1/3

Platform Oyunları

Tolga Canatan 13.09.2012 - 10:12
Hedef sadece hoplayıp, zıplamak mı?
Platform oyunları, oyun karakterlerinin genellikle asma katların ya da çeşitli engellerin olduğu alanlarda ilerlemeye çalışmasıyla şekillenmiştir. Bu tip oyunlarda kahramanımız hedefine ulaşmak ya da görevini tamamlamak için farklı farklı tasarlanan ama temelde aynı mekanik üzerine oturtulmuş haritalarda oradan oraya hoplayıp emelini gerçekleştirmeye çalışır. Çeşitli bulmacalar ile de oyuncuyu kendine bağlayabilen platform oyunları, oyun türleri içersinde şüphesiz üst sıralardadır.

Bu tarz oyunlarda zorluk seviyeleri, senaryosu veya oyunun amacı düşük seviyelerde kalır. Belirli platformların üzerinde kıpır kıpır dolaşan karakterlere sağlam hikayeler yazmakta her yiğidin harcı değildir ne de olsa.

Geçmişe Kısa Yolculuk
Platform oyunlarının türediği yıllar 1980'lere dayanıyor. Geliştirilen ilk platform oyunlarında karakterler platformdan platforma zıplayarak ilerleyebildiği sade bir oyun yapısı vardı. Tabii yıllar geçtikçe teknoloji de ilerledi ve geliştiriciler hayal gücünü ekranlara daha iyi yansıtabildi. Artık oyun karakterleri havada asılı platformlarda sadece zıplamıyor, gerektiğinde koşabiliyor, yüzebiliyor, tutunabiliyor ve sallanabiliyordu.

1980'lerden 1990'ların ortalarına doğru gelindiğinde artık platform oyunları da diğer türlerin çarpıcı özelliklerini barındırır olmuştu. Herhangi bir shooter ya da RPG oyun unsurlarını barındırabilen platform oyunları kalitesini hızla artıyor ve basamakları bir bir tırmanıyordu.

Platform Oyunları
Örneğin 1987'de Contra'yı çıkartan Konami, shooter havasını platform türünde estirmeye başlamıştı. Ayrıca 1992 yapımı amiga oyunu Flashback ile, macera unsurları platform atmosferiyle harmanlanarak oyuncuların beğenisine sunulmuştu. "Peki ya RPG ?" dediğinizi de duyar gibiyim. 1997 yılında PS için çıkartılan Castlavenia oyunu tam anlamıyla RPG + Platform yapısını barındırıyordu. 2005'ten günümüze doğru gelindiğinde bu hızlı tırmanış yerini daha duru bir ortama bıraktı. Tabii ki oyunların teknolojik kalitelerinde hızlı yükselmeler mevcuttu ancak buna rağmen platform oyunları diğer türlerin baskısı altında ezildi kaldı. Haliyle yeni nesil platform oyunları içinde başarılı olanlar bir elin parmak sayısını geçemedi.

Platform Oyunları
Tüm zamanların en çok satan oyunlarından Super Mario'nun çeşit çeşit versiyonları çıktı ki, 2007 oyunu 'Super Mario Galaxy de bunlardan birisiydi. Nintendo'nun altın çocuğu Super Mario  önceki sene 'New Super Mario Bros' adıyla DS için çıkmıştı. Super Mario Bros, 30 milyona yakın kopya satarak neredeyse ilk Mario oyunu kadar başarılı oldu. (Tabii oyuncu sayısının artmasına bağlı olarak kısa zamanda bu kadar çok satmasından dolayı Mario serisinin en başarılı oyunu olduğu söylenebilir.) 2010 yılında çıkan Sonic Colors 2D platform anlayışını 3 boyutlu olarak sunmuştu. Bunun öncesinde 2009 yılında FrozenByte'ın oyunu olan 2.5 boyutlu Trine ortalamanın çok üstünde performans sergileyerek türüne yeni bir soluk getirdi. Masalsı atmosferi, fiziğe dayalı bulmacalarla destekleyen Trine'a, ikinci oyunuyla online co-op desteği de sunuldu ve platform oyunlarının ne kadar zevkli olduğu bir kez daha ispatlanmış oldu.

Platform Oyunları
Yeni nesilde türünün en iyi örneklerinden birisini çıkartan Frozenbyte'a Ubisoft ta katıldı ve bir çoğumuzun çocukluk arkadaşı Rayman'ın son oyunu 'Rayman Origins' i çıkartarak görsel şölen yaptı. Super Meat Boy, Limbo vb. oyunların eşsiz başarısı da son zamanlarda platform oyunların tekrar dikkate alınması gerektiğini vurguluyordu