1/2

Pro Evolution Soccer 2014

Hakan Bozdemir 26.09.2013 - 17:49
Konami bu sene çok iddialı!
Platformlar PC, PlayStation 3, XBox 360, 3DS
Pro Evolution Soccer 2014
  • Yapımcı - Yayıncı Konami - Konami
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 78
Artılar -Yaratıcı oynanış mekanikleri, yepyeni teknolojiler, Atmosferi iyi olan stadyumlar, geçerli sayılabilen grafikler
Eksiler -Fazla oyun modu bulunmaması, takımların lisansının olmaması
Konami bu sene büyük bir iddia ile birlikte Pro Evolution Soccer 2014'ü bizlere sundu. Yeni animasyonlar, oynanış mekanikleri ve yeni motor ile birlikte çok iyi bir oyun yaptıklarını söylediler. Hatta o kadar iddialı konuştular ki, bir an için dünyanın en iyi futbol oyunu geliyor zannetmiştim. Fakat yapmak istedikleri her şeyi oyuna aktaramamış gibi gözüküyorlar. Oyunun bazı yönleri çok iyi olmuşken, bazı yönleri çok kötü olmuştu.

PES 2014'e ben sorunsuzca giriş yaptım fakat bazı oyuncular benim kadar şanslı değilmiş bildiğim kadarıyla. Oyuna girmeye çalışırken tekniksel bir sorunla karşılaşıp grafik ayarlarını yükseltememişler. Bu sorunun çözümünün sonradan yayımlandığını da görmüştüm. Eğer bu hata PES'in kendisi ile ilgiliyse çok kötü bir durum bence. İnsanları boşu boşuna niye uğraştırıyorsun ki?

Pro Evolution Soccer 2014
Walcott gir oğlum senin sıran!
Daha sonra oyuna giriş yaptım ve gerekli kayıtları doldurdum. İlk maç için sabırsızlanıyordum. Konami'nin söylediklerinden sonra bu sefer oyun nasıl olmuş diye merak içerisindeydim. Kendime (Arsenal) North London'ı aldım ve karşıma da FC Barcelona'yı. Maç başlamadan önceki animasyonlar gayet iyi duruyordu. Taraftarlar ve stadyum pek bir canlı görünmekte idi. Özellikle taraftarların animasyonları çok hoşuma gitmişti. Üzerlerinde büyük bir değişiklik yapıldığı belliydi.

Daha sonra ilk maçıma başladım. Maç sırasında ilk dikkatimi çeken şey ise sahanın zemini oldu. Çok kötü ve boğuk görünüyordu. Daha iyi bir doku kalitesi beklerdim açıkçası. O kadar özelliğin yanında buna da özen göstermelilerdi. Fakat pek önemsememiş gibiydiler sanki. Pek kafama takmadım ben zaten benim için asıl önemli olan oynanış mekanikleriydi. Konami bu konunun üzerinde çok çalışmış gibi duruyordu. PES 2014 için yeni yeni teknolojiler geliştirmişti.

Pro Evolution Soccer 2014
TrueBall oyuna çok iyi aktarılmış!
Oyunu oynarken TrueBall teknolojisini en derinden hissettiğimi söyleyebilirim. Top ile birlikte artık daha rahat hareketler yapabiliyorlardı futbolcular. Çok iyi bir esneklik kazandırmıştı bu teknoloji oyuna. İlk maçımda topu pek ayağımda tutamadım ama daha sonra iyice öğrendim topun nasıl kullanılacağını. Özellikle ünlü ve iyi oynayan futbolcularda bu özellik daha belirgindi. E haliyle onlar ile oynamak daha bir keyifli oluyordu.

TrueBall ile birlikte oyuncuların kişisel yetenekleri ortaya çıkıyordu. Online modu oynarken başarılı olan oyuncular bu şekilde başarılı olduklarını rahatça sergileyebilirler. Önceki oyunlarda bu kadar serbest bir oynanış yapısı yoktu. Topu rahatça kontrol etmek oyunun dengesi büyük oranda değiştiriyor. PES 2014'te Göğüs ve kafa pasları bile çok büyük rol oynuyor. Tabii ki iyi bir oyuncu olmak için ilk önce TrueBall teknolojisine alışmanız da gerekiyor. Sonuçta futbol topuna farklı bir anlam katıyor.