1/7

Pro Evolution Soccer 5

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
Tüm sosyal hayata elveda! Pro Evolution Soccer geri geldi!
Platformlar PC
Pro Evolution Soccer 5
Merlin Puanı 90
Artılar Oynanabilirlik çok keyifli, atmosfer güzel, oyun içi animasyonlar çok gerçekçi görünüyor...
Eksiler Görsel bakımdan eski versiyona oranla pek bir gelişme yok. Oynanabilirlik alışana kadar çok zorluyor.
İçerik No İçerik
1 Giriş
2 İnceleme
3 Ne dediler?


Ne ilginçtir ki, son yıllarda kendi alanında tekel olmuş bir markanın, yani FIFA’nın düşüşüne tanık oluyorduk. Uzak doğudan gelen rakipleri karşısında Amerikalılar çok ciddi şekilde sarsılmışlardı. Öyle ki Pro Evolution Soccer ile Konami sadece kaliteli bir futbol oyun yapmakla kalmamış, FIFA’nın tekel olduğu pazara girip, PC kullanıcılarına seçme fırsatı da sunmuş oldu. Böylelikle iki oyun arasında kıyasıya bir rekabet ve oyuncular arasında da iki oyunu kıyaslama başladı.

Japonlar, PES’i son derece gerçekçi ve rahat bir oynanabilirlik ile piyasaya sürdüler. Rakiplerine oranla oyun, saha içinde çok daha özgür bir şekilde oynanıyordu. Öyle ki futbolcular, uzun yıllardır karşılaşmadığımız kadar dinamik hareket ediyorlardı. Bu durum bizim oyuna etkimizi oldukça olumlu yönde etkiliyordu. Paslar ve şutlara geldiğimizde, rakiplerine oranla maç esnasında daha gerçekçi anlar yaşıyorduk. Ancak ufak tefek eksiklikler de yok değildi. Örneğin uzaktan şutların çok yüksek oranda defanstan dönmesi, bazen sinir bozucu bir hal alıyordu. Fakat tüm eksiklerine rağmen, oynanabilirliğin verdiği keyif öylesine üst noktalardaydı ki, birçok FIFA’cı, tercihini PES’den yana kullanmaya başlamıştı. Peki FIFA cephesinde işler neden ters gitmişti? Neden FIFA eski popülaritesini kaybediyordu?

Neden yıllarca o zayıf oynanabilirlikte ısrar edildi?

Aslında herşey Motion Capture isimli, futbolcunun bedeninin çeşitli yerlerine yerleştirilen algılayıcılar vasıtası ile, yapılan hareketi birebir olarak bilgisayara aktarma tekniğinin, FIFA’da kullanılması ile başladı. İlk bakışta oldukça iyi bir fikir olarak gözüken bu teknik, başlangıçta epey gerçekçi görünüyordu. Ancak EA’nin oyunu geliştirmek bağlamında her sene bu tekniği daha da detaylı kullanmasından ötürü, artık oyundaki futbolcular, kurulu robotlara dönüştüler. Nasıl mı? Artık futbolcunun ayağına top geldiğinde hemen bir oyun içi animasyon izliyorduk. Oyuncunun topu nasıl karşıladığını gösteren bu animasyon küçüktü ama o sırada oyuna hiç bir müdahale yapmamıza izin vermiyordu. Nitekim aldığımız topu herhangi bir takım arkadaşımıza atmaya çalıştığımızda bile, devreye pas verme animasyonunun girişi, bizi çok kısa bir zaman diliminde de olsa etkisiz hale getiriyordu. Bu tür animasyonların FIFA serilerinde çok sık kullanılmasından ötürü, sanki önceden programlanmış futbolcuları kontrol edip, kurgulanmış maçları kazanıyor gibiydik. Zira bu durum, oynanışa temelden etki ediyordu. Hamle yapma fırsatımız azaldığı gibi FIFA, dinamik bir oynanıştan çok uzaktaydı. Tabi hatalar bunlarla da kalmıyordu. EA, “Off the Ball” gibi özgürlük katili özellikleri de oyuna katarak, FIFA’da oynanabilirlik namına hiçbir şey bırakmamıştı. İşte tüm bu ufak tefek detaylar birleştiklerinde, koskoca bir markanın yani FIFA’nın içeriden fitilini ateşledi. Ancak neden zayıf oynanabilirlikte ısrar edildiği sorusuna verilecek cevaba geldiğimizde, ilk olarak şu söylenebilir; yapımcı EA Sports, oyuna yeni animasyonlar ekleyerek, daha gerçekçi görüneceğini düşündü. Nitekim haklıydılar, oyun daha gerçekçi görünüyordu. Ancak gördüğümüz oyun içi futbolcu animasyonları, pas verildiğinde topun güdümlü füze gibi hareket etmesi, keşfedilebilen çeşitli gol taktikleri, oynanabilirliği katleden en önemli etkenler olmuştu. Bunu EA’nin biraz geç fark ettiği bir gerçek. Fakat madalyonun bir de diğer yüzü vardı. Zaten piyasada tekel olmuş bir oyunun her sene alıcıları adeta hazırdı. Pazarda hiç bir zorluk çekmeden satılacağı garanti oyunların başında geliyordu FIFA. Hal böyle olunca oyunu geliştirmeye yönelik projeler üretmek yerine, ilgiyi kaybetmemek için hep makyaj kısmına eğilindi. Tabi bu durumda oyuncuların tepki göstermesine yol açtı ve ardından PES ile FIFA arasındaki rekabet başlamış oldu.

Son 2 senede piyasaya çıkan FIFA oyunlarında yaşanan olumlu gelişmeler herkesin dikkatini çekti. Oynanabilirlik biraz daha düzeltilmeye başlamıştı. Belki oyuncular için ufak ama EA için oldukça büyük bir adımdı bu gelişmeler. Zira sözünü ettiğimiz firma yıllarca, birbirinden pek de değişiklik göstermeyen oyunları piyasaya sürüyordu. Ancak serinin son çıkan oyunlarında yapılan geliştirmeler, EA Sports binasında kıpırdanmaların olduğunun kanıtıydı.