1/2

Paper Mario: The Origami King İnceleme

Ersin Kılıç 28.07.2020 - 17:24
Paper Mario: The Origami King inceleme içeriğimizde tamamen kağıttan bir dünyaya gidiyor ve oyunun ana dinamiklerine birlikte göz atıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch
Paper Mario: The Origami King İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Nintendo - Nintendo
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Role Playing Game
Merlin Puanı 70
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%85
Artılar + Tamamen kağıttan oluşan dünyası
+ Etrafı araştırmak ve yeni olaylar keşfetmek
+ Eğlenceli olay örgüsü
+ Kağıt saçma mekaniği
Eksiler - Dövüş sistemi daha iyi olabilirmiş
- Arka plana itilen RPG dinamikleri

Paper Mario The Origami King İnceleme: Kağıttan bir dünyayı yaratıcı bir oynanış ile birleştiren Paper Mario serisi her daim bu özgünlüğünü koruyan oyunların başında geliyor. Şimdiye kadar çıkan tüm oyunlarında başarılı bir ivme yakalayan serinin son oyunu Paper Mario: The Origami King, Nintendo Switch platformu için geçtiğimiz günlerde çıktı. Biz de bu dünyaya hızlıca bir giriş yaptık.

Paper Mario The Origami King İnceleme

Paper Mario'nun bu yeni macerası adından da anlaşılabileceği gibi içerisinde kağıt katlama sanatı olan Origami'yi barındırıyor. Oyun aslında alışık olduğumuz Mario hikayelerinden birisine sahip, fakat bu sefer oynanışa da bağlı olarak yeni karakterleri bünyesinde barındırıyor. Oyunun başında yine bir maceradan dönen Mario ve Luigi kardeşlerin Mushroom Kingdom'a doğru yol alırken görüyoruz. festival için kaleye doğru yol alan kardeşler, burada bazı gariplikleri sezmeye başlıyor. Kalenin içine doğru girdiğimizde ise Bowser da dahil olmak üzere Mario dünyasının önemli karakterlerinin origami gibi katlandıklarını görüyoruz. Dahası katlanan bu karakterlerin Origami King tarafından kontrol edildiğini de anlamamız uzun sürmüyor. Prenses Peach'in kalesi ile birlikte kaçırılmasının ardından iş bir nevi başa düşüyor ve Origami Kralı'na karşı maceramız da başlamış oluyor.

Paper Mario: The Origami King İnceleme

Öncelikle Origami King biraz ağır bağlayan bir yapım. Nintendo sanki serinin yaş ortalamasını iyice düşürmüş gibi herşeyi uzun uzun, tane tane anlatmayı tercih etmiş. Bu durum açıkçası oyunun ilk aşamalarında biraz sıkılmama sebep oldu. Yani anlatılan, öğrendiğiniz bir dinamiğin bile tekrar tekrar anlatılması doğal olarak sıkıcı bir hal alabiliyor. Keşke bu tarz tercihler için oyunun başında eğitim isteyip istemediğimiz sorulsa, daha isabetli bir tercih olabilirmiş.

Oyuna başladığınız anda bu tercihin oynanışa da yansıdığını görmeye başlıyorsunuz. Paper Mario serisi renkli dünyasına rağmen, her zaman derin dinamikleri barındıran bir sisteme sahip olmuştur. Bu oyunda bu derinlik biraz daha yüzeysel bir şekilde bırakılmış. Serinin diğer oyunlarına göre rol yapma dinamikleri biraz geri plana atılmış ve oyun daha çok dövüş ve platform öğelerine ağırlık vermiş. Bu durum tabi ki kötü değil ama beklediğimiz seviyede olmadığı da bir gerçek diyebilirim. Benzer bir durumu, hissiyatı daha önce Mario & Luigi RPG serisinin son oyunlarında da yaşamıştım. 

Paper Mario: The Origami King İnceleme

Oyunun dünyası genel olarak bölgelere ayrılmış durumda. Bu bölgeler kendi içerisinde farklı dinamiklere ve bir nevi çözmeniz gereken bazı bulmacalara, daha doğrusu durumlara sahip. Bulmaca diyince aklınıza çok kapsamlı işlemler gelebilir. Bu durum daha çok bir obje bulma, yol açma şeklinde ilerliyor.

Toad kasabası, geniş ovalar, dağlık alanlar ya da sık ormanlar oyun boyunca ziyaret edeceğiniz mekanlardan sadece birkaçı. Bu bölgelere girdiğinizde origami gibi katlanan karakterleri kurtarıyor ve bir nevi onların hikayeye dahil olmasını sağlıyorsunuz. Ayrıca her girdiğiniz bölgede büyük kopukluklar dikkatinizi çekiyor. Yani kağıdın ortasının koparıldığını hayal edin. Tamamen kağıttan oluşan Paper Mario: The Origami King dünyasında da böyle koparılmış alanlar bulunuyor. Bu alanları doldurmak ise ana dinamiklerimizden biri haline getirilmiş.

2/2

Bunun için büyük bir kesemiz var. Etraftaki objelere vurarak, bulmaca çözerek ya da sandıkları parçalayarak bu kesemizi konfeti, daha doğrusu kağıt parçaları ile dolduruyoruz. Biraz önce bahsettiğim alanlara geldiğinizde ise ZR tuşuna basarak havaya bu kağıt parçalarını saçıyor ve bu deliklerin onarılmasını sağlıyoruz. Bu işlem size altın kazandırdığı gibi bazı anlarda hikayenin ilerlemesi için ekstra durumları da karşınıza çıkarmış oluyor. Bu nedenle etrafı iyi araştırıp kağıt parçaları ile kesenizi doldurmak oldukça önemli. Bazen boşlukları kapatamadığınız ve etrafı iyice bir araştırmaya koyulduğunuz durumlar da yaşanabiliyor.

Oyunun sıra tabanlı savaş sistemi kendi içerisinde eğlenceli ama genel itibari ile serinin gidişatına ters düşen bir dinamiğe sahip. Biraz önce bahsettiğim bölgelerde dolaşan origami karakterlerle karşılaştığınızda ya da hikaye gereği durumlarda savaş arenasına giriş yapıyoruz. Bu arena diğer oyunlara göre biraz farklılaştırılmış ve öncesinde yapmamız gereken bazı işlemlere sahip. Savaşa başlamadan önce hem enlemesine hem de boylamasına müdahale ettiğimiz bir düşman dizilimi ile karşılaşıyoruz. Bu düşmanları aynı hizaya getirmek dövüş sisteminde hem bonus kazanmanızı sağlıyor hem de tek hamlede onların işini bitirmenize olanak sunuyor. Yani 4 Goomba'yı arka arkaya dizmez ve birini yanlış yerde bırakırsanız bu canlarına da bağlı olarak tek hamlede onların işini bitiremeyeceğiniz anlamına geliyor. çünkü tek sıra yaptığınızda kafalarına zıplayarak onları alaşağı etmeye çalışıyorsunuz. Ya da çekicinizin vuruş alanına göre onları bir araya getirmeniz gerekiyor.

Paper Mario: The Origami King İnceleme

Tabi bu dizilim işlemi başlarda çok basit gelse de oyun ilerledikçe daha karmaşık bir yapıya bürünüyor. Zaman kısıtlaması olduğu için dizilimi çok hızlı bir şekilde yaparak savaş alanında avantajlı duruma geçmek aslında bu sistemin bel kemiğini oluşturmuş diyebiliriz. Tabi aldığınız farklı silahlar, kullandığınız eşyalar ya da daha etkili botlar ile dövüş sistemi de zenginleştirilmiş. Arada 5-10 altın atarak kurtardığınız ve seyirci olarak savaş alanında bulunan Toad'ları da mücadeleye dahil edebiliyorsunuz.

Açıkçası bu savaş sistemi başta eğlenceli duruyor ama belli bir süre sonra dizilim işleminden biraz sıkılmaya başlıyorsunuz. RPG dinamikleri ve karakter gelişimi de arka plana atıldığı için bir süre sonra savaş sistemi kısır bir döngüye girmeye başlıyor. Sadece karakterleri dizip, onlara saldırdığınız bir sisteme dönüşüveriyor diyebilirim. Doğal oalrak farklı dizilimler olsa da temelde aynı şeyleri yapmak bu sistemin işleyişini biraz baltalamış.

Paper Mario: The Origami King İnceleme

Bahsettiğim bu geniş dünyada yolunuzu açmak dışında onlarca eğlenceli olay ile karşılaşıyorsunuz. işin ucunda Mario ve karakteleri olunca olay örgüsü de yaratıcı bir şekilde tutulmuş. Dans eden ağaçlar, dünyanın farklı noktalarına sıkışıp kalan karakterler, onarmanız gereken boşluklar derken etrafı araştırmaktan ve farklı olaylarla karşılaşmaktan keyif alıyorsunuz. Açıkçası bu renkli dünyayı araştırmak ve dolaşmak beni dövüş sisteminden daha fazla etkiledi, eğlendirdi diyebilirim. Unutmadan oyunun bazı noktalarında "1000'e katlanmış kol" gibi özel yeteneklerimizi de kullanıyoruz. Bu noktaları açtığımızda Mario'nun kolları akordiyon gibi açılıyor ve ulaşmanız gereken noktayı tuttuğunuz gibi, bir sayfayı açıyormuşçasına çekiştiriyorsunuz. Bu işleyiş Nintendo Switch'in sensörüne bağlanmış. Bu noktalara geldiğinizde Mario'nun kollarını sensör sayesinde kontrol ediyorsunuz.

Sonuç olarak Paper Mario: The Origami King biraz arka plana atılan RPG dinamikleri ve derinliğe rağmen eğlenceli bir oyun olmuş. Dövüş sistemi çıkmaza giriyor, sıralama sistemi ile biraz kendisini sıkıştırıyor ama genel itibari ile sizi eğlendirmeyi başarıyor diyebilirim. Mario oyunlarını seviyor ve çok derin bir oynanış aramıyorsanız Paper Mario The Origami King'e bir şans verebilirsiniz.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2024 14:57
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.12.2020 15:38
70 bana da az biraz geldi fakat herkes aynı düşünecek değil. Paper Mario sıralaması yapsam 3'üncü sırayı alır. Nintendo görsel olarak modifiye edilmiş karakterlere pek izin vermiyormuş ve Miyamoto RPG oyun istemiyormuş. Geliştirici Intelligent Systems yine de güzel iş çıkarmış.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.07.2020 09:37
Bu oyuna da 70 verilmez ya.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.07.2020 22:44
Bunada 70 vermisler :D Last of Us in bitmemis versiyonuna 95 vermeyi bilirsiniz anca zaten... Mario Gay degil mi bunlar oluyor acaba? ya da Sony gondermiyor diye mi oyunu. Eksikleri 2 tanecik biride dovus daha iyi olabilirmis. Last of Usta oykude daha iyi olabilir demi? ustelik oyku agirlikli oyun
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.07.2020 19:55
müthiş bir oyun, son yıllarda yapılmış en kaliteli en iyi oyunların başında geliyor mario the origami.. 2020 yılının game of the year ödülünü uzak ara alabilecek tek oyun.. inanılmaz bir deneyim inanılmaz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
İlginizi Çekebilir