Rage

Mahmut Saral 11.08.2010 - 16:13
Fikirleriniz silahlarlarınızla birleşince, geleceğe yönelik yolunuz şekillenir

id Software'ın yeni FPS oyunu Rage, E3'ün en çok beklenenlerinden biriydi. Hakkında birçok şey biliyoruz, ama yine de oynanışa dair bilgimiz yoktu. E3 2010 itibariyle bunun da üstesinden gelebildik. Fuardaki tanıtım ve röportaj görevlerini üstlenen id'den Tim Willits, Rage'i id Software'ın yeni ve daha önce görülmemiş tarzda ürünü olarak tanımlıyor. Oldukça geniş bir dünyadasınız ve yapabileceğiniz çok şey var; yarışlara katılabilir, mağaralarda keşfe çıkabilir, ek görevler yaparak yolunuzu bulabilir veya senaryoya odaklı olarak hareket edebilirsiniz. Seçim size kalmış.

Rage, önceki id Software yapımlarından birkaç gömlek üstün. Bunda yarış ve RPG unsurlarının da önemi büyük. Bundan böyle öldürdüğümüz yaratıkları öylece kendi hallerine bırakmayacağız. Belki de üzerlerinde değerli eşyalar vardır; para ve mermi gibi. Öldürdük ve aramalarımızı yaptık. Şimdi yola devam edelim. Suda iki tane yaratık var. Aralarında konuşuyorlar ve silahlılar. Ateş etmeye kalksak, onlar da karşılık verecektir. Uğraşmamak için farklı yöntemler de mevcut. İstersek suya elektrik verebilir ve kısa yoldan ikisini de halledebiliriz. Ama o da ne?

Birkaç metre ileride, sağda bir oda var ve belli ki içi dolu. Kontrol etme riskine girmeye gerek yok. Uzaktan kumandalı oyuncak bir araba kullanabiliriz. Tabii ki üzerinde bomba var. Olduğunuz yerde bekleyin ve aracınızı kontrol ederek odanın içine sokun. Haliyle yaratıklar şüphelenecek. İşte bu sırada düşünmelerine imkan vermeden düğmeye basın ve arabanın üzerindeki bomba yardımıyla onları da öldürün. Ne kadar öldürsek de etrafta ceset kalmıyor, siyah kabarcıklar çıkararak kısa süre sonra kayboluyorlar. Bu aslında arkamızda iz bırakmamak adına güzel.

Yola devam ediyoruz, ama bu kez görüldük. Fena görüldük hem de. Öyle ki yaratıklar arkadaşlarını da çağırıyor. Kimisi sağdan, kimi aşağıdan, kimisi de yukarıdaki parmaklıklardan atlayarak size doğru geliyor. Direkt de gelmiyorlar üstelik. Tamam yapay zekâ olarak pek iyi oldukları söylenemez (zira yaratıklar ne kadar akıllı olabilir ki), ama akrobatik hareketlerle sizi yanıltabiliyorlar. Bir duvardan diğerine, iki ters bir düz takla derken, karşınızda bitiveriyorlar. Bu gibi durumlar için içi dolu bir pompalı tüfek gibisi yoktur.

Görüyoruz ki fazlasıyla yaratık geliyor. Bu aslında oyuncuyu zorlamaktan çok, sıkabilir. Etrafı temizledikten sonra artık dışarıya, yani Rage'in ölümcül dış dünyasına adım atabiliriz. Etrafta pek fazla yapı yok. Bir kaç büyük bina, bazı gözcü kuleleri ve seyrek olarak konumlandırılmış yaşam alanları... Bir binaya veya yaşam alanına ulaşmadığımız sürece, korumasız kalmışız demektir. Hiç ummadığınız bir anda, kafanıza doğru bir çekiç gelebilir. Dikkatli olun ve aracınızdan ayrılmayın.

Aracımız önemli. Bahsettiğimiz bu büyük haritadaki yapılara ve yaşam alanlarına ulaşmak için onu kullanmalıyız. Hızlı hareket etmemizi sağladığı gibi, savunmasız kalmamızı da önlüyor. Zira üzeri silahlarla çevrili ve istediğimiz an ateş edebiliyoruz. Rakip araçları da unutmayalım. Yolda rahat rahat giderken, bir anda dikiz aynanızdan size doğru gelen konvoylar görebilirsiniz. Bu da araç savaşları anlamına geliyor demektir. Silah kullanabilir, roket kullanabilir, hatta güzergâha mayın döşeyerek arkadan gelen aracın kolayca yok olmasını sağlayabilirsiniz.

Etraf sessizleşti ve karşıda bir kule var. Kule varsa, mutlaka gözcüler de vardır. Dolayısıyla yaklaşmak pek mantıklı olmaz. Aracı kuytu bir köşeye çekmek, kayaların arasına pusarak keskin nişanci tüfeğimizle hareket etmemiz akıllıca olur. Ha geldiğinizi cümle aleme duyurmak istiyorsanız, geçin karşıya, alın omuzunuza roketi ve basın tetiğe. Gözcü kulesinin alevli parçaları havada uçuşurken siz aracınıza atlayın ve yaşam alanına doğru yol alın.

Bu kadar macera insanı hem susatır, hem de birileriyle konuşturmaya yöneltir. O halde arabayı garaja bırakarak, elde ettiğimiz ganimetin bir kısmıyla bara gidebiliriz. Hem burada yeni işler de bulabiliriz belki. Dinlenip sohbetlerimizi de tamamladıktan sonra garaja dönebilir, aracımızda ne gibi eksiklikler var, bunları görüp takviyeler yapabiliriz.

İşte Rage dünyasından kısa bir özet. Tamamı için ise, 1 yıl daha beklememiz gerekiyor.

Yorumlar 26
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 05:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rage
İlginizi Çekebilir