Redfall inceleme

Samet Basri Taşlı 5.05.2023 - 13:17
Redfall inceleme içeriğimizde güneşli havada vampir olmanın zararlarına göz atıyor ve tartışılan oyuna derinlemesine bakıyoruz.
Platformlar PC, Xbox Series X
Redfall
  • Yapımcı - Yayıncı Arkane Studios - Bethesda Softworks
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,First Person Shooter
Merlin Puanı 55
Artılar + Redfall kasabası güzel tasarlanmış
+ Düşman çeşitliliği iyi
+ Silahlı çatışmalar fena değil
+ Bazı güzel görevler
+ Co-op ve Crossplay özelliği
+ Güzel bir evren oluşturulmuş
Eksiler - Yapay zeka yok
- Kötü optimizasyon
- Hikaye anlatımı zayıf
- Loot çeşitliliği çok az
- Karakterler arası farklılık yeterli değil
- Sürekli online olmanız gerekiyor
- Co-op’da hikaye sadece oyun kurucuda ilerliyor

Redfall inceleme detaylarına geçmeden önce oyunların bizi “haydi online oynayın, arkadaşlarınızla oynayın, tek kişi olsanız bile online gibi oynayın” şeklinde zorlamasından çok sıkıldığımı belirtmek istiyorum. Yine de oyuna herhangi bir şekilde önyargı ile girmedim çünkü yapımcılar “tek başınıza da gayet güzel bir şekilde oynayabileceksiniz” sözünü vermişti. Sonuçta Dishonored, Prey ve Deathloop’u (Deathloop inceleme) yapan Arkane Studios’un elinden çıkıyor, ne kadar kötü olabilir ki? 

Redfall inceleme / PC

Redfall inceleme - 1

Redfall inceleme

Vampirler tarafından ele geçirilmiş Redfall kasabasında geçiyor hikayemiz. Önce gizli bir şekilde sokaklara yayılan vampirler, kısa süre içinde güçleniyor ve açık bir şekilde kasabaya terör estirmeye başlıyor. Halkın bir kısmı evlerine saklanıp yardım beklerken bazı insanlar kasabadan kaçış için farklı yollara başvuruyor. Bizim karakterimiz de kasabadan kaçmak için gemiye binip denize açılan şanslı insanlardan birisi. 

"Önce Kazığı İyice Sivriltiyoruz"

Gemiyle suya açılırken bir sesin bize meydan okuduğunu duyuyoruz, bir anda sular ayrılıyor ve gemimiz karaya oturuyor. Bazı vampirler suyu jöle gibi ayırıp kasabadan kaçmamızı engelleyecek kadar güçlü hale gelmiş, ve elimizdeki en büyük avantaj olan güneşi karartıp gündüz de avlanabilir hale geliyorlar. Seçtiğimiz karakter Redfall’a geri dönüyor, bir grup sığınmacı ile birlikte hayatta kalmaya çalışıp, vampirlerin köküne sivrisinden bir kazık yerleştirme görevini üstleniyor. 

Oyunun hikayesi

Redfall incelemesi

Redfall inceleme

Oyunun hikayesi çok ilginç değil, bunu baştan söyleyeyim. Arkane Studios oyunlarının hikaye anlatım tarzı standart değildir, sağda solda bulduğumuz notlar, gerçekleşen diyaloglar ve çeşitli kısa ara sahneler ile sunulur ve herkese göre bir anlatım tarzı olmayabilir. Ben çok severim orası ayrı konu. Bu oyunda ise hikaye çok ilgi çekici değil, karakterler sıkıcı, diyaloglar orta seviye ve ara sahneler yok. 

Oyun sürekli olarak internete bağlı kalmamızı istiyor ve oyunu durdurmak gibi bir şansımız da yok. Oyun sürekli akıyor ve bu arada hikaye hakkında dönen konuşmaları da kaçırıyorsunuz. Bu özellikle arkadaşlarınızla oynarken çok büyük bir sorun.

Biri önden koşup giderse scripted sahneleri tetikliyor ve siz göremiyorsunuz ama karakteriniz bir şeye tepki veriyor. Notları okuyamıyorsunuz çünkü düşmanlar size saldırmaya devam ediyor, karakteriniz diyaloğun ortasında başka şeyleri de söylemeye başlıyor, o sırada tvden saçma sapan konuşan sesler geliyor falan derken bir noktadan sonra hikayeyi öpüp uğurladım, ne yaptığım hakkında bir fikrim olmadan oynamaya başladım. 

Redfall PC inceleme

Redfall inceleme

Hikaye anlatımı açısından oynadığım en kötü Arkane oyunu. Her şeyi geçtim, neden ara sahneler resimlerden oluşan ucuz slaytlar şeklinde? Sen 70 dolar fiyat etiketli AAA oyunsun, indie firmaların bütçe yüzünden başvurduğu yolu niye tercih ediyorsun? Blender ile daha güzel ara sahneler yapacak bir sürü YouTube içerik üreticisi biliyorum.

Co-op sistemi

Arkane Studios tarafından geliştirilen Redfall aslında arkadaşlarınızla birlikte maceraya atıldığınız bir aksiyon oyunu ve bu tür oyunlarda hikayeye çok önem vermeyen oyuncular da var. Sonuçta oynanış iyi olursa bir şekilde hikayeyi görmezden gelebiliyoruz. O yüzden biraz da oyunun oynanışına bakalım, belki oradan kurtarır.

Elimizde her biri kendine has özelliklere sahip 4 karakter var. Bu özel güçler sayesinde düşmanların dikkatini dağıtan robot, çevredeki rakipleri işaretleyen kuş, kurşunları durduran şemsiye ve üzerine basanı havaya fırlatan asansör gibi enteresan yetenekler var. Ama ne yazık ki her karakterin sadece üç yeteneği var ve bu yetenekler olması gerektiği kadar farklı bir oynanış sunmuyor. 

Redfall PC incelemesi - 2

Redfall inceleme

Karakterlerin üç yeteneğinden birisi çevresel etkiler sağlarken diğeri rakibe hasar veriyor. Ultimate diyebileceğim üçüncü yetenek ise daha güçlü ama kısa süre kullanabildiğimiz bir özellik. Kendi oyunumdan örnek verirsem, oynadığım karakter Remi yanındaki robot ile düşmanların dikkatini çekebiliyor, üzerlerine C4 yapıştırıp patlatabiliyor ve “ultimate” yeteneği ile çevredeki oyuncuların iyileşmesini sağlıyor.

Diğer karakterlerin “ultimate” yetenekleri arasında UV ışığı patlaması, düşmanı kafadan vuran hayalet sniper ve “eski vampir sevgili” gibi daha ilginç şeyler varken niye bu karakterle oynadın derseniz, oyunu belki co-op oynarız diye düşünmüştüm.

Yetenekler

Yetenekler o kadar az ki bu büyük bir sorun. Karakter özelleştirmesi diye bir olay yok, herkes aynı şekilde oynamak zorunda, sadece kullandığın silah türünü tercihine göre şekillendirebiliyorsun. Zaten “ultimate” dediğimiz yetenekler çok nadir kullanılıyor, diğer yetenekler ise düzgün çalıştığında eğlenceli olsa da oyuna bir değişiklik sağlamıyor. Düzgün çalışmadığında ise düşmanların dikkatini çekmesi gereken robotun bölgede daha sonra gelecek bir bossu kafanıza atması ve oyunun kafayı yemesi gibi problemler ortaya çıkabiliyor. 

Redfall inceleme PC

Redfall inceleme

Yetenekler kısmında istediğimiz Arkane havasını bulamadık ama oyunda bir sürü silah var, sonuçta sürekli daha yüksek seviyede ve nadirlikte silahlar bulduğumuz bir oyundayız, en azından orası ilginçtir diye düşünüyorum. O da yok. Silahlar tabanca - tüfek - UV ışını gibi 7 farklı ana kategori altında toplanmış ve her biri 2 ya da 3 farklı silahın değişik halleriyle geliyor.

Ama hepsi aynı silahlardan oluşuyor. Biri daha hızlı şarjör değiştiriyor, öbürü 2 mermi fazla alıyor ama aynı silahın laciverti. Turuncu renkli özel silahlar daha iyi ve farklı olduğunu hissediyorsunuz ama bu defa da seviye sorunu çıkıyor. 2. seviye özel silahım var ve kullanması çok keyifli ama rakibe 5. seviye, çöpten çıkan tabanca kadar hasar vermiyor. 

Etrafta toplanacak bir sürü eşya, kuşatma altındaki bir kasabaya göre aşırı fazla silah var ama bunların çoğu işe yaramaz şeyler. Topladığımız her şey anında “kaynak” oluyor ve bunlar ile hayatta kalanlardan eşyalar alabiliyoruz. Ben satılan eşyaların ne kadar gereksiz olduğunu fark ettiğim anda eşya toplamayı da bıraktım. Loot yapmayı çok severim ama bu kadar gereksiz olanını görmemiştim. Ghostwire Tokyo’nun loot sistemi çok daha eğlenceliydi, öyle desem yeterli olur bence. 

Arkane Redfall inceleme

Redfall inceleme

Arkadaşlarla Vampir kovalama keyfi

Redfall bütün hikayesi co-op olarak, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz şekilde tasarlanmış bir oyun. Hatta yapımcılar bu arkadaşlar kısmına o kadar önem veriyor ki yabancılarla oynamayın diye oyuna matchmaking koymamış. Arkadaşlarla oynama kısmı da ayrı bir konu ama oraya birazdan değineceğim.

Oyunun tanıtımları boyunca “Tek başına oynamak isteyenler merak etmesin, o şekilde de tecrübe edebileceksiniz” sözünü veren yapımcılar bu konuya o kadar özen göstermiş ki co-op kısmını yapmayı unutmuşlar. Tek başınıza oynarken “bu karakter yetenekleri falan hep co-op oynanması üzerine hazırlanmış, zaten sürekli online zorunluluğu falan var” diye düşünüyorsunuz ya, co-op oynarken de “bu oyunu sadece tek kişi oynamak için yapmışlar” diye düşünüyorsunuz. Büyük başarı cidden. Hemen anlatayım sebebini.

Öncelikle co-op oynamak istediğiniz arkadaşları buldunuz, beraber oynayacaksınız ama o 5 dakika geç gelecek diyelim. Siz oyuna başlarsınız, o da sizin yanınıza gelir devam edersiniz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Lobiyi kurup bekleyeceksiniz, herkes gelecek sonra oyun başlayacak. Oyun ortasında başkası gelecek, arkadaşım düştü tekrar bağlansın gibi şeyler yok. En son bu tecrübeyi multiplayer Warcraft 3 oynarken yaşamıştım sanırım, güzel nostalji oldu. 

Redfall inceleme - 2

Redfall inceleme

Co-op oynarken bir kişi önden koşarsa bütün scriptleri harekete geçirdiğinden bahsetmiştim yukarıda. Bu çok enteresan bir durum çünkü yeni bölgeye geçerken falan bütün grubu istemeyen oyun, yeni görev başlatmak için bütün takımın toplanmasını istiyor.

Ama görev başlayınca herkes başka yerlerde takılabiliyor. Ana hikayeyi yanınızdaki arkadaş yaparken siz oturabiliyorsunuz yani. Ama hikaye ilerlemesi sadece oyunu kurana işliyor, diğerleri silah ve tecrübe puanlarıyla evine dönüyor. Bazen onu da alamayanlar oluyormuş, benim başıma gelmedi.

Oyundaki karakterler co-op oynanacak şekilde hazırlanmış ama mekanlar ve düşmanlar daha çok tek kişiye uygun şekilde hazırlanmış. Etraf neredeyse bomboş, karşılaştığınız düşmanların hem sayısı az hem de yapay zekası yok. Bakın kötü değil, yok diyorum.

Redfall

Redfall inceleme

Yanında arkadaşının kafasını uçuruyorum “bir şey mi oldu” diye bakıyor, kapının önünde silahlar patlıyor, adeta kıyamet kopuyor ama camdan bakan düşmanın kafasında en fazla soru işaretleri görüyorsunuz şüphelendiğine dair.  Düşmanın karşısına çıktığınızda panikliyor, sabit dursanız da ıskalıyor sonra geri kaçıp el bombası atmaya çalışıyor falan. 

Bu bahsettiğim olaylar seçilebilir en yüksek zorluk seviyesinde (bir tane sonradan açılıyor) oluyor bu arada. Tek başına oynarken bile sıka sıka ilerlediğin oyunda ekstra arkadaşlar da gelince hiçbir şey kalmıyor. Birinin ölmesi için patlayan arabanın yanında falan durması gerek.

E hani lobi kuruyoruz, takıma özel oyun kuruyorsun, düşmanları da buna göre ayarlasan o zaman? Oyunda ilk haritada sadece üç kere öldüm, birinde düşme hasarını deniyordum, diğerinde fps düşmesi yüzünden öldüm. Sonuncu bir mekaniği anlamadığım için oldu, düşmanın hakkıyla aldığı tek ölümdü sanırım. 

Başıma gelen ilginç olaylardan birisi, daha önce oynadığım karakterin yanına yeni bir co-op karakter açınca oldu. Oyunu ben kurdum, açılış videosu başladı ama ben videoyu izlemedim, direkt oyundayım. O sırada diğer arkadaşlarım videoyu izliyor ve hepsi geçemedikleri için söyleniyordu, çünkü ara videolar slayt gösterisi ve izlemesi hiç eğlenceli değil.

Redfall inceleme - 4

Redfall inceleme

Her neyse oyuna başladık ilk bölgeyi geçtik, güvenli bölge olacak mekanı temizleyeceğiz göreve göre ama mekan temiz, hatta aktif hale gelmiş satıcılar falan var. Ama içerde ölüler ve vampirler de geziyor. Ama silahımız yok çünkü orası silah kullanmadığımız güvenli bölge. Vampir de olayı anlamayıp mekanda bizimle birlikte gezdi biraz sonra kayboldu, sanırım güvenli bölge olduğundan o da saldıramıyordu. 

Güneş Gören Masum Vampir

İkinci oyun kurma denememiz ise arkadaşımızın sabit duran itfaiye aracının altında kalması ile yarım kaldı. Aslında aracın altında değil ama hitbox aracın altına sıkıştı ve hareket edemedi, biz koşarak kayıp ittirmeyi denedik ama işe yaramadı. Görev başlatmak için bütün üyelerin mekanda olması gerektiğinden ve oyunda drop-in/out olmadığından üçüncü kez baştan kurmamız gerekti. Daha oyuna yeni başlayan oyuncular için bu hiç hoş bir karşılama değil. 

Oyunda cross-play desteği var. Xbox - Xbox Gamepass PC ve Steam üzerinden oyuncular birbirlerinin Bethesda hesabını ekleyerek aynı oyunda oynayabiliyor. Bunu ilk denememiz oldukça başarısızdı, Steam tarafı kurduğunda Bethesda arkadaşlarını görmüyor, Xbox kurduğunda davet attığında kabul edilmiyor derken denemelerimiz başarısız oldu. İkinci gün denediğimizde ise biraz daha zor oldu ama sonunda oyunu ikna edip beraber oynayabildik. Yukarıda saydığım problemleri görmezden gelebilirsek, oyun sorunsuz bir şekilde co-op oynanıyor. 

Redfall inceleme - 5

Redfall inceleme

Teknik detaylar

Oyunun teknik tarafından da çok kısa bahsedelim. Redfall’un inceleme kopyası ilk geldiğinde performansı o kadar problemliydi ki incelemeyi bu kadar geç yayınlıyoruz. Ben oynayamadım, denediğim her ayarda çılgın fps düşüşleri yüzünden oyunu oynanmaz halde buldum. Çıkışına bir gün kala gelen 70 GB boyutundaki yama (oyunun normal boyutu 77GB) en azından oyunu oynayabilecek seviyeye getirdi ve incelememi yapabildim. 

Oyunun optimizasyonu çok kötü. Gelen güncellemeler sonrası DLSS açıkken bile sebepsiz yere fps düşüşleri yaşıyorum. Bunu hem 2K hem de 1080p çözünürlükte, farklı grafik ayarlarının hepsinde yaşadım. Oyunda ateş - elektrik efekti ya da neon tabela varsa zaten anlamsız şekilde fps düşüyor, bir de ortalıkta hiçbir efekt olmadığı zamanlarda düşmesi iyice garip. Konsollarda 4K 30fps dışında bir seçenek ile gelmeyecek olması garip gelmişti ama PC tarafında “keşke sabit fps olsa da aniden oyun donmasa” dedirttiği oldu.

Oyunun grafikleri aslında kötü değil, kendi sanat tarzı içerisinde gayet hoş gözüküyor. Arada bir manzaraya bakıp keyif alabiliyorsunuz, zaten düşman yapay zekası kötü olduğu için onlar da sizinle birlikte manzarayı izliyor. Ama ilginç olmayan karakter tasarımları, slayt gösterisi kalitesiz ara sahneler, arada sapıtan karakter animasyonları falan derken bizi görsel şölen beklemediğini belirteyim. 

Redfall

Redfall inceleme

Oyunun müziklerini hiç beğenmedim. Ne gaza getiriyor, ne dikkat çekici ne de akılda kalıcı. Alakasız durumlarda, ortama uygun olmayan müziklere denk gelip “arkada browser mı açık kaldı” diye kontrol etmişliğim oldu. Seslendirme konusunda da çok kötü değil ama ekranlardan durmadan konuşan Hollow Man oyunun ilk saatlerinde sinirimi çok bozdu.

Vampirin Hiç Mi Suçu Yok?

Bu kadar söylendim ettim, oyunun hiç güzel yanı yok mu peki? Aslında var, hatta oyun bazı güncellemelerden sonra çok keyifli bir hale gelebilir diye düşünüyorum. Mesela gezebildiğimiz haritalara bakarak Redfall’un gayet güzel hazırlanmış, araştırmaya değer bir yer olduğunu söyleyebilirim.

Etraftaki notları okuyabiliyor, toplanabilir eşyalar sayesinde farklı hikayeler öğrenebiliyoruz. Ama Arkane’in diğer oyunlarının aksine buradaki notların çoğunu ChatGPT kullanarak yazmışlar gibi, içerikleri çok ilgi çekici değil, hepsini baştan sona okuyasım gelmiyor. Ayrıca keşif hissi güzel olabilir ama ödül konusunda o kadar zayıf ki keşfetmek istemiyorsunuz.

Redfall inceleme - 7

Redfall inceleme

Düşman çeşitliliği başlangıçta biraz zayıf ama oyun ilerledikçe farklı rakipler ile karşılaşıyoruz, belli bir süre sonra rakipler daha zor hale geliyor ve oyun daha eğlenceli hale geliyor. Sevdiğiniz tipte silahları elde ettikten sonra çatışmalara girmek de kabul edilebilir derecede eğlenceli oluyor. Ama bunların gerçekleşmesi için en az 6 - 7 saat oynamanız gerekiyor. Silahların çeşitliliğinin bir looter shooter için yetersiz olması da problem. Yapay zekanın olmaması da çatışmaların eğlenceli olmasını engelliyor. 

Oyunu farklı karakterler ile oynayıp farklı diyaloglara şahit olabiliyorsunuz, hatta co-op oynarken birbirleriyle de eğlenceli sohbetleri oluyor. Ayrıca farklı yetenekler oyun tarzını az da olsa değiştirdiği için diğerlerini denemeye teşvik edebiliyor. Ama hem co-op oynarken diyalogları dinlemeye vaktiniz olmaması hem de yeni karakter denemek için oyuna en baştan başlamanız gerekmesi büyük sorun. Bu arada ikinci karakteriniz ilk güvenli bölge açılmış bir Redfall’da uyanabiliyor ve ilk görevi bile geçmediğiniz için takılıyorsunuz. 

Co-op var ve karakterler ekip halinde çalıştığında çok eğlenceli dövüşler gerçekleşebiliyor. Özellikle boss savaşları co-op göz önüne alınarak yapılmış gibi. Ama hem co-op oyunda drop-in/out olmaması hem de sadece oyun kuranın ilerlemesinin kayıt edilmesi yüzünden burası da zayıf kalıyor. Zaten düşmanlar co-op oyunculara göre ayarlanmadığı için tek kişilik oyuna modlayarak co-op getirmiş gibi hissediyorsunuz, açık dünyada biri dikkati dağıtıyor öbürü vuruyor. 

Redfall inceleme - 8

Son sözler

Redfall Arkane tarzını koruyarak, hem looter shooter, hem co-op hem de single player FPS oyunu olmaya çalışmış, bunların hiçbirini olması gerektiği şekilde başaramamış, saydığım seçeneklerden herhangi birinin fanı olan her oyuncuyu hayal kırıklığına uğratacak bir yapım. İstediği 70 dolarlık fiyat etiketi ve taşıdığı AAA ünvanının hakkını vermekten alabildiğine uzak.

Bu oyunu yeni ve tanımadığımız bir firma yayınlasa, 40 dolar fiyat etiketi ile önümüze sunsa çok daha olumlu yaklaşır, “İlk oyunları için gayet cesur hamleler atmış ama başarılı olamamış” derdim. Hikaye anlatımına önem vermesini söyler, bütçe yüzünden ara sahneleri bu şekilde yapmak zorunda olmasını anlayışla karşılardım. 

Redfall her şeyiyle orta seviye bir oyun, Gamepass sahibiyseniz bir deneyin, arkadaşlarınızla birlikte oynayıp vampir avlayarak eğlenceli vakitler geçirin, bazı teknik sorunları ve sıkıcı ilk saatleri atlatabilirseniz çok eğlenirsiniz. Ama bu oyuna 70 dolar veya Steam’de 700 TL verip alınır mı sorusuna cevabım hayır. Kötü optimizasyon, teknik hatalar ve olmayan yapay zeka gibi sorunlar olmasa bile bu oyun en fazla “türü seven indirimde kaçırmasın” diyebileceğim bir oyun olurdu. Şu halinde ise Gamepass üzerinden oynamak en mantıklı seçim.

Redfall inceleme - 9

Redfall inceleme

İleride iyi güncellemeler gelir, saydığım teknik sorunlar giderilir, üzerine matchmaking ve drop-in/out özelliği de getirilirse tekrar oynamayı düşünebilirim. Diğer karakterleri de denemek istiyorum ama baştan başlamak o kadar zor geliyor ki anlatamam. 

Arkane Studios oyunlarını seven ve bu oyundaki eğlence potansiyelini görebilen bir insan olarak Redfall’a üzülerek düşük puan veriyorum. Keşke oyunu yayınlamadan önce biraz daha deneyip şöyle 1 yıl daha erteleyerek üzerinde çalışma yapsalarmış. Biz beklerdik, herhangi bir oyuncunun deli gibi “Redfall oynamalıyım yayınlayın” diye beklediğini düşünmüyorum, bize iyi bir oyun verseniz yeterdi. 

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 09:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.05.2023 19:26
daha çıkmadan 100'den fazla kelime kullanarak övüyordunuz. ne oldu şimdi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.05.2023 14:43
Umarım artık co op dan vazgeçerler resmen oyunun yapısının içine ediyor. Şu oyundan beklentim vardı ama demek ki yapamamışlar. Umarım tüm oyunları Sony kontrolündeki firmalar yapar. Sony oyunlardan anlıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.05.2023 09:53
Bir tane bile kötü tek kişilik hikayeli oyunu olmayan arcane e zorla takım tabanlı multi oyun yaptırırsan böyle olur
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.05.2023 00:42
Anca 1 yıla toparlar, çerez fiyatına alır denerim artık :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.05.2023 23:45
iyice bozdun eeyyy arkane kendine gel bizim ayarlarımızla oynama bu halk seni ba tacı ettiyse al aşa etmesine bilir
(siyasetci dinleye dinleye kafayı yedim :(/)
Kalan Karakter: 300 Gönder
Redfall
İlginizi Çekebilir