1/4

Prince of Persia tarihi

Serdar Utku Kartal 15.07.2012 - 14:09
Binbir gece masallarından çıkma bir tarih
Her şey 1984 yılında Yale Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olan bir gencin hayalleriyle başladı. Apple II için amatör olarak programlar ve oyunlar yazan bu öğrencinin adı Jordan Mechner idi.

Yale’den mezun olduktan sonra çok sevdiği dövüş filmlerinden özenerek bir oyun yazmaya başladı. Oyun bittiğinde ise adını Karateka koydu ve o zamanlar ismi Brøderbund olan oyun firmasının yayınlamasını sağladı. Karateka 500 bin satış yaparak o zamanlar çok zor bir başarıya imza attı. Bu başarıdan sonra Amstrad CPC, Atari 7800, Atari ST, Commodore 64, DOS, Nintendo Game Boy gibi bir çok platforma uyarlaması yapıldı.

Prince of Persia tarihi
Jordan Mechner ise bu başarıdan sonra asıl isteğini gerçekleştirmek için çalışmalara başladı. Karateye olan sevgisinin çok daha fazlasını Robin Hood ve Indiana Jones filmlerine besliyordu ve bunları bizim bildiğimiz ismiyle bin bir gece masalları, onların bildiği ismiyle Arabian Nights ile birleştirmek istedi. İyi ki de istedi.

Küçük hikayeler büyük başlangıçlar
Jordan bu isteğini hayata geçirmek için 1985 yılında çalışmalara başladı. Ancak yapmak istediği şey, şimdiye kadar oynadığı oyunların aksine, hareketi bir insanın hareketinden alıp oyuna uyarlamaktı. Ve inanılmaz bir şekilde, o günün teknolojisiyle bunu başardı. Hem de kardeşini oradan oraya koşturup, atlatıp, zıplatıp bunları kameraya kaydederek. Bir yandan da Jordan Mechner’in babası oyunun müziklerini yapmak için uğraşıyordu.

Prince of Persia tarihi
1989 yılı geldiğinde oyun nihayet bitmişti. Ancak hala bir sorun vardı. Mechner bu oyunu Apple I için yazmıştı ve Apple II bilgisayarlar o zaman için çok lükstü yani yaygın değildi. Ancak Brøderbund bu oyuna o kadar inanıyordu ki, oyunu bir çok platforma uyarladı ve satışa çıkardı. Takvimler 3 Ekim 1989’u gösteriyordu.

Oyun çıktığı anda yarattığı patlama inanılmazdı. Atmosferi, oynanabilirliği, hareketlerin (o zaman teknolojisine göre) gerçekliği, müzikleri, yarattığı heyecanı şimdiye kadar hiçbir oyun vermemişti.