1/2

Playstation Vita başarılı olacak mı?

Özgür Yıldız 19.09.2011 - 12:35
Sony'nin el konsolu, PSP'yi unutturacak mı?
PlayStation Vita, Sony'nin 15 sene önce PSone'ı piyasaya sürmesinden beri en etkileyici Sony ürünü. Eğer bize birkaç ay önce PSP2'yle ilgili ne söylerdiniz deseydiniz, paranızı 3DTV almak için biriktirin derdik.
Screen Digest'ten Steve Bailey, 299 euro'luk cihazla ilgili olarak "Vita'nın fiyatlandırması, herhangi bir açıklama yapılmadan önceki beklentilere göre oldukça ilgi çekici." diyor.
"Eğer oyunlar yeterince iyi olursa, insanlar Vita'yı evlatları gibi sevecek. Buradaki 'iyi', cihazın sektöre getirdiği yenilikler olarak algılanmalı. Vita da bunu başarabilecek düzeyde." diye de ekliyor Bailey.

Playstation Vita başarılı olacak mı?
Vita'nın neleri doğru yaptığını, PSP'nin nerelerde yanlış yaptığını inceleyerek görebiliyoruz. PSP'nin 24 oyunla 2005'te satışa sunulurken 4 adet yeni IP de oyunculara sunulmuştu: Untold Legends: Brotherhood of the Blade, Smartbomb, Lumines ve World Tour Soccer. Bunlardan sadece Lumines oldukça ön plana çıkmıştı.

PSP'nin en büyük sorunu da herkesin evde oynadığı oyunların, düşük versiyonlarını PSP'de oynamanın kimseye cazip gelmemesiydi.

PSP bu yüzden yapabildiklerinden daha çok yapamadıklarıyla anılmaya başlanmıştı. Doğru düzgün bir FPS oyunu çıkaramadı çünkü ikinci bir analog çubuğu yoktu. İnsanlar PSP'lerini ceplerine koyamıyordu çünkü çok büyüktü. Bir çok medya formatında dosya oynatamıyor ve yeterince dosya saklayamıyordu. UMD filmleri berbat satış rakamlarına ulaşıyordu. Ayrıca korsan konusunda da engel bulunamamıştı.

Bu yüzden yapımcılar da konsola yeni oyun yapmayı reddettiler. Tabi ki iPhone'un başarısının da büyük etkisi mevcuttu.