PlayStation 5 teknik özellikleri resmi olarak açıklandı

Ersin Kılıç 18.03.2020 - 17:51
Sony, Playstation 5 teknik özelliklerini detaylandırdı. Özel sunumda Playstation 5 yenilikleri ile birlikte konsolun hangi özelliklere sahip olacağı da duyuruldu.

Uzun süredir merak edilen PlayStation 5 teknik özellikleri en sonunda belli oldu. Sony, sene sonunda çıkması planlanan Playstation 5 teknik özelliklerini ve konsolun yeniliklerini düzenlediği özel bir sunum ile oyun severler ile paylaştı.

PlayStation 5 teknik özellikleri resmi olarak açıklandı

Sony dün yaptığı bir duyuruda 18 Mart tarihini işaret etmiş ve PS5 ile ilgili özel bir sunum yapılacağı açıklanmıştı. İşte söz verildiği gibi bu sunum geçtiğimiz dakikalarda başladı ve Mark Cerny tarafından Playstation 5 sunumu yapıldı. Playstation 5'e geçmeden önce firmanın önceki konsollarından bahsedildi ve Playstation 4'te yaşanan değişime vurgu yapıldı. 

PlayStation 5 teknik özellikleri resmi olarak açıklandı

Yapımcıların konsola alışma sürecinin Playstation 4 ile birlikte düştüğünü söyleyen Cerny, Playstation 5 ile birlikte bu sürecin 1 aya kadar düşeceğini de sözlerine ekledi. Yani konsola oyun geliştirecek olan yapımcılar, sadece bir aylık süreçte konsola hakim olmaya başlayacak. Playstation 5'te daha önce açıklandığı gibi 3 boyutlu ses desteği de bulunacak. Bu desteğin Tempest yongası ile birlikte yapılacağı da açıklandı. Bildiğiniz gibi daha çok Dolby Atmos ya da sinema dünyasında IMAX olarak bildiğimiz sistemlerde gördüğümüz bu özellik, sesin 360 derece olarak kulağımız tarafından algılanmasını sağlıyor. Yani 3D ses özelliği ile birlikte oyun oynarken sesin nereden geldiğini tam olarak anlayabileceğiz. Bu noktada sistem kişiye özel olarak bir algoritma geliştirecek ve HRTF ayarı ile birlikte seslerin gerçek dünyadaki gibi olması hedefleniyor.

PlayStation 5 Teknik Özellikler

CPU: 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)
GPU: 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz RDNA 2
GPU Mimarisi: Özelleştirilmiş RDNA 2
RAM: 16GB GDDR6/256-bit
Bellek genişliği: 448 GB/s
Depolama: Custom 825GB SSD
Optik Sürücü: 4K UHD Blu-ray Drive
Genişletilebilir depolama: NVMe SSD Slot

Oyun sektöründeki yapımcılara kulak verdiklerini belirten Cerny, geliştiricilerin en çok istediği noktaların başında SSD çözümlerinin geldiğini de açıklamalarına ekledi. Playstation 4 için bile sonradan SSD eklendiğinde bunun avantajlarını gördüklerini söyleyen Cerny, doğal olarak Playstation 5'in bu desteğe ilk etapta sahip olacağını da belirtmiş. Ayrıca saniyenin 1/4'i oranında 2 GB'lik verinin yüklenebileceği ve bu sayede yükleme ekranlarını dahi görmeyeceğimiz belirtilmiş. Daha önce hatırlarsanız PS5 yükleme süreleri ile ilgili Spider-Man videoları ortaya çıkmış ve oyunun PS5 üzerinde neredeyse yükleme süresine sahip olmadığını görmüştük. Bildiğiniz gibi çoğu oyunda asansör taktiği de denilen gizli yükleme noktaları bulunuyor. Yani PS5 ve yeni nesil konsollar ile birlikte yapımcıların bu tarz yöntemlere baş vurmasına gerek kalmayacak.

PlayStation 5 teknik özellikleri resmi olarak açıklandı

Sistem belleğini de etkin bir şekilde kullanacak olan PS5'in bellek yapısı çok daha efektif çalışacak. Şu anda 30 saniye sonrasını ön belleğe atan konsolların aksine PS5'in ön belleğe 1 saniye sonrasını bile atacağı belirtildi. Bu hem yapımcılara büyük bir kolaylık sağlayacak hem de yüklenme süreleri gibi noktalarda çok daha efektif bir kullanım sunacak. Ayrıca donanım tarafında konsola Custom Flash Controller desteğinin eklendiği de belirtildi. Bellek ve SSD arasındaki veri akışını hızlandıracak olan bu sistem, özelleştirilmiş yonga sistemi ile birlikte kaplama gibi olguların çok daha hızlı yüklenmesini sağlayacak ve konsolun dar boğaz olmasını engelleyecek.

Sunumda kullanılan yongalar ile birlikte yeni sıkıştırma yöntemine de değinildi. Bu konuda yeni bir algoritma kullanan Sony, eskiye nazaran disklere %10 daha fazla veri sıkıştırabilecek. Ayrıca bu yongaların bellekte tutulan gereksiz dosyaları da eleyeceği belirtilmiş. Yani daha önce belleğe atılan gereksiz dosyalar bu yeni sistem sayesinde atılacak ve belleği rahatlattığı gibi dar boğaz konusunda da büyük bir avantaj sağlayacak. Bu noktada PS5 SSD'sinin saniyede 5.5 GB okuma yapabildiği de belirtilmiş.

PlayStation 5 teknik özellikleri resmi olarak açıklandı

Tabi harici disk desteği de Playstation 5'te olacak. geriye uyumluluk sistemi ile birlikte oyuncuların çok kalabalık bir kütüphaneye sahip olacağını belirten Mark Cerny, konsolun harici SSD desteği sayesinde bu probleminde ortadan kalkacağını belirtmiş. Tabi bu noktada sistemin tam performans destekleyeceği birincil SSD'ler ve hali hazırda kullandığımız ikincil olarak adlandırılan SSD'ler bulunacak.

PlayStation 5 Geriye Uyumluluk

GPU tarafında ise güç tüketimini ikiye katlamak istemediklerini belirten Cerny, AMD ile birlikte ihtiyaçlarını bu doğrultuda karşılayabildiklerini dile getirdi. TFlops üzerinden konsolun gücünü kıyaslamanın yanlış olacağı belirtilirken PS5'in PS4'e göre %64 daha fazla transistöre sahip olduğu belirtildi. Geriye uyumluluk tarafında konsol içerisine donanımsal değil, yazılımsal olarak destek verdikleri belirtilirken geriye uyumluluk tarafında listede PS3'ün olmaması ise dikkat çekti. Playstation 5 çıktığında ise tüm PS4 oyunları geriye uyumluluk desteğine sahip olacak. Yine de ilk etapta 100 PS4 oyununa destek verileceği de belirtilmiş. Bu oyunlar henüz belli olmadığı gibi ilerleyen dönemlerde desteklenen oyun sayısı da artabilir.

PlayStation 5 teknik özellikleri resmi olarak açıklandı

Ray Tracing ve Global Illumination desteğine de sahip olan Playstation 5, bu konuda farklı bir sisteme de sahip olacak. Konsolun bu sistemleri tam performans çalıştıracağı ama normal sistemlere göre çok daha düşük bir güçte bunu başarabileceği belirtilmiş. 

Konsolun teknik özelliklerine baktığımızda ise sunum öncesinde dedikoduların çıktığı gibi TFLops olarak Xbox Series X'ten geride kaldığını görüyoruz. Muhtemelen bunun için sunum sırasında sık sık tam performansını TFLops ile kıyaslamak yanlış ifadesinde bulunuldu. Nitekim bu frekans hızı ve verimlilik konusunda da sık sık örnekler verildi. İşlemci tarafında 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz kullanacak olan PS5, 16GB GDDR6/256-bit desteğine de sahip olacak. 825 GB SSD bulunan PS5'in az önce de belirtildiği gibi taşınabilir SSD desteği de bulunuyor.

Normalde GDC fuarında yapılması planlanan bu sunum doğal olarak çok teknik kaldı. Yani normal bir kullanıcıyı tam olarak tatmin edecek bir sunum olmadığını söyleyebiliriz. Konsolun gücü, SSD önemi ve 3D ses sistemi üzerinde durulsa da sunumda konsolun tasarımı konusunda ise bir bilgi paylaşılmadı. Siz ne düşünüyorsunuz, yorumlarınızı bekliyoruz.

Yorumlar 75
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 02:05
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.03.2020 08:24
Bu düz PS 5 modeli. Pro version gelince donanımsal güç değerleri % 20 civarında artacaktır..
MK Okuru
MK Okuru 23.03.2020 09:51
PC den ne farkı kaldı o zaman
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2020 09:03
Ps5 için yukarıda açıklanan teknik özelliklere bağlı teknolojileri ben 2013 yılından beri kullanıyorum. Ör:
1-3D Ses: Ben surround sesi soundblaster ses kartı ve logitechin standart 5+1 ses sistemi ile 2013 yılında alıyordum.
2 4K: 2014 yılında r9 290trix ekran kartı ile alıyordum.
ps5 i Abartmayın.
MK Okuru
MK Okuru 23.03.2020 09:35
@sukru83: 4k 60FPS LG TV'de. 4K monitör şuanda bile çok pahalı. TV yi ozaman 3000 TL civarına almıştım. Rekabetçi atmayacaksam, single player oynayacaksam hala kullanıyorum. Rekabetçide diğer monitörde 1m/s 144hz devam :)
MK Okuru
MK Okuru 20.03.2020 14:28
Günümüz içinde açıklanan özellikler standart oyuncu bilgisayarı özellikleri, öyle ahım şahım bir şey yok. İşin asıl kötü tarafı bu daha seneye çıkacak. Üstüne de bir 6-7 sene bunu yedirmeye devam edecekler. 5 sene sonra en düşük ekran kartı yine bundan iyi olur. Konsol işi zor, atari gibi kısa sürel
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2020 15:44
Ps5'i almayın aldırmayın!
sukru83
sukru83 19.03.2020 10:30
maşallah 2014 te 4k monitor için kaç kişinin maaşı gitti acaba?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.03.2020 01:56
ps5 6500 tl olacak xbox seris x 7500
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.03.2020 12:06
PsTR son hareketiyle her şeyi yıktı. Zaten pahalı olan oyunları daha da pahalı yaptılar. bakalım bi sonraki sene ne olacak.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.03.2020 04:14
Yorumlar-yorumlar)))
Kalan Karakter: 300 Gönder
PlayStation 5 teknik özellikleri resmi olarak açıklandı
İlginizi Çekebilir