1/2

Patapon 2 Remastered İnceleme

Kağan Depboylu 13.02.2020 - 11:24
Patapon 2: Remastered ile pataponlarımız 4K çözünürlüğe geçiyor! Patapon dünyasına ilk defa dalacaksanız ya da nostalji peşindeyseniz incelememize göz atın!
Platformlar PlayStation 4, PSP
Patapon 2: Remastered
  • Yapımcı - Yayıncı SCE/WWS - SCEA
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Platform
Merlin Puanı 70
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar + Oyun mekanikleri ve çevresel detaylar
+ Farklı stratejiler kurmaya iten oyun yapısı
+ Dolu dolu içerik
+ Kendine has mizah anlayışı
Eksiler - Ara sahnelerin kalitesi can sıkıyor
- Yorucu bir ritim oyunu için fazla sayılabilecek oynanış süresi
- Kamera açıları kimi zaman sinir bozabiliyor

Patapon 2 Remastered İnceleme: Bundan yaklaşık 15 yıl kadar önce, elde taşınabilen her türlü elektronik cihazın insanların hayallerini süslediği, vitrinlerde Gameboy Color gören çocukların gözlerinin pörtlediği, anne-babayı konsol almaya ikna etmek için çeşitli taklaların atıldığı bir dönemde, Sony kafamıza ‘DAN!’ diye vuruverdi PSP’yi. O yıllarda aklımızı başımızdan alan bu aşırı havalı cihaza ne oyunlar çıkmadı ki… God of War, Metal Gear Solid, GTA, Persona, Final Fantasy, Tekken… aman Allah’ım say say bitmez. Ardı arkası kesilmeyen bunca yapıma ev sahipliği yapan, böylesine arzu nesnesi haline gelmiş bir konsolu almamak söz konusu dahi olamazdı. Nitekim sağdan soldan arttırarak, zaman içinde biriktirdiğim bir miktar parayla ben de bir PSP sahibi olmayı başarmıştım. Gel zaman, git zaman elde oynayacak pek oyun kalmadığı bir vakit, bir arkadaşımın ağzından duymuştum Patapon’u.

“Grafiklerine bakma abi, çok tatlı oyun bir ara dene muhakkak.” şeklinde verdiği tavsiyeyle, bilinç altımın derinliklerine gömüldü bu oyun… En nihayetinde bir süre  sonra denk gelip, uygun fiyattan aldım Patapon’u. Taktım cihaza disketi, vurdum ritmin dibine ve neşeli pataponların şirin mi şirin dünyasında huzuru buldum… falan diyeceğimi sanıyorsanız yanılıyorsunuz... çünkü Patapon zor. Patapon insana rage quit attıracak kadar, güzelim PSP’yi size ısırtıp, duvara fırlatırken histerik kahkahalara boğulmanıza neden olacak kadar zor! (Tabi ki de böyle bir şey olmadı. Kısmen olmuş olabilir diyelim...) Peki bu oyunun zorluğu, o zamanlar motor reflekslerini kontrol edemeyen, dikkati bozuk ve sabırsız bir ergen oluşumdan kaynaklanıyor olabilir miydi? Patapon 2: Remastered deneyimime dayanarak söyleyebilirim ki suç tamamen ayarsız ergenliğimdeymiş.

Patapon 2 Remastered İnceleme

Patapon 2: Remastered İnceleme

Öncelikle şunu belirteyim; Patapon 2: Remastered bir ritim oyunu, fakat içinde bolca strateji ve rpg öğeleri bulunduran bir ritim oyunu. Basitçe anlatmak gerekirse; her görevde, önceden seçtiğiniz üniteleri ritme uygun şekilde komutlar vererek kontrol ettiğiniz ve önünüze çıkan çeşitli engelleri aşmaya çalıştığınız bir oyun. Tabi Patapon 2’yi böyle tek cümlede tanımlayıp bırakmak çok büyük haksızlık olur zira bu oyun detaylarla dolu, detaylarla dolu olmasının yanı sıra oyunun sunduğu içerik de dolu dolu. Ana hikayeyi tamamlamak adına oyuna, yaklaşık 20-25 saatinizi gömmeniz gerekiyor ki bu en iyi ihtimal, çünkü oyun sizi belli noktalarda grinda zorluyor. Grind yapmak için harcayacağınız süre tamamen size kalmış. Eğer tüm içeriği görmek ve bütün özellikleri açmak isterseniz, harcayacanız süre tahminen 50 saate yaklaşacaktır.

Oyunda pataponlarınızı yönetebilmek için uygulayabileceğiniz 7 farklı komut bulunuyor. Bu komutlardan üçünü oyunun erken safhalarında, bir kısmını hikayede ilerledikçe, bir kısmını da önceden oynamış olduğunuz haritaları tekrar ziyaret ettiğimiz takdirde öğrenebiliyorsunuz. Hikayede bir müddet ilerledikten sonra, pataponlarınızı kontrol etmeye yarayan komutların yanı sıra öğreneceğiniz bir başka şey de miracle adı verilen dualar. Bu dualar zor koşullarda hava durumunu değiştirebilmenizi sağlıyor. Yeri gelmişken ekleyeyim; hava durumu, oyun mekaniğinin önemli bir parçası. Pataponlarınız soğuk havalarda donup, sıcak havalarda kavruluyor. Onları bu zor koşulların içinden çıkarmak da miracleları kullanmakla mümkün oluyor. Hava koşullarının oyuna olan etkisi bununla bitmiyor; esen rüzgar oklarınızı ve mızraklarınızı savuruyor, sisli havalar düşmanlarınızı görünmez kılıyor, bulutlu havalarda tepenize yıldırımlar yağıyor. Hemen korkmayın, bunların hepsi çözülebilir meseleler. Kulağınız hep ritimde olsun yeter, komutlara zaten zamanla alışacaksınız.

Patapon 2: Remastered

Komutlar demişken, temel komutları şöyle bir sıralarsam, oyun mekaniğinin nasıl işlediği konusunda daha net bir fikir edinebilirsiniz diye düşünüyorum:

PATA-PATA-PATA-PON: Bu komut sevimli pataponlarınız için: “Uygun adım marş!” anlamı taşıyor.

PON-PON-PATA-PON: Birimleriniz, düşman birimlerine bu komut vasıtasıyla saldırıyor.

CHAKA-CHAKA-PATA-PON: Savunma pozisyonu almak için bu komutu uygulamanız gerekiyor.

Oyunda öğreneceğiniz diğer komutlar da bu komutlar gibi dörtlü kombinasyonlar halinde uygulanıyor. Sonradan öğreneceğiniz bu dört komut; pataponlarınızı ağır saldırı pozisyonuna almaya, zıplatmaya, gaza getirmeye ve geri çekmeye yarıyor.