1/2

Ratchet & Clank 2: Going Commando

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Ratchet geri döndü, tabi Clank'i de getirmeyi ihmal etmedi
Platformlar PlayStation 2
Ratchet & Clank 2: Going Commando
  • Yapımcı - Yayıncı Insomniac Games - SCEA
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Macera
Merlin Puanı 85
Artılar Harika grafikler, çevre ile etkileşim, mini oyunlar.
Eksiler Öldüğünüzde bölümü en baştan oynama zorunluluğu, bazı silahlar gereksiz.

Geçtiğimiz yıl ‘PlayStation 2’ye epeyce platform oyunu çıktı. Ancak bunların arasında ‘Ratchet and Clank’ gerek konusu, gerek esprileri, gerekse bol silah çeşidiyle farklı bir yer edindi konsollarımızda. E tabi bu kadar ilgi sonucunda yapımcılar boş durmadılar ve ikinci oyunu da kısa bir sürede yaptılar. Hem de yepyeni silahlar yepyeni alet edevatlarla...

Nerede kalmıştık..?

Oyunumuz, ilk oyunun kaldığı yerden devam ediyor. Baş karakterimiz, Ratchet ve küçük robotu Clank’in, Chairman Drek’i yenmelerinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiştir. Ratchet ve Clank bir gün evlerinde otururken aniden bilmedikleri bir galaksiye ışınlanıverirler. Büyük bir şaşkınlığın ardından, kendini Megacorps’un başkanı olarak tanıtan, Fizzwidget isimli enteresan bir karakter tarafından yardım için çağırıldıklarını anlarlar. Megacorp isimli garip araştırma merkezinin son çalışmalarından biri çalınmıştır ve Ratchet ve Clank’den istenen de tabi ki bunun bulunup geri getirilmesidir. Kısacası hikayemiz böyle başlıyor ancak tahmin edeceğiniz üzere oyun ilerledikçe oyunumuzun hikayesi dallanıp budaklanıyor. Ayrıca epeyce entrika ve yalan dolana şahit olduktan sonra, gerçeklerle yüz yüze gelince kendimizi bu entrikaların arasında kalmış saf bir genç olarak buluyoruz. (Abarttım farkındayım :) Oyun boyunca epeyce kısa videolar göreceğiz. Fakat oyunun çok eğlenceli olmasından dolayı videoları geçiştirmek, konuyu boş verip bolca aksiyon yaşamak isteyeceğinizden, konunun oyuncular açısından çok da önemli olmadığını düşünüyorum.

Oynanış ise genel olarak hep aynı ve de basit. Her gezegene başladığımızda yapmamız gereken belli başlı görevler bize belirtiliyor. Bunları oyun esnasında “select” tuşuna basıp haritadaki yerleriyle birlikte görebiliyoruz. Oyunu biraz kolaylaştırsa da her an haritaya bakıp nereye gitmemiz gerektiğini görmemiz güzel bir şey tabi ki. Ayrıca her bölümün sonunda mutlaka çözmemiz gereken ufak bulmacalar oluyor. Bazen bu bulmacaları çözmemiz için gerekli parçaları farklı gezegenlerden almamız gerektiği mesajını alıp onu temin ettikten sonra tekrar buraya geri dönüp görevimizi tamamlayabiliyoruz.

“Ratchet sorması ayıp bu kadar silahı nasıl taşıyon ?” (Bir oyuncu...)

Oyunumuzu diğer platform oyunlarından ayıran bir numaralı özelliği, bol silah çeşitliliği. Oyunda sahip olabileceğimiz yirminin üzerinde silah var. Bunlar: makineli tüfekten, lazer tabancasına, mini nükleer bombalardan, güdümlü yıldızlara, lav fışkırtan silahtan, füze atara kadar, daha burada sayamayacağım bir çok silah olarak söyleyebiliriz. Üstelik bunların her biri birer kez upgrade edilebiliyorlar. İşin güzel yanı silahlarımızı upgrade etmemiz için öyle bolt falan toplamamıza gerekte yok. Yapacağımız tek şey upgrade etmek istediğimiz silahı bolca kullanmak. Oldukça güzel bir düşünce gerçekten.

Bu oyunda silah ve aletler dendi mi, sabaha kadar anlatsan bitmez. Zaten oyunda bu kadar çok silah ve kullanılacak alet olunca, yapımcılar da ister istemez oyuncuya bunları yavaş yavaş sunmayı uygun görmüşler. Neredeyse her bölümde yeni bir aletle ve yeni birkaç silahla tanışıyoruz. Ancak silahları almamız için her biri için farklı sayıda bolt (cıvata, bildiğimiz vida işte)) toplamamız gerekiyor. Kimisine zaten çok kolay bolt’umuz yetse de, bazılarını alabilmek için birkaç gezegende ki tüm boltları toplamamız bile yeterli olmuyor. Tahmin edeceğiniz üzere bunlar en tesirli silahlar olmuş oluyor. Burada biraz RPG tarzı yapı sezinleniyor ve bence bu oyuna çok güzel oturmuş.