1/3

PlayStation Tarihi: PS2

Mert Günhan 17.02.2013 - 13:40
Kara kutu içinde geçen bir çocukluk!
20 Şubat’ta New York’ta gerçekleşecek olan PlayStation Meeting’e geri sayarken, eski PlayStation efsanelerini gözden geçiriyoruz, bugün konumuz PlayStation 2!

PlayStation. Sony’nin 1994 yılında başlayan konsol macerasının şimdilerde oyun dünyasının yapı taşlarından biri haline gelmiş olması şaşırtıcı değil. Öyle bir konsoldan bahsediyoruz ki her çıkışı oyun dünyasına yeni mil taşları koymuş, endüstriyi değiştirmiş ve oyun teknolojilerine yeni mekanikler, yeni devinimler getirmiş.

İlk PlayStation’ın hikayesi şüphesiz en önemlilerinden birisidir fakat bu konsolun bir fenomen haline gelmesinin ardında yatan en önemli sebep şüphesiz şimdiye kadar gelmiş geçmiş en iyi konsollardan birisi olarak kabul edilen PlayStation 2’dir.

PlayStation Tarihi: PS2
PlayStation 2, satın almış herkes için ayrı bir yere sahiptir, benim gibi iki adet PlayStation 2 eskitmiş bir insan için ise daha da özel bir yeri vardır. Bu yazının ise PlayStation 2’nin üretiminin Şubat 2013 itibariyle bitirilmesi üzerine manidar bir yeri var sanırım; her şeyden önce, bize onlarca yıl muhteşem hikayeler yaşattığın için teşekkürler PlayStation 2.

1999 Yılında yapımına başlanan konsol ilk olarak Mart 1999 yılında duyurulmuştu fakat 2000’lere kadar piyasaya çıkmamıştı. Sony’nin PlayStation 2 konusunda yaptığı duyuru bile dönemin en büyük konsollarından Sega Dreamcast’in ortaya çıkış sürecini yavaşlatmıştı. Satışa çıkışından sonra raflarda bile zor bulunan bu efsanevi konsol, çıktığından 1 yıl sonra Dreamcast’in satışlarını durdurmuştur, hatta bu olayın Mart 2001 olması çok manidardır.

Teorik olarak Microsoft’un Xbox’u ve Nintendo’nun GameCube’ü arasında teknolojik olarak en düşük güce sahip olan PS2, gariptir ki karşısına aldığı bütün rakiplerini ezici bir üstünlükle geride bırakmıştır, tabii bu da birinci büyük konsol savaşlarının başlangıcı olmuştur. PS2’nin sistem özellikleri düşüktü fakat içinde bulunan DVD video oynatıcısı gibi rakiplerinde bulunmayan özellikleri vardı.
PlayStation Tarihi: PS2
PlayStation 2 ilk çıktığı vakit o zamanlar “çıkış oyunları” gibi şeyler çok ön planda değildi, bu 2001’in yılbaşı sezonunda değişti. Sony Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty ve Grand Theft Auto gibi oyunlarla rakiplerini oyun konusunda fersah fersah geride bırakırken, bu efsanevi serileri kendi platformunda yayınlamaya devam ederek, ününe ün katacaktı.

Konsola özel oyunlar furyası bu dönemde aldı başını gitti, Nintendo’da Microsoft’ta kendi konsollarına özel isimlerle ortaya çıkarak, Sony’nin elinde bulunan sağlam fikri mülkleri bir şekilde geçmeye çalışıyordu fakat bu gerçekten zorlu bir süreç olacaktı, Nintendo ve Xbox’ın kendi özel isimlerini oturtmaları en az bir seneyi alacaktı.