1/3

PES 2014'ü bizzat yerinde gördük!

Murat Oktay 6.07.2013 - 19:00
PES'in gerçeklikle buluşması.
Pro Evolution Soccer denince bir kısım futbol oyunsever için akan suların durduğunu bilsem de bir kısımın da "EE yani?" dediğini çok rahat duyabiliyorum. Benim için her iki oyun da çok önemli. PES'in fantastik oynanabilirliği ile FIFA'nın gerçekçiliği her ikisinin de farklı bir yerde olmasını sağlıyor.

Geçtiğimiz günlerde PES 2014'ü denemek için Merlin'in Kazanı'ndan ben ve Oyungezer'den Sinan Akkol, Konami'nin İngiltere ofisine davet edildik. Ofise vardığımda yol yorgunu olsam da PES 2014'ü deneyecek olmamın heyecanı herşeyin önüne geçiyordu. Aynı heyecanı bizi karşılayan Konami ekibinde de görmek mümkündü. Zira oyunlarını basın ile ilk defa buluşturacaklardı. Ancak onların heyecanının asıl sebebini daha sonra fark ettim. Birazdan siz de anlayacaksınız.

PES 2014'ü bizzat yerinde gördük!


Oyun hakkında birçok haber çıktı bugüne kadar. Ancak önceki versiyonlardaki deneyimlerimden dolayı daha iyi yüz modellemeleri ya da yeni ara animasyonlarından fazlasını beklemiyordum. Bu beklentimde haklı çıktığımı söylesem sanırım yalan olur. Elbette PES 2014'te daha iyi yüz modellemeleri ve yeni ara animasyonlar var. Ancak gerçekten neleri gördüğümü söyleyebilmem için oyun deneyimimi anlatmam en doğrusu olacaktır.

Basın Toplantısı ile Başladı Herşey
İlk olarak bir basın toplantısına girdik. Burada 6 gün önce yayınlanan videonun kısaltılmış halini izletip ne gibi yenilikler getirdiklerini açıkladılar. Burada söyledikleri videoda gösterdiklerinden çok farklı değildi. Ancak basın toplantısının özünde yatan çok önemli bir detay vardı. Avrupa kültürünün farklılıkları, oynanışta da farklılaşmaya sebep oluyordu. Bu sebeple yeni oyunda bunu yansıtabilmek için 10 kişilik bir Avrupa ekibi kurulmuştu. Sadece Avrupa için sorumlu olan programlama, tasarım ve içerikten sorumlu kişiler vardı. Daha önce bu şekil sadece Avrupa'ya yönelik bir çalışma yoktu bildiğiniz gibi. Söylenenlere göre bu sayede oyun içi dinamikler, savunma ve saldırı gibi öğeler farklılaştırılmıştı. Bu geliştirdikleri sisteme HEART adını vermişler. Sunumu yapan PES Ürünleri Pazarlama Müdürü Manorito Hosoda, bu özelliği "oyuncu ve takım içinde moralini oldukça etkileyecek bir sistem" olarak açıklıyor. Kısaca açıklamak gerekirse, skor, diğer oyuncuların morali, seyirci, stad gibi birçok etken futbolcunun maç içindeki moralini, hali ile performansını etkileyen özellikler içinde. Daha da basitleştireceksek, bu etkenler sayesinde daha doğru pas verip, daha hızlı koşup, doğru şutlar çekebileceğiz.