1/4

Pro Evolution Soccer 2011

Mahmut Saral 26.08.2010 - 17:47
Yeni sezon öncesi PES 2011'i ofisimizde denedik
Kısa süre önce PES 2011'den bahsettiğim ön inceleme yazımı sizlere sunmuştum. Bahsedilen özellikler gerçekten ilgi uyandırıcıydı. Hele "binden fazla animasyon ekleyeceğiz" denildiğinde, bu kez farklı şeylerin olacağını düşünmüştüm. Bakalım an itibariyle düşüncelerime karşılık bulabilmiş miyim?

Sınırsız Özgürlük parolasıyla yola çıkan PES 2011, bu sene ne yapacak? Kimleri aldı, kimleri elden çıkardı, hangi bölgelerde takviyelere gitti, hangi konularda kan kaybetti? İşte oyunun ön inceleme (henüz tamamlanmamış hali) sürümüyle karşınızdayız. Günlerdir ofiste yaptığımız karşılıklı ve heyecanı sönük, ama sinir seviyesi yüksek maçlar sonucunda, yapımın şimdiki son halini değerlendiriyoruz...

Oyunu PS3'e takıp açtığımızda, bizi şaşırtan ilk özellik, menülerin tamamen Türkçe olmasıydı. Evet, biz bunu gördüğümüzde, henüz "PES 2011'de Türkçe desteği olacak" duyurusu yapılmamıştı. Hemen menülerde gezinmeye başladık; dostluk maçı, efsane ol (Become A Legend), lig, Uefa Şampiyonlar Ligi, Uefa Avrupa Ligi, Copa Santander Libertadores gibi seçeneklerimiz var. Dostluk maçını seçiyoruz ve stadyumdayız.

Pro Evolution Soccer 2011
Ve maç başlıyor...

Ofis geleneği, ilk olarak üst seviye takımları seçmedik ve Umman ile Suudi Arabistan'ı karşı karşıya getirdik. Ardından Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Inter ve Milan gibi dünya devlerini ofisimizde ağırladık. İlk izlenimlerimiz, PES 2011'in bir önceki oyuna göre daha hızlı bir yapıda olduğuydu. 2010'da top kontrolü zorlayıcıydı ve çoğu kez kullanıcıyı canından bezdirebiliyordu. 2011'de ise, daha akıcı bir oynanış var. Ani dönüşler detaylı. Paslar ve ara pasların hızı, pas tuşuna basılı tuttuğunuz süreye göre hesaplanıyor. Bunu da ekranın alt köşesinde beliren hız barından takip edebiliyorsunuz.

Pas demişken, bu konuyla devam edelim. Oyuncular, kesinlikle adam adama pas atmıyor. Paslar, hedef olarak belirlenen oyuncunun 1-2 metre önüne doğru gönderiliyor. Tabii ki attığınız pasın hız seviyesi de buna doğrudan etki ediyor. Pas atıldığını gören oyuncu da, topa ulaşana kadar belli bir efor sarfediyor ve topla buluştuğunda hızını kaybetmeden kaleye doğru yol alabiliyor. Kulağa hoş gelen bir özellik, ancak ön inceleme sürümü itibariyle pek de işlevsel değil. Bazı hata ve kısıtlamalar var.