1/2

Playstation ve Linux El Ele

Berk Iybar 3.06.2010 - 12:31
Hiç PS2'de Linux kullanmayı düşündünüz mü?

“Kullanıcıya doyasıya oyun” amacıyla ortaya çıkan konsollar 100 oyunlu basit kutulardan sektörize olmuş, teknolojiyi devamlı zorlayan gelişmiş bir pazara döndüler. Günümüz konsollarıyla VCD, DVD izlemek internete bağlanmak artık bir hayal değil, gereksinim haline gelmiş durumda.

Konsolların kullanım alanlarının bu denli gelişmesi üreticilerin de sınırlarını zorlamasına neden oluyor. PlayStation ilk çıktığında “Bu aletin bir işletim sistemi olsa nasıl olurdu?” diye fantastik bir soru sormuştum kendimce. Neticede aletin grafik kaspasitesi yüksekti ve işlemcisi de fena değildi, donanımın hazır olduğu düşünüldüğünde, iş yazılıma kalıyordu. Bu tıkanmayı QNX, AmigaOS(workbench) veya tost makinalarına kadar girmeyi başaran Linux başarabilirdi ancak.

Penguen’i Yarınca İçinden Çıkanlar

Geleceğe kılavuzluk eden hayallerim Sony’nin PlayStation 2 için Linux Kit adı altında çıkan ürünüyle son buldu. Bu kit’in içinde öncelikle açık kod olarak geliştirilen ve programcılar ile network uzmanlarının gözdesi olan unix tabanlı sevimli maskot pengueni de logosu yapmış LINUX bulunmakta. Bu Linux, PlayStation 2 için özel olarak derlenmiş 2 DVD’den oluşmakta. Unutmadan paketin içinden çıkacak sürümün RedHat benzeri olacağı belirtiliyor. Ne de olsa işletim sistemini PlayStation'a uyarladığımıza göre 40gb bir hdd (hemen belirtelim bu hdd memory kart olarak kullanılamıyor), standart RJ45 portunu kullanan 10/100Mbps ağ adaptörü, VGA monitör kablosu ve klavye ile mouse’dan oluşmakta. Tüm bunların bedeli ise 249 paund. 

Bir kısım PS2 sahiplerinin aklına takılabilecek diğer bir soruda büyük ihtimalle şudur; ''Peki 40gb hdd yi aldık eve geldik, bu disk benim 8MB'lık Memory Card'ımın görevini görmeyecekse ne işe yarayacak?'' Ne işe yarayacağından bahsetmeden önce iyi niyetimizle en azından şu an için Sony'nin bir satış stratejisi planları içinde olduğunu düşünebiliriz. Evet ne yazık ki az önce de belirttiğimiz gibi koskoca HDD'yi Memory Card olarak kullanamıyoruz. Peki Sony istese böyle bir olay gerçekteştiremez miydi? Bu sorunun cevaı tabii ki de evet, bal gibi de gerçekleştirebilirdi. Fakat bunun sonucunda Sony'nin bir yan geliri olan donanım kazancı, yani Memory Card satışları düşerdi. PlayStation 2 kullanıcılarının büyük çoğunluğu bu HDD ve Linux olayı tam olarak belli olmadan önce piyasaya çıkacak olan HDD ile birlikte sınırsız veri depolama, Memory Card olayına son! hayalleri kuruyorlardı elbette. Şu ana kadar da bu hayaller silinip gitti, Sony belki ileriki bir zamanda Linux'un sonraki çıkacak versiyonlarıyla birlikte bu hayalleri gerçekleştirir. Fakat görünüşe göre bu kısa bir zaman zarfında pek olası bir şey değil.