1/2

PlayStation Network ne kadar güvenli?

Murat Halilbeyoğlu 18.02.2011 - 15:09
Son çıkan haberler şok edici
Bugün arstechnica.com adlı bir internet sitesinde yapılan haber konsol dünyasında özellikle de PS3 kullanıcıları arasında tam bir deprem etkisi yarattı. Nitekim sitenin yaptığı habere göre PSN'deki güvenlik açığı akıl almaz derecede.

Haber aynen şu şekilde; Sony kısa zaman önce resmi olarak her kim hack'lenmiş firmware veya üzerinde oynanmamış teknoloji kullanır ise Play Station Network'den ömür boyu yasaklanacağını açıklamıştı.

PlayStation Network ne kadar güvenli?
Peki firma bu türden bir konsolun sisteme bağlandığını nasıl anlıyor? Hacker'lardan bir tanesi PSN'e kaçak yollarla girmiş ve araştırıp buldukları karşısında şok olmuş. Eğer bu hacker'ın buldukları doğru ise sizin PSN'de kayıtlı olan kredi kartı bilgileriniz açık bir şekilde yani şifrelenmemiş basit bir text dokümanı olarak Sony'e gönderiliyor ve Sony sizin sisteminiz ile yaptığınız her şeyi ama her şeyi izliyor ve bu sırada detaylı bir rapor tutuyor.

Hacker konu hakkında şöyle diyor "Sony dünyanın en büyük casusu. O kadar çok veri toplamışlar ki. Bağlanan tüm cihazların geri dönen değerleri Sony'nin sunucularında saklanıyor." Hacker'ın bir diğer iddiası da Sony sizin hangi kontrolleri kullandığınız, hangi USB cihazının bağlı olduğunu, ne tür bir televizyon kullandığınıza kadar bütün her şeyi bildiği yönünde. İşte haberde yayınlanan bir chat diyalogu:

kullanıcı2: psn download'ları ile ilgili komik bir şey daha buldum
kullanıcı2: mağazadan bir pkg oyunu talep ettiğinde
kullanıcı2: oluşan url'nin içerisinde oyunu bedava mı yoksa paralı mı alacağını anlıyorsun. Tabii ki bunun için birkaç oynama yapman lazım
kullanıcı3: …
kullanıcı2: yani şöyle ki
kullanıcı8: :D
kullanıcı3: aman tanrım
kullanıcı2: drm: kapalı

Üstelik hepsi bu değil. İşin daha da korkutucu yanı kredi kartları ile ilgili kısım. İddialara göre Sony'e gönderilen tüm kredi kartı bilgileri açık bir şekilde ortalıkta dolaşıyor.