Rainbow Six: Siege Yıl 5 Sezon 3 ile gelen yenilikler

Alparslan Gürlek 15.08.2020 - 14:53
Tom Clancy's Rainbow Six: Siege 5. yılının 3. sezonunda oyuna eklenen tüm içerikleri girip deneme şansı bulduk. Hepsini bu rehberde derledik.

Ubisoft tarafından geliştirilen popüler FPS oyunu Tom Clancy's Rainbow Six: Siege için heyecan verici yeni sezon başlıyor. Operation: Shadow Legacy olarak başlayacak bu yeni sezonda oyuna birçok yeni içerik ve iyileştirme de geliyor. Deneme şansı bulduğumuz ve detaylarını bildiğimiz tüm gelişmeleri sizler için bu yazımızda derledik.

Rainbow Six: Siege yeni operatörü Sam "Zero" Fisher ile tanışın

Tom Clancy'nin romanlarından esinlenilerek geliştirilen Tom Clancy's serisinin bilinen karakterlerinden biri de bu sezon Rainbow'a katılıyor. Tom Clancy's Splinter Cell oyunundan tanıdığımız Sam Fisher, Zero adıyla bu sezon karşımızda olacak.

Rainbow Six: Siege Yıl 5 Sezon 3 ile gelen yenilikler

Zero, görev sırasında takım arkadaşlarına bilgilendirme yapmak ve kamera oyunlarıyla rakibi sıkıştırmak için ideal bir operatör olmuş diyebiliriz. Gördüğümüz kadarıyla kısaca özelliklerinden de bahsetmek gerekirse çok işlevsel olduğunu söyleyebilirim. Zero S3000K adındaki taarruz tüfeği ve SMG türünde bir diğer silahıyla karşımızda. En çarpıcı yönü ise kesinlikle Zero'nun özel yeteneği. Suratında olmasa da yeni operatörün tam üç gözü var.

Zero'nun özel yeteneği, istediği noktaya Argus Launcher yardımıyla fırlatabildiği kamera. Kırılabilir yüzeylere tutunarak yüzeyin arkasını görmenizi sağlayan nefis bir kamerası var. Sadece görüş sağlamakla kalmayan bu kamera, aynı zamanda düşmanların yerini tespit edebiliyor. Bunun yanı sıra bir defaya mahsus Twitch'in şok dronu gibi düşmanlara hasar verebildiğiniz bir lazeri var. Dilerseniz bu lazeri düşman cihazlarını yok etmek için de kullanabiliyorsunuz. Cihazlara da yine bir defaya mahsus olarak kullanabildiğiniz bu yeteneğin de bir takım kısıtlamaları var.

Rainbow Six: Siege Yıl 5 Sezon 3 ile gelen yenilikler

Karşı takımda Jäger gibi fırlatılabilen cihazları engelleyen bir operatör varsa kameranızı imha edebilir. Ayrıca kamera, Bandit'in akım verdiği duvarlara tutunamıyor ve Mute tarafından yerleştirilen sinyal bozucular da onu kullanılmaz hale getiriyor. Zero ile oynarken görev sırasında bunları akılda tutmakta fayda var.

Zero için yeni sezonda "oyun değiştiren" karakterlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yeni sezon güncellemesi ile birlikte Rainbow Six: Siege'in taktiksel yönü de farklı bir boyuta taşınıyor.

EMP bombası ve Thatcher sizlere ömür!

Yeni sezonun şanssız ismi ise sıkça tercih edilen Thatcher operatörü. Cebinde taşıdığı 3 adet EMP bombası ile rakibin elektronik cihazlarını yok edebilen ayrıca etkili taarruz tüfeği ile rakibi sıkıştırabileceğiniz güzide operatör sizlere ömür. Artık EMP bombalarınız rakip elektronik cihazları yok etmek yerine yalnızca etkisiz hale getiriyor. Kısa bir bekleyişin ardından rakip cihazı yerden alıp tekrar koyarak etkinleştirebiliyor. Hal böyle olunca olan da sizin bombanıza ve onu atarken belli ettiğiniz yerinize oluyor.

Bunu avantaj olarak da kullanabilirsiniz tabi, örnek verecek olursak Mute tarafından arkasına sinyal bozucu yerleştirilen bir duvarı hedef alıyorsunuz. Thatcher ile duvarın arkasındaki sinyal bozucuyu etkisiz hale getirdiniz ve rakip oyuncunun yeniden yerleştirmek için oraya geldiğini duydunuz. Hemen orada bekleyen bir takım arkadaşınız ise bu sırada yeni patlatıcınızı -hemen alt paragrafta bulabilirsiniz- duvara yerleştiriyor ve bam! Duvarın arkasındaki Mute hem hasar alıyor hem de sizin ve takım arkadaşlarınızın görüşünde kalıyor. Büyük geçmiş olsun.

Artık güçlendirilmiş duvarlar da patlatılabilecek

Güçlendirilmiş duvarlar Rainbow oyuncuları için daima güvenilir bir siper olmuştur. Rakip takımda Maverick, Thermite gibi duvarlar için tehlikeli karakterler yoksa tabi... Arkasında güvende hissettiğiniz ve rahatlıkla gezebildiğiniz bu duvarlar artık ne yazık ki o kadar güvenilir değil. Temelde Thermite'ın ekzotermik patlayıcısına benzetebileceğimiz ikinci bir duvar patlatma cihazı da oyuna ekleniyor. Güçlendirilmiş duvarlarda bir oyuncunun çömelme pozisyonunda dahi geçemeyeceği kadar bir gedik oluşturup o çok güvendiğimiz duvarları anlamsızlaştırıyor. Ayrıca duvarın arkasındaki bölüm için de büyük bir görüş alanı oluşturuyor.

Rainbow Six: Siege Yıl 5 Sezon 3 ile gelen yenilikler

Ayrıca artık duvar güçlendirmeleri oyun başlarında "şu oyuncu için şu kadar güçlendirme hakkı var" şeklinde olmayacak. Güçlendirme havuzu adını verdikleri bu sistem takımınız için oluşturulmuş bir veri havuzu gibi çalışıyor. Takım olarak belirli sayıda güçlendirme yapabiliyorsunuz ve siz hiç güçlendirme yapmasanız bile takım arkadaşlarınız sizin yerinize yapabiliyor. Bu da duvar güçlendirmelerini yapmayan takım arkadaşlarınızın yerine sizin yapabilmeniz anlamına geliyor.

Dereceli ve derecesiz maçlarda harita yasaklama özelliği de geliyor

Rainbow Six: Siege oyuncuları artık rastgele haritalarda oynamak yerine her maçın başlangıcında karar verebilecek. Dereceli ve derecesiz maçlarda artık oyun başında seçim için gelen üç haritadan istediklerini engelleyebilen oyuncular, dilerlerse engelleme yapılmaması için oy verebilecek. Bu da rastgele haritalarda oynamaya devam etmek isteyen oyuncular için eklenmiş gibi görünüyor.


Ayrıca oyuncuların Rainbow Six: Siege maçlarında oynamaktan keyif aldığı haritalardan biri olan Chalet haritası da yenileniyor. Bazı yerlerde görsel iyileştirmeler ve değişiklikler yapılsa da haritada taktiksel anlamda da önemli değişiklikler var. Görev bölgelerine giriş yerlerinin değiştiğini ve odaların bütünlüğünün farklılaştığını görüyoruz. Bazı kritik bölgeler için de yine değişiklikler mevcut. Klasik görünen haritanın bölüm tasarımı ve dokuları da modernize edilmiş.

Rainbow Six: Siege Yıl 5 Sezon 3 ile gelen yenilikler


Rainbow Six: Siege nişangah renkleri değiştirilebilir oluyor

Oyunda bazı bölümlerde nişangah dokuların renkleri arasında kaybolup biz oyunculara zor anlar yaşatabiliyordu. Bu can sıkıcı duruma sık sık maruz kalan birçok oyuncu da benim gibi bu yeni habere sevinecektir. Artık nişangah renkleri oyuncunun isteği doğrultusunda renk paleti üzerinden değiştirilebilecek. Bu kişiselleştirme erişilebilirlik anlamında oyun deneyimini çok olumlu etkileyecektir. Bunun yanı sıra oyunda benim gibi renk körü olup bazı haritalarda zor anlar yaşayan oyuncular için de sevindirici bir haberimiz var.

Rainbow Six: Siege Yıl 5 Sezon 3 ile gelen yenilikler

Kırmızı, yeşil ve mavi renklerini göremeyen oyuncular için oyuna bu üç tür renk körlüğü -renk görme eksikliği de diyebiliriz- için yeni ayarlamalar geliyor. Bu renk görme eksikliklerine sahip olan oyuncular artık oyun deneyimlerini iyileştirmek adına bu ayarı kullanabilecek. Nişangahı görmek anlamında bize zorluk çıkaran bütün durumlardan kurtulduk diyebiliriz.

Rainbow Six: Siege Oyun içi istatistikleriniz artık kaydedilecek

Oynadığınız bütün maçlardaki toplam kazanma oranınız, öldürme/ölme oranlarınız gibi çeşitli istatistiksel veriler de artık izleyebilmeniz için bir arayüz içerisinde toplanıyor. Rainbow Six: Siege'e yeni sezonda gelecek bu özellik ile artık istatistiklerinizi takip edip arkadaşlarınıza "bak benim öldürme/ölme oranım 2.0 çıktı, ne oyuncuyum be!" diyerek hava atabileceksiniz.

Yine buna takiben maç tekrarlarınız da sizin için kaydedilecek. Rakip takımda birinden şüphelendiğiniz maçlarda, ya da sürecin nasıl geliştiğini anlamadan öldüğünüz maçlarda dönüp izleyebileceksiniz. Oynadığınız maçlar "Maç tekrarı" bölümünde sizler için tutulacak. Böylece aslında oyunun temel yapısını da kolayca öğrenebileceksiniz. Siz saldırı takımındayken savunma oyuncuları neler yapıyor? İçeride ne dolaplar döndüğünü görebileceksiniz.

Yeni keskin nişancı dürbün geliştirmeleri

Bütün bu irili ufaklı yeniliklerin arından bir de keskin nişancı tüfeği kullanan operatörler için güzel haberi vereyim. Artık 2X, 2.5X ve 3X ebatlarında üç farklı dürbün ile keskin nişancı tüfeğinizi özelleştirebileceksiniz. Her oyuncunun kendi oyun tarzı için seçebileceği farklı mesafelerde kullanıma uygun bu dürbünler ile oyun yapısı farklı boyuta taşınabilir. Daha az yakınlaştırma yapan 2X dürbünü ile koridorlarda ve odalarda gezinen baş belası keskin nişancılarla uğraşabilmemiz mümkün.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 13:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2020 23:43
İlk çıktığı yıl harikaydı, sabaha kadar oynardık. Sonraki yıllar cıvıdı ve ben geçen sene bıraktım oynamayı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.08.2020 04:46
Oyuna yaklaşık 3-4 ay ara vermiş birisi olarak söylüyorum oyunu çok değiştirecek bu yeni güncelleme. Çoğu güncellemede aşırı önyargıyla bakıp beğenmiyordum buna da çok önyargıyla bakıyorum şahsen. Thermite'ı önemsizleştirip, Thatcher'ı işlevsiz hale getirmek ne kadar mantıklı bilemem.Umrm güzel olur
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rainbow Six: Siege Yıl 5 Sezon 3 ile gelen yenilikler
İlginizi Çekebilir