1/2

Quantum Theory

Arda Gündüz 15.10.2010 - 15:02
Bırakalım kule kendi halinde yaşasın
Platformlar PlayStation 3, XBox 360
Quantum Theory
  • Yapımcı - Yayıncı Team Tachyon - Tecmo
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 50
Artılar Gears of War’daki aksiyon yansıtılmaya çalışılmış. Yandaşımızla yaptığımız bazı kombo saldırılar eğlenceli.
Eksiler Grafikler son derece özensiz. Animasyonlar yerlerde sürünüyor. Bölüm tasarımları birbirini tekrar ediyor. Hikaye son derece sıkıcı.
Oyunların birbirlerinden esinlenmelerine sıkça şahit olmuşuzdur. Çok sevilen bir yapım, ileride aynı türde piyasalara sürülecek olan diğeri için örnek teşkil eder. Kendine has özelliklerle birlikte, esinlendiği yapımın da en iyi kısımlarını almaya çalışır. Tamamen özgün olmadığından dolayı olumsuz bakılsa da, en azından baz aldığı kısımları iyi kotarmasıyla bir süre kendini oynattırabilir. Burada bahsettiklerimizi Quantum Theory’ye uygulamaya çalışırsak, sonuç koca bir hüsran olacaktır. Kendine has özelliği yok denecek kadar az olan yapım, bir Gears of War kopyası. Daha doğrusu elinden geldiğince kopyalamaya çalışmış. Üstelik bunu başaramadığı gibi, oynanış ve özellikler olarak da yerlerde sürünmekten öteye gidememiş. Yazı sırasında da çeşitli örneklemeler için Gears of War’dan yardım alacağız ancak onunla kıyas kabul etmeyecek kadar vasat bir yapım duruyor karşımızda.

Kulenin gücü

Aynen Gears of War’da olduğu gibi, Quantum Theory de üçüncü şahıs görünümünden oynanıyor. Oynanış ve tarz neredeyse birebir; siper al, öldür ve ilerle. Gears of War bunu yaparken atmosfer ve hikaye olarak destekleyici unsurlar içeriyordu. Dolayısıyla, bu yaptığımız üç şey ne olursa olsun bizi oyuna bağlamaya devam ediyordu. Burada da bölümler içerisinde sürekli siperler ve bu siperlere saklanarak öldürmemiz gereken tonlarca düşman var. Düşmanlar evrim geçirmiş olan ölümcül yaratıklardan oluşuyorlar. Hikayeyi şöyle özetlemek gerekirse, dünya savaşından sonra alışılageldiği gibi her taraf harap ve bitap düşüyor. Ondan sonra ne olduğu belirsiz bir madde olan Erosion peydah olup ortaya karanlık güçler çıkartıyor. Bu karanlık güçler, yaşayan bir kule yaratıp hayatı buradan yönetmeye başlıyorlar. Ana karakterlerimiz, Syd ve Filena olarak kötülüğü durdurmalı ve bu yaşayan kuleyi ortadan kaldırmalıyız. Bunu yapacak sabrınız olacaksa, işte göreviniz aynen bu.

Quantum Theory
Syd’ı biz, yandaşımız Filena’yı da yapay zeka kontrol ediyor. Bazen tek başımıza, bazen de Filena’yla birlikte çarpışıyoruz. Kullanacağımız silahlar ve yakın dövüş saldırımızla birlikte, Filena’yı düşmanların üstüne atabiliyoruz. Bunu kullandıktan sonra yakın dövüş gücümüzü de kullanarak kombolar oluşturabiliyoruz. Quantum Theory’nin belki de en ele avuca gelir özelliği de bu olsa gerek. Grafikler hakkında olumlu hiçbir şey söyleyemiyoruz. Neredeyse PSX zamanlarından kalma olduğunu söyleyebilirim. Renk paleti olarak bile Gears of War örnek alınmış, ama kaplamalar son derece kötü. Çevre kendini fazlasıyla tekrar ediyor ve çevrede bulunan öğeler detaydan yoksun ve kutu gibi tasarlanmışlar. Şunu söyleyebilirim, ara videolar kadar biraz oyun için grafikler üzerinde durulsa, daha iyi şeyler söyleyebilirmişiz. Karakter animasyonları konusunda da Quantum Theory yerlerde sürünüyor. Etkileşim ise neredeyse yok gibi. Kristal kırmak ve her zaman yaptığımız gibi siper almaktan başka yapacak pek fazla işimiz yok.