu eleştirecek veya savunacak kadar yeterli bilgiye sahip olabilir misiniz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

Yorumlar 18
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 03:57
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2017 22:12
Online oyunları çoğu zaman twitch ten, hikaye tabanları genelde youtube dan izliyorum. unique bir oyun olmadığı sürece satın alıp oynamaya gerek duymuyorum ve yaklaşmıyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2017 09:02
The Order gibi sinematik sahnelerin hikayeyi göğüsledigi ve oldukça çizgisel ilerleyen oyunlarda izlenerek bitirmis olma hissi yaşanabilir. Benzer oyun dinamikleri ile bir çok farklı oyunu bitirmiş bir oyuncu eksiklik hissetmeyecektir. İşin içine yeni ve farklı kavramları girdiğinde olay değişir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.10.2017 16:21
Ben Rome'u oynadım, oynamasam da olurmuş hani. Dümdüz ilerleyip tuşa basmaktan başka bir şey yapmadım açıkçası. O yüzden izle gitsin...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.10.2017 00:14
izleyerek Minecraftı bitiren vardır bu ülkede
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.10.2017 14:08
Ben StarFox ASAULT'u YouTube'da 5 kere izledikten 1 yıl sonra oyunu oynarken yine büyük bir zevk aldım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oyunlar, YouTube üzerinden izlenerek tüketilebilir mi?
İlginizi Çekebilir