1/3

PC ve konsol oyunculuğu üzerine

Özgün Karabulut 8.01.2013 - 11:18
Bitmeyen kavga
Aşağıda yer alan "PC ve konsol oyunculuğu üzerine" hakkındaki güzel imakale yazısı, Milamber nick'li okurumuz Özgün Karabulut tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın

Oyunlardaki mazim atarilerle başladı yani oyunculuğa konsolla başladım diyebiliriz. 90'lı yıllarda sahip olduğum bu aletle (çıkışı 70’lerin sonu) evde tek başına, mario, street fighter ,mortal combat, batman, superman, pac man ve daha aklıma gelmeyen bir sürü oyun oynadım.

Kaset takarak oynanan bu oyunlar şimdiki yeni nesil konsol oyunculuğuna ön ayak oldular. Daha sonra 1994 yılında piyasaya çıkarılan Playstation bu emektar cihazı yavaş yavaş tarihe gömdü ve oyuncular arasında yerini hızla aldı. O zamanlar için devrim niteliğinde olan grafikleri, VCD oynatabilmesi ve müzik CD’lerini çalabilmesi, sonraki yılların temellerini atacak oyunları Dünya çapında milyonlarca satmasını sağladı ve böylece günümüze kadar gelen ve bazıları da hala devam eden serilerin ilk oyunlarını çıkardı.

PC ve konsol oyunculuğu üzerine
Bunun yanında aynı tarihlerde Commodore 64’ü görüyoruz. Commodare sahibi olmadığımdan oyunlarını incelediğimi ve tarihçesi hakkında bilgi aldığımı söylemeliyim. Commodore da, Atari 2600 ve serisinin yaptığının benzerini yaparak PC oyunculuğunun temellerini atmıştır. Orta yaşlı nesiller bilirler, bu cihaz özellikle onlar için efsanedir ve hepsi onun oyunlarından büyük zevk aldıklarını söylerler. Fazla alternatifi olmayan oyun dünyasında Sony bu durumu değiştirerek Playstation'u piyasaya sürdü ve sonu gelmeyen rekabetin ve kıyaslamaların fitilini ateşlemiş oldu.

PC ve Playstation 90’lar ve 2000’lerin başında daha gelişime aç, üretimi sürekli düzeyde olduğundan o dönem birbirinden güzel efsane oyunlar yapıldı ve bunların seri haline gelmesi kesinleşti. Konsol yapımlarının devamının geleceğini açıklayan Sony 2000’lerin başında kendine konsollar çapında ilk ciddi rakibini de bulmuş oldu; Xbox. Bu konsol diğerlerine göre çok yeni de olsa, kısa zamanda büyük başarı yakalayıp oyun pazarında etkili olmaya başladı, ancak şu bir gerçek ki farklı oyunları bulunsa da Playstation'la genelde aynı oyunlar piyasaya sürülüyor ve seçim şansı biz oyunculara bırakılıyor.