Paradox Interactive: "Hala DRM kullananlar mı var!?"

Murat Halilbeyoğlu 25.01.2012 - 15:32
Ünlü firmanın CEO'sundan sektörü kızdıracak açıklamalar
Özellikle strateji oyunları ile oyun dünyasında adını duyuran Paradox'un CEO'sundan, sözde korsanlığı engellemeye yönelik çıkan DRM sistemine karşı can alıcı açıklamalar geldi.

Paradox CEO'su Fred West'in konu hakkındaki ilk sözü şöyle:

"İnsanlar hala neden DRM kullanıyorlar anlamıyorum. Sony'nin DRM'i, SecuROM gibi şeyler para kaybından başka birşey değil."

Nitekim farketmediyseniz söyleyelim Paradox Interactive son sekiz yıldır DRM kullanmıyor.

"Ben insanların hala DRM kullanmasına çok şaşırıyorum. Biz bunu 7 ya da 8 senedir yapmıyoruz çünkü mantıklı bir iş değil. DRM yüzünden yükleyemeyecekleri bir ürünü kimsenin satın alma zorunluluğu yok. Oyunu orijinal alan kişiler tıpkı korsan oyunları yükleyenler gibi çok rahat bir şekilde yüklemeliler, aksi halde bu korsanla savaşta çok negatif bir etki yaratır."

Paradox Interactive: "Hala DRM kullananlar mı var!?"
Wester'ın en büyük şikayeti ise DRM'li bir oyunun satışından üç gün sonra müşteri hizmetlerinin kızgın kullanıcılar tarafından istilaya uğraması. Bunun sebeplerinin birincisi de DRM. Öte yandan Wester'a göre para verip oyunu satın alan müşteriler sıkıntı çekerken korsan kullananlar rahatlıkla oyuna girip oynayabiliyolar.

"Bunun işe yaramaz bir fikir olduğunu biliyorum çünkü sekiz yıl öncesine kadar biz de denedik ve bizim için hiç faydalı olmadı."

Ubisoft'un sürekli online kalma zorunluluğu yaratan DRM'inin de sürekli eleştirildiğine dikkat çeken Wester "Cidden insanların hala DRM'de bu kadar ısrar etmesine mantıklı bir neden bulamıyorum. Özellikle de şu sürekli çevirim içi kalmanızı geerektiren DRM'lerde. Misal Ubisoft'unki gibi. Bana kalırsa bu 2003'ten kalma bir yöntem"

Siz ne dersiniz Fred Wester, DRM konusunda haklı mı haksız mı?
Yorumlar 27
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 15:11
Kalan Karakter: 300 Gönder
Paradox Interactive: "Hala DRM kullananlar mı var!?"
İlginizi Çekebilir