1/3

Resident Evil: Revelations

Merlinin Kazanı 18.12.2011 - 17:02
Bu sefer korkut bizi Capcom
Nintendo 3DS taşınabilir konsoluna özel olarak Capcom'un hazırladığı Resident Evil Revelations oyununun, piyasaya sürülüş tarihine adım adım yaklaşıyoruz ve bu kadar yaklaşmamıza rağmen hâlâ daha oyunun senaryosuna tam anlamıyla vakıf olamadık.
 
Serinin ilk başlangıcından bu yana 15 yıl geçmişken, şu an için hep bahsettiğimiz Resident Evil’ı böylesine kült bir seri hâline getiren özelliklerinden pek bir şey kalmamış durumda. Esas konumuz olan Resident Evil Revelations ile ilgili detaylara geçmeden önce serinin geçmişi ve günümüze kadar olan süreciyle alakalı birkaç söz söylemezsek olmaz.
 
Resident Evil oyununu ele aldığımızda ilk sorumuz, “Resident Evil ne demek?” olmalı. Nesnel bir açıklama yapmak gerekirse nedir yani bu oyun? Klasik Resident Evil oyunları üzerinden böyle bir soru sorulsa yanıtı kesinlikle; hayatta kalma korkusu ve gerilim gibi öğelerce karakterleri, mekânları, müzikleri, bulmacaları ve derin bir senaryoyu kendi içinde bağdaştırabilmiş efsane bir seri olurdu. Ama bu yanıt; 4. ve 5. oyunlar başta olmak üzere, daha sonrasında da çeşitli platformlara çıkan yan oyunlarla birlikte, oldukça değişti. Sözün özü Resident Evil, zamana ayak uydurayım derken geçmişinden iz bırakmayan bir oyun hâline geldi. Yeni ve eski olarak iki RE kitlesini ortaya çıkaran bu durum, piyasaya sürülen her yeni oyundaki beklentinin de farklılaşmasına sebep oldu. Ve işte bu düşüncelere paralel olarak Resident Evil Revelations’ın detaylarına inmeye başlayalım.
 
Resident Evil: Revelations
Resident Evil Revelations, isminden de anlaşılacağı üzere içerisinde büyük, hatta ölümcül gizler taşıyan bir oyun olma özelliğine sahip. Aslında "Revelations" ismi ilk duyulduğunda herkes, farklı anlamlar yükleyerek oyunun konusu hakkında kendi düşüncelerini söylemişti. Belki de Capcom, oyunda oluşturmak istediği etkiyi, isimle birlikte en başından itibaren öne çıkartmak istemişti, kim bilir?
 
Fırtınanın en şiddetli olduğu yer kalbidir…
E3 2010'da yayınlanan ilk fragmana göre oyun, yeni nesil akranlarından çok farklı bir yol çiziyordu. Karakterlerin tasarımları ve mekânın benzerliği, neredeyse Resident Evil 5'in Lost in Nightmares ekstra oyunuyla tıpatıp aynıydı; ancak bunların dışında fragmandaki senaryo, Jill ile Chris'in birbirlerine silah doğrultması ve bir sandalyeye bağlanmış hâldeki adamın fazlasıyla Chris'e benzemesi, oyunun hayranlarını düşünce bakımından fazlasıyla zorluyordu. İlk fragmandan itibaren bu yaşanılanlar sonucunda öylesine farklı düşünceler ortaya çıktı ki, artık oyunun hayranları arasında yakalanan en ufak bir ipucu, geçmişte ölen karakterleri yeniden diriltmeye muktedir olmuştu.
 
Bu şekilde "Revelations"ın anlamı, oyunun açığa çıkarılan her yeni detayıyla birlikte kendince olağandışı bir anlam kazanmaya başlamıştı. Ardından düşünceler, senaryo üzerinde gidip gelmeye başladı ve çok geçmeden anlaşıldı ki, ilk fragman yalnızca bir önizleme, yalnızca bir ağacın verdiği olgunlaşmamış meyveymiş. Resident Evil Revelations'ın o akıl almaz senaryosu, aslen ilerleyen günlerde kendini göterdi ve eski oyuncuların belleğine, unutulmaya yüz tutmuş bir tadı tekrardan nüfuz ettirdi. Acaba bu oyun... Bu oyun... Acaba bu oyun, eski Resident Evil gibi mi olacaktı?!
 
Resident Evil: Revelations saf bir korku oyunu mu?
RE Revelations resmi olarak duyurulup da fuarlarda boy gösterdiği vakit, aynen üstte belirttiğim tarzda sorulara maruz kaldı: Bu oyun, eski Re taraftarlarına yönelik mi olacaktı? Çok geçmeden cevap, Resident Evil'in şu anki genel yapımcısı Masachika Kawata'dan geldi. Yaptığı her röportajda geliştirilmekte olan bu oyunun, saf bir korku oyunu olduğunu ve tamamen klasik Resident Evil düşünülerek üzerine çalışıldığını söyledi.
 
Açıkçası oyunun detayları, yapılış şekli ve özellikle derin senaryo kurgusu incelendiğinde, gerçekten de yeni nesle uymayan bir tarza sahip olduğu rahatlıkla söylenebiliyordu. Mekanların Resident Evil'a has görünümü, düşmanların eski biyolojik silahları andıracak cinsten olması ve eski serilerde tattığımız o bilindik "acaba?" duygusu tam da bize, kendisinin orijinal bir Resident Evil olduğunu söylüyordu.