1/4

Remastered Oyunlar – Nesiller arası köprü

İsmet Ergül 24.12.2015 - 13:45
Yoksa oyun endüstrisinin yeni tehlikesi mi?
Oyun endüstrisi gün geçtikçe gelişmekle birlikte oyunculara daha iyi grafiklerle süslenmiş, daha iyi oynanışla sunulmuş ve hikayenin de ilgi çekici bir şekilde işlendiği oyunları sunuyor. Ancak, her ne kadar oyun endüstrisi bu şekilde gelişse de, biz oyuncuların hoşuna gitmeyen gelişmeler de oluyor. Bu tür gelişmeler nelerdir? Diye sorulduğu takdirde aklınıza indirilebilir içeriklerin (DLC) geleceğini tahmin edebiliyorum. İndirilebilir içerikler son 2 – 3 senedir oyun endüstrisini şekillendiren olaylardan biri olmakla birlikte çoğu oyuncularında dikkatini çeken, hoşuna gitmeyen gelişmelerden sadece biri. Bugünkü yazının konusuna geçmeden önce, bu konudaki fikirlerimi söylemeden, eleştirmeden edemeyeceğim.

İndirilebilir içeriklerin son zamanlarda en çok tepki çektiği oyunlardan birisi de DICE’ın geliştirdiği ve EA’in piyasaya sürdüğü Star Wars Battlefront’tur. 10 sene önce çıkan Star Wars Battlefront 2’den çok daha basit ve tek düze olan bu yeni Battlefront, daha oyun resmi olarak satışa sunulmadan bizlere sahip olduğu Season Pass’tan bahsedip, oyuna gelecek eklentilerden ve de fiyatından bahsediyordu. Bu fiyat neredeyse oyunun kendi fiyatına eş değerdi. EA’in karar verdiği bu oyun satış politikası fazlasıyla çirkin olmakla birlikte ‘yine de’ oyuncular tarafından hem reddediliyor hem de kabul ediliyor. İşin tam da burasında, içinden çıkılmayacak bir döngüye giriyoruz aslında. Her ne kadar bu durum oyun endüstrisini kötü etkileyen durumlardan sadece biri de olsa, bugün yazacağım yazı bir başka konuya değiniyor.

Yazacağım bu yazının amacı, sizlerle bu konuyu tartışmak ve analiz ederek iyi ve kötü yanlarından bahsetmek. Elbette, gerçekleşen her durumun artısı ve de eksisi vardır. Aynı ‘Remastered’ oyunlarda olduğu gibi.
Remastered Oyunlar – Nesiller arası köprü
Öncelikle Remastered ve Remake arasındaki farkı sizlere anlatmak istiyorum. Remake, daha önce yapılmış bir eserin, ürünün temel alınarak yeniden geliştirilip sunulmasına denirken, Remastered kavramı ise, üretilen bir eserin görsel ve işleniş açısından daha iyi bir şekilde sunulmasına deniyor.
Aslında Remake kavramı son yıllarda oluşmuş bir kavram değil, ancak remastered kavramı son birkaç senedir oyuncuları rahatsız eden popüler konulardan biri. Bunun sebepleri de oyun şirketlerinin yeni oyun yapmak yerine, eski oyunları hatta bir jenerasyon önceki konsol için piyasaya sundukları oyunları görsel ve oynanış açısından geliştirerek tekrar piyasa sürmesidir. Ancak, bu işi hem layığıyla yapan hem de kolay para kazanmak için yapan oyun şirketleri, ne yazık ki var.

Remastered Oyunlar – Nesiller arası köprü
Örneğin, Resident Evil: HD Remaster GameCube için geliştirilen Resident Evil: Remastered’ın HD görselleriyle sunulmuş halidir. Peki bu oyun neden başarılı bir remastered oyunu? Hem GameCube’a çıkmış olan Resident Evil’ı PC, PlayStation ve Xbox gibi platformlara getiriyor, hem de görselleri geliştirerek bizlere sunuyordu. Üstelik çok da makul bir fiyatla.

Peki, kötü remastered nedir? Hangi oyunlardır? Bu konuda deneyimlerimi, kendi fikirlerimi size sunmakla birlikte, işaret oklarımı DmC Devil May Cry: Definitive Edition, Heroes of Might and Magic III: HD Version ve God of War III Remastered gibi oyunlara çevirmeden edemeyeceğim. Peki bu oyunlar neden remastered oyunlar arasında kötüler?