1/3

Pro Evolution Soccer 6

Arda Gündüz 3.06.2010 - 12:31
Bugün maç yapmak için son derece güzel bir atmosfer var, PES var!
Platformlar PC
Pro Evolution Soccer 6
Merlin Puanı 90
Artılar Grafik motorundaki geliştirmeler, zevkli Master League modu, tamamen gerçekçi fizik kuralları ve harika bir atmosfer
Eksiler Oyuncu hareketlerinin yavaş olması, lisanssız takımların hala bulunması
Geriye baktığımızda, birbirinden güzel 5 PES eskitmiş olduğumuzu görüyoruz. Normalde, daha önce birçok oyunu çıkmış bu gibi serilerin giriş yazılarında, geçmiş oyunlara ufak tefek bakışlar atar, ya da haklarında bir iki yüzeysel bilgi veririz. Çünkü biliriz ki, eskileri oynamamış olanlar vardır ve onları da bilgilendirmek gerekir. İşte, bu ince detayda bile PES, tabuları rahatlıkla yıkabileceğini gösteriyor. Evinde bilgisayarı ya da konsolu olmayan, bu gibi ihtiyaçlarını Internet cafe’lerde gideren arkadaşlarımız da olmak üzere, hepimiz PES ve Winning Eleven serisini artık iyice yakından tanıyoruz. Yaşı 5-10 arasında değişebilen ufak kardeşlerimiz bile, “Beyler hadi Winning’e” cümlelerini rahatlıkla kurabiliyorlar. Bu da demek oluyor ki, dünya çapında tanımayan yok, dolayısıyla giriş cümlesinde PES hakkında yüzeysel bilgi bile vermeye gerek kalmıyor. İşte böyle farklı bir dünya bu PES.

Kralın dönüşü

Başka bir taraftan, serinin neden bu kadar tavan yaptığını sorgulayacak olursak, FIFA’ya en büyük rakip olmasını, hatta zamanla onu geride bırakmasını bile tez olarak kullanabiliriz. Başka bir spordan örnek verecek olursak, hala NBA Live serisinin tam bir rakibi ortaya çıkmamış durumda. Eskiden aynısını FIFA için de düşünebilirdik ama işte, kazın ayağı öyle olmadı ve nereden çıktığını bilmediğimiz bir anda, PES hortumuna kapılmış bulduk kendimizi. Belki de tek eksisi, oyun içerisinde bulunan lisanssız oyuncuların çokluğuydu. Ancak oynanışı, futbol seyir zevkini bir oyun olarak bilgisayar ekranlarına taşıması ve atmosferiyle birlikte, bu durumu rahatlıkla görmezden gelebildik. PES 6’da da bu durumun devam ediyor olduğunu baştan söyleyelim, ancak bunu bir ayrıntı olarak görüp, kendinizi esas futbol atmosferine bırakmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz, çünkü o geri geldi.

Konami, konsollarda Winning Eleven (WE), bilgisayarlarımızda PES olarak oynadığımız yapımı yine olumlu yönlerde geliştirmeye devam etmiş. Öncelikle, WE 10’a denk gelen konsol versiyonundan biraz bahsetmek gerekirse, tabii ki konsoldaki futbol kapışmacıları için biçilmiş kaftan olacak, yine cafe’ler dolup taşacak ve evlerde sabahlamalar başlayacak. Yalnız, WE 10 ve PES 6’yı birbirleriyle karşılaştırıp benzer taraflarını ortaya koymak, aslında pek doğru bir hareket olmayacak, bu yüzden PES’i tamamen farklı bir oyunmuş gibi değerlendireceğiz. Hem görsel, hem de oynanış olarak ikisi gerçekten birbirlerinden ayrılıyorlar ve sanki PES 6 çok farklı bir oyunmuş gibi çıkıyor karşımıza. Farklı zamanlarda ikisini de oynadığınızda, ne demek istediğimizi aslında çok daha iyi anlayacaksınız. PES 6’da birçok şey değişmiş ve WE 10 oynadığınızı hissetmiyorsunuz, belki de Konami bu benzeşmeyi ortadan kaldırabilmek için değişikliklere gitmiş.

PES 6’nın ilk olarak grafiklerini değerlendirmeye başlayalım. PES oyunlarında, bir önceki oyun ile ondan sonra çıkan arasındaki grafiksel farkı hep rahatlıkla süzebiliriz. İşte, PES 6’da da bu kural bozulmuyor ve grafik motorunun daha da geliştirilmiş olduğunu görüyoruz. Zemin ve karakter modellemeleri son derece güzel. Animasyonlarda da geliştirilmelere gidilmiş ve ortaya çok güzel sonuçlar çıkmış. Fizik kuralları sonuna kadar işliyor, topu kontrol edişler, şutlar, darbeler tamamen gerçek hayattakine uygun olarak cereyan ediyorlar. Bilinen oyuncuların çoğu gerçeğine benziyorlar, ancak arada yine alakasızlar da olmuş. Topun hareketi, zemine ve atılan pasa göre gerçekçi oluyor ve yavaş ya da hızlı vuruşlarımıza göre de şekilleniyor. Bu gibi görsel ayrıntılar son derece güzel ve hakikaten gerçek fizik kurallarıyla atmosferi yüksek bir futbol oyunu oynamak çok zevkli oluyor. Bu güzel görüntülere, gerçekçi sesler de eklenince, kendinizi stadyumda hissedebiliyorsunuz.