1/4

Resident Evil 7

Hürcan Köse 23.01.2017 - 15:20
Yıllar sonra seri köklerine geri dönüyor
Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Resident Evil 7
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Korku
Merlin Puanı 87
20 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%74
Artılar Muazzam, korkunç bir atmosfer. Güzel görseller. Eski mekaniklerin yenilenip geri gelmesi. Merak uyandırıcı hikaye
Eksiler Grafiksel hatalar. Önceden hazırlanmış sahneler korkuyu öldürüyor. Ana karakter bazen çok odunlaşıyor
22 Mart 1996'da hayatına başlayan ve hayatta kalma-korku oyunları türünü adeta baştan yaratan ve bu türün başlıca kurallarını belirleyen Resident Evil serisi sonunda yeni nesilde de yüzünü gösterip bir kez hayatta kalma-korku türünün kurallarını bir kez daha belirlemeye geldi.

PlayStation'da altın zamanlarını yaşayan Resident Evil, korku oyunları tarihine adını altın harflerle yazdırmış ve bir kült haline gelmişti. Eskiden forumlarda takıldıysanız hatırlarsınız. İnsanlar hep Resident Evil ve Silent Hill'i kapıştırıp hangisi daha korkunç diye yarışırdı. Birisi de oradan çıkar 'abi bence Fatal Frame alır ya' der ve ocaktan atılırdı. Güzel günlerdi azizim.

Daha sonrasında hem Silent Hill, hem de Resident Evil oyun tarzlarını değiştirip yeni nesillere ayak uydurmaya çalışınca korku oyunu olarak bildiğimiz bu kült yapımlar boş birer aksiyon oyununa dönüştü. Silent Hill duygusal ve etkileyici yapısından çıktı, Resident Evil zombilere uçan tekme sallayarak headshot attığınız bir oyuna dönüştü ve kelimenin tam anlamıyla korku oyunları kral ve kraliçesini kaybetmiş oldu. Elbette bu oyunların dışında da birçok başarılı korku oyunu bulunuyor ancak sektöre bir zamanlar yön vermiş bu yapımların boş birer aksiyon oyununa dönüşmesini görmek gerçekten, özellikle de benim gibi korku oyunu hayranları için oldukça üzücü bir deneyimdi.

Resident Evil 7
Hideo Kojima'nın Konami ile yaşadığı anlaşmazlıkların hemen öncesinde kendisinin yeni Silent Hill oyunu üzerinde çalıştığını öğrenmiştik. Üstelik bunu da çok kaliteli, akıllarımıza kazınmış bir demo olan P.T. ile yapmıştık. Fotorealistik bir teknoloji kullanıp mekanları direkt olarak oyuna yansıtmayı başaran ve müthiş bir gerçekçilik yaratan P.T. barındırdığı korku öğeleri ve kafa karıştıran bulmacaları ile bize o özlediğimiz Silent Hill tadını fazlasıyla vermişti. Belki birincil şahıs görünümünde olduğu için bir grup oyuncu tarafından eleştirilmişti evet. Ancak günümüzde oyuncuyu korkutmak istiyorsanız bana kalırsa bu kamera açısı artık şart. Silent Hills'in iptali üzerine, yeşeren umutlarımız tekrar solmuş ve bizi tekrar yeni bir korku yapımı beklemeye sürüklemişti. Tam "Resident Evil cephesinden de ne zamandır ses yok ya?" diyorduk ki, Capcom E3 2016'da müthiş bir sürpriz yaptı ve Resident Evil 7'yi beğenimize sundu. Çok da bekletmedi, yaklaşık yedi ay sonra çıkardı oyunu. Resident Evil 7 sonunda elimizde ve oynanmaya hazır.

Resident Evil 7
Aileye hoş geldin evlat!

Resident Evil'ın ana serilerinde alışık olduğumuz kamera açısı, sürekli değişen ve genellikle karakteri geniş bir açıdan gösteren kamera açılarıydı. Bu gidişat daha sonra Resident Evil 4 ile birlikte omuz hizasına alındı ve serinin sıkı hayranları tarafından eleştirilse de bu işi iyi kotarıp bizlere güzel bir aksiyon-gerilim oyunu sundu. Daha sonra bu gidişat beş ve altıncı oyunda da sürdü ve sonunda, yedinci oyunda seri çok farklı bir alana adım atıp birincil şahıs kamera açısına geçiş yaptı. Önceki Resident Evil oyunlarında asıl olay hayatta kalmak ve bu gerilim dolu atmosferde yolumuzu bulmaya çalışmaktı. Dördüncü oyundan sonra işin içine büyük oranda aksiyon girmiş olsa da o oyundan öncekilerde korkunç bir atmosferin de seriye liderlik ettiğini söylemeden geçemeyiz. Capcom, Resident Evil 7'de seriyi hem çok değiştiriyor, hem de köklerine geri götürüyor. "İkisini aynı anda nasıl yapabilir ki?" demeyin. Yapıyor.