1/4

Resident Evil 6

Levent Arıkan 24.11.2010 - 13:56
Efsanenin akıbeti ne olacak?
Günümüzde, oyun dünyası ile ilgisi olmayanların bile adını çok iyi bildiği bir efsane haline dönüştü Resident Evil. 14 yıl önce Raccoon City’de başlayan macera tüm dünyayı etkisi altına alarak yoluna devam etti ve modern klasikler arasına girmeyi başardı. Değişik platformlara onlarca oyunları çıkan ve başarıdan başarıya koşan bu serinin son zamanlarda geleceği ise pek de parlak görünmüyor. Daha doğrusu işin ticari kısmında yapımcı Capcom açısından sorun yok, yan oyunlar değişik platformlar için piyasaya sürülerek ya da film projeleriyle serinin adı varlığını korumaya devam ediyor. Ancak oyuna ait ana seri için aynı sözleri söylemek şu an için imkansız.

İki farklı kitle oluştu

Efsanenin ilk üç ana seri oyun sonrası Resident Evil adının mucidi Shinji Mikami’nin anlaşmazlıklar sonucu yapımcılıktan ayrılmasıyla başlayan çalkantılar, yerine geçen Jun Takeuchi’nin dördüncü ve beşinci oyunlarda yaptığı kökten değişim ile iyice doruğa ulaştı. Elbette bu değişim genel olarak satış açısından büyük bir başarı sağladı ve hayatında Resident Evil adını duymamış oyuncuları bile kendi tarafına çekti. Ama seri özünden neredeyse bir şey içermeyen farklı bir oyuna dönüşürken, onu efsane yapan özelliklerini kaybederken satış rakamları da bunu engelleyemedi. Eski ve yeni fanlar olarak iki yeni Resident Evil kitlesi ortaya çıkarken, gelen değişim aslında seriyi karanlık bir geleceğe sürükledi. Serideki yaşanan değişimi ve buna bağlı ortaya çıkan şiddetli eski-yeni fan tartışmalarını uzun uzun anlatmaya gerek yok sanırım, çünkü artık bundan haberdar olmayan yok gibi.

Resident Evil 6
Efsanenin başladığı ilk oyun!
Korku ve gerilimin, mücadelenin, hayatta kalma duygusunun simge oyunlarından olan Resident Evil, yapımcı değişikliğiyle saf bir aksiyon oyununa dönüşmekten kurtulamadı. Bu aşamada seri, yeni bir oyuncu kitlesi kazansa da özünü yitirerek çok şey kaybetti aslında. Oynanıştan zombilere, hissettirdiği duygulardan akla gelebilecek her detaya kadar büyük bir değişimden bahsediyoruz, bir şeylerin eskisi gibi olması imkansız oluyor böyle olunca.

Peki gelecek nasıl?

Şöyle bir baktığımızda satış rekorları kıran dördüncü ve beşinci oyunların gayet başarılı olduğunu düşünebiliriz. Ama aslında serinin geleceği beşinci oyundan sonra tam bir muammaya dönüştü. İşte şimdi biraz daha konuya yakından bakacağız.