1/5

Oyunun Kuralları

Yusuf Tansu Büyüktalaş 3.06.2010 - 12:31
Hayallerinizi unutmayın ki, gerçekleştiklerinde beklediğinize değsin
Kuşkusuz hepimiz oyun oynamayı seviyoruz. İşten veya okuldan gelince muhtemelen ilk işimiz bilgisayarın tuşuna basıp, açılmasını beklemek oluyordur. Biraz iş, biraz da ödevden sonra geriye kalan tüm zamanı, oyun oynamak için değerlendiriyoruz. Düşünsenize, bu yapımlar olmasaydı biz ne yapardık? Son zamanlarda sallama oyunlar piyasada çok fazla dolaşmaya başladı. Hiç beklemediğimiz yapımcı firmalar, bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Biz de bu durumu göz önünde bulundurarak sizler için bu makaleyi hazırladık. Hadi bakalım, biraz da siz yapın, biz oynayalım.

KENDİNİZE GÜVENİN

Her işte olduğu gibi, oyun yapımcılığı da büyük bir özveri ister. En önemli nokta ise kendinize güvenmenizdir. Unutmayalım ki “Oyun Yapımcılığı” görülenden çok daha zor ve meşakkatli bir iş. İleride büyük oyun şirketleri arasında yer almak istiyorsanız, ilk başta kendinize tamamen güvenmelisiniz. Seçtiğiniz misyon bu ise, sonuna kadar amacınızdan sapmamalısınız. En önemlisi, kendinizi kafa olarak hazırlamanız. Zira daha sonra muazzam bir hevese ihtiyacınız olacak. Bu işe girişmeye karar verdiğiniz anda etrafınızdaki insanlar inancınızı kıracak hareketlerde bulunabilir. Hedefinize ulaşmanıza engel olabilecek negatifliklere, kalkan olarak çelikleşmiş hevesinizi kullanacaksınız. Söylenen sözler ne olursa olsun, içinizdeki inanç, güven ve heves üçlüsü, sizi asla rotanızdan saptırmayacak. Bu üç unsura sahip olmanız, daha ilk başlarda büyük yollar katetmenize yardımcı olacaktır.

GELİŞMEYE AÇIK OLUN

Tam anlamıyla bir yapım ortaya çıkarmak için bilgi ve deneyime ihtiyacınız var. Hassas olan bir diğer nokta da, bazı teknik terimleri öğrenmenizin işinizi kolaylaştıracak oluşu. Bir oyunu meydana getiren en temel yapı birimi kodlardır. Kodlama bilginizi, özellikle de C+’ı geliştirin.

Yapımların %70’lik bir kısmı, bu karmaşık yazılardan meydana geliyor. İlk etapta kodları ezberlemek size zor gelecektir. Konuyla ilgili örneklerin bulunduğu, eğitici olan kitaplardan ezber yapmaya kalkışırsanız, bu size kolaylık yerine zorluk getirecektir. Başlangıçta sadece kodları okuyun ve gerçekleştirmek istediğiniz komutu gereken dizine yazın. Bu işlemler sıklaşmaya başladığı zaman zaten kendiliğinden ezberlemeye başlayacaksınız. O yüzden telaş yok. Bir süre sonra, kaynaklara dahi ihtiyaç duymayacaksınız, çünkü asıl kaynak beyniniz.

Kendinizi oyun yapımı konusunda test edebileceğiniz ilk adres, bazı oyunların (Operation Flashpoint, Age of Empires, Crysis vb...) harita ve görev editör uygulamaları olacaktır. Kendi kafanızda oluşturduğunuz bir senaryoyu ve görev ilerleyişini bu uygulamalar sayesinde oluşturabilirsiniz. Tasarladığınız haritalar ve görevler bittiğinde, oluşturduğunuz olguyu test edin. Ne zaman ki kendi tasarladığınız görevlerden zevk almaya başlarsanız, o an piştiğinizi anlayabilirsiniz.

İlk etapta kendi başınıza yapabileceğiniz oyunlar olacaktır. Geliştikçe daha komplike işlere imza atmak isteyeceksiniz. Ancak böyle bir şeyi oluşturabilmek için bir ekibe ihtiyacınız olacak. Sizin gibi bu işe gönül veren güvenilir arkadaşlarınızla bir ekip kurabilirsiniz. Daha sonra çalışmalarınızı ekip senkronizasyonu ile yürüteceksiniz. Bir oyunun yapılması için gerekli olan temel kadro, programcı, 3B tasarımcı, müzik ve ses editörü şeklinde oluşuyor. İlk aşamada bu ekibi kurabilirseniz, orta düzey bilginizle çok iyi işler ortaya çıkarabilmeniz kaçınılmaz olacaktır.