Philips 272E1GAEZ inceleme

Murat Oktay 31.03.2022 - 15:40
Oyuncu monitörü alacak ve fiyatı çok yüksek olmayan ama performans yüksek bir ürün arıyorsanız, Philips 272E1GAEZ inceleme yazımızı kaçırmayın.

Dengeli bir bütçe ile birlikte özellikle oyun tarafında yüksek özellikleri olan oyuncu monitörü bulmak oldukça zorlaştı. Çok fazla model olması oyuncuların da kafasını bir nevi karıştırıyor. Bu konuda 1080P özelinde aradığımız en önemli kriterler 144hz ve 1ms tepki süresi gibi dinamikler olmaya başladı. İşte Philips 272E1GAEZ inceleme yazımızda bu özelliklere sahip olan oyuncu monitörüne yakından bakıyoruz.

Oyuncu monitörü Philips 272E1GAEZ inceleme

Philips 272E1GAEZ inceleme

Büyük markaların bir çok farklı modellerden oluşan ürün yelpazesi sunduğu bu günlerde monitör seçimi yapmak iyice kafa karıştırıcı olmaya başladı. Konu seçim, özellikler ve performans olduğunda elbette seçim için araştırma yapmanız gerekiyor. Philips 272E1GAEZ, 144hz yenileme hızı ve 1ms MPRT özellikleri sayesinde pürüzsüz kare hızları arayan PC oyuncuları için etkileyici bir performans vaat ediyor. 

Kutusundan çıkardığımızda ürüne ek olarak bir adet ayak, HDMI ve Display Port kabloları ve harici adaptörü geliyor. Ayrıca monitör o kadar hafif bir malzemeden yapılmış ki, kutusundan çıkartırken hiç zorlanmadığımızı belirtmem gerek. Malzeme kalitesi iyi ama aynı zamanda taşınabilirlik konusunda da hafif bir monitör var karşımızda.

Monitörü kurduğunuz anda sisteminize de bağlı olarak 144Hz çalışmaya başlıyor. Bunun dışında otomatik ayarlarda renk ve doygunluğunun gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Yine de bir ayar yapmak ya da monitördeki oyun, gezinti modları gibi seçimleri yapmak isterseniz, ön panelde bulunan ayar tuşları belirgin bir şekilde işaretlenmiş. Ön tarafta bu işaretlerin yer alıyor olması kullanım sırasında kafa karışıklığını da önlüyor. Ses ayarı, giriş üniteleri arasındaki geçişi çok kısa bir sürede yapabiliyorsunuz. Bazı monitörlerde bu ayarları bulabilmek bazen gerçekten çok zor oluyor.

Philips 272E1GAEZ inceleme

Cihaz, 27" VA(*) Led panel tasarımına sahip, bu nedenle masaüstü kullanımı ve oyun için uygun bir panel ve boyuta sahip olduğunu söyleyebiliriz. VA panel olduğu için 178 derecelik görüş açısı sağlayan oyuncu monitörü AMD FreeSync teknolojisini de destekliyor.

(*) - VA, dikey hizalama anlamına gelir ve bir tür LED (bir tür LCD) panel görüntüleme teknolojisidir. VA panelleri, diğer ana ekran paneli türleri, TN (twisted nematic) ve IPS (düzlem içi anahtarlama ) arasında en iyi kontrast ve görüntü derinliğine sahip olmakla karakterize edilir, aynı zamanda en uzun tepki sürelerine sahiptir.

Genel olarak sade bir tasarıma sahip olan 272E1GAEZ, ince çerçeve kalınlığı ile göze de hitap ediyor. Arkasında bulunan HDMI ve Display Port sayesinde iki farklı girişe sahip. Ayrıca yine arkasında bir adet ses çıkışı bulunuyor. Bu ses çıkışı dışında monitörün dahili hoparlörü de bulunmakta. Monitör hoparlörleri oyun ya da film gibi kullanımlarda tabi ki yeterli değil ama günlük kullanım için gayet yüksek bir ses performansına sahip. Çalışırken ya da Youtube'da bir video izlerken genelde monitör üzerindeki hoparlörü tercih ettiğimi belirtmem gerek. Monitörlerin üzerinde hoparlör bulunmasını önemli buluyorum çünkü bazen yanınızdaki arkadaşınıza ya da eşinize bir şey göstermeniz gerekiyor. Ses sisteminiz yoksa ve kafa üstü bir kulaklık kullanıyorsanız hoparlör olmadığında bunu  yapamıyorsunuz. Bu nedenle günlük kullanımda yetecek bir hoparlör olması en azından benim için önemli bir etken.

Philips 272E1GAEZ inceleme

Cihazın kurulu olduğu stand, farklı bir tasarıma sahip değil. Yükseltilip, alçaltılabiliyor ancak sağa ya da sola dönüş sağlayamıyorsunuz. Ayrıca arkasında bulunan vida yuvaları (VESA desteği) sayesinde de duvar montajına veya monitör koluna monte edebilirsiniz. Hareketli görüntülere 1ms'lik tepki süresi veya hareketli görüntü tepki süresi, ekrandaki hareketli nesnelerin daha akıcı görünmesini sağlıyor. Özellikle oyunların oldukça hızlı aktığı günümüzde bu destek oldukça önemli. Yoksa oyunda ilerlerken, ekranın bir tarafında aracınızın ya da karakterinizin gölgesinin kalması oldukça rahatsız edici bir durum.

Doom gibi yüksek yenileme gerektiren yapımlarda ne kadar yüksek seviyeye çıkarsanız, o kadar canlı bir görüntüye ulaşırsınız. Bu sebeple yenileme hızının yüksek olması, özellikle bu tarz oyunlardaki deneyiminizi etkileyecek, başarı şansınızı da arttıracaktır. Özellikle film deneyiminin de iyi olduğunu söylemem gerekiyor. Zira yüksek siyah doygunluk seviyesi, görüntülerin daha parlak olmasını sağlıyor.

Philips 272E1GAEZ inceleme

Kullanım tarafında özellikle yüksek Hz değerlerine sahip monitörlerde sevmediğim bir durum var, fakat Philips anlaşılan bu durumu çözmüş, çünkü bu monitörde bu problem ile karşılaşmadım. Yüksek Hz değerine sahip olan monitörleri daha düşük değerlerde (60 - 75) kullandığınızda çerçeve etrafında bir parlama yapabiliyorlar. 144Hz'e aldığınızda bu durum tabi ki düzeliyor ve zaten olması gerektiği gibi daha akıcı olarak kullanabiliyorsunuz. Fakat daha önce kullandığım bazı 144 Hz monitörlerde 60 FPS'e kilitli oyunlarda bu problem ile karşılaşıyordum. Örneğin son dönemde çıkan popüler oyunlardan Elden Ring, 60 FPS'e kilitli bir oyun. Ve kullandığım diğer monitörde çerçeve kenarında hafif ışık yansıması var. Fakat Philips 272E1GAEZ ile yaptığım testlerde bu problem ile karşılaşmadım.

Genel bakış

Bu fiyat ve çözünürlükteki bir monitörden beklentim yüksek seviye değildi. Genelde daha büyük monitörleri tercih ediyorum. Şu anda da kullandığım monitör 35'' olduğunu söylersem, ilk başta bana ne kadar küçük geldiğini de anlarsınız. Ayrıca 4K olmaması da bana düşük bir özellikle gibi gelmişti. Ancak bu monitörü kullanmak durumunda kalırsam, yüksek yenileme hızına sahip bir oyun monitöründen çok daha fazlasına sahip olduğunu bildiğim için hiç de çekinmem. Tüm kullanıcılara hitap eden bu monitör, her türlü medyayı işleyebilmek için oldukça iyi tasarlanmış. Amacınız günlük kullanım ya da film izlemek de olsa verdiği sonuç kesinlikle denemeye değer.

Philips 272E1GAEZ inceleme

Satın almalı mıyım?

Philips 272E1GAEZ inceleme yazımızda ürünün özelliklerini sizler için özetledik. Eğer belli bir fiyat aralığınız varsa ve bu monitör de o aralıkta yer alıyorsa, daha üst seviyede, en azından şimdilik, daha iyisini bulma şansınızın olduğunu pek sanmıyorum. Kaliteli renk üretimi, gama ve arka ışık performansı, ultra hızlı yenileme oranları göz önüne alındığında verdiği sonucun, harcadığınız paranın karşılığını fazlası ile verdiğini göreceksiniz. Philips 272E1GAJ yazının yayına girdiği tarihte, Vatan'da 3.268 TL, Itopya'da ise 3.658 TL'den satılıyor. Bu da satın alacağınız ürün için uygun bir rakam.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 23:46
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.04.2022 13:59
açıkcası dolby vision + hdmi 2.1 içermeyen hiç bir monitörü almayın..! Biraz daha koyun gidin VRR ALLM destekli bir 120hz tv alın


Yanıtla
DOĞRU SÖYLÜYORSUN KARDEŞİM
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.04.2022 12:10
açıkcası dolby vision + hdmi 2.1 içermeyen hiç bir monitörü almayın..! Biraz daha koyun gidin VRR ALLM destekli bir 120hz tv alın
Kalan Karakter: 300 Gönder
Philips 272E1GAEZ inceleme
İlginizi Çekebilir