Riot Games başkan yardımcısından Türkiye oyun sektörü hakkında açıklamalar

Ersin Kılıç 18.08.2022 - 14:14
Riot Games'in Global başkan yardımcılığı görevini üstlenen Hasan Çolakoğlu, Türkiye'deki oyun sektörü ve oyuncu topluluğu hakkında açıklamalar yaptı.

Riot Games bildiğiniz gibi ülkemizde faaliyet gösteren en büyük oyun firmalarından birisi. 2012 yılında açılan Türkiye ofisinin şu sıralar 10. yılını kutlayan firmanın bu başarısındaki en büyük pay sahiplerinden birinin Hasan Çolakoğlu olduğunu söyleyebiliriz. Açılışından itibaren Riot Games Türkiye Ülke Müdürü pozisyonunda yıllarca görev yapan Çolakoğlu, 2016 yılında ise Riot Games'in Los Angeles'ta bulunan genel merkezine transfer oldu. İşte firmada global başkan yardımcısı olan Hasan Çolakoğlu, Türkiye'deki oyuncu topluluğu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalar şu şekilde;

Hasan Çolakoğlu: “Türkiye’de kalıcı bir oyun topluluğu oluşturduk”

Riot Games başkan yardımcısından Türkiye oyun sektörü hakkında açıklamalar

Türk oyuncular 2000'lerin başında birçok popüler oyunun ancak korsan versiyonlarını oynayabiliyordu. Çünkü büyük yayıncı ve dağıtımcı şirketler oyunlarını oynamaya can atan bu tutkulu kitleyi görmezden geliyordu. 2012 yılında global oyun şirketi Riot Games, League of Legends oyunu ile Türkiye pazarına girdi. Yıllar boyunca yapılan yatırımlar Türk oyuncuların tutkusuyla birleşti ve günümüzde Türkiye, global arenada oyun ve espor pazarının en önemli oyuncularından biri haline geldi. 

7 yıl Nintendo Türkiye’nin Genel Müdürlük görevini yürüten Hasan Çolakoğlu, 2012’de Riot Games’e geçerek, şirketin dünyadaki 6. ofisini İstanbul’da açmıştı. Türkiye’de oyun ve espora en çok yatırım yapan şirket olan Riot Games, bu yıl ülkemizdeki 10. yaşını kutluyor.

Oyunun yerelleştirilmesi esnasında Türk oyunculara bu alandaki en iyi hizmeti sunmaya odaklandıklarını belirten Hasan Çolakoğlu, "O zamanlar böyle bir hizmetin örneği yoktu. Yaptıklarımız oyuncuların o güne dek hiç karşılaşmadıkları türden şeylerdi ve bunun karşılığını da hemen aldık. LoL hızla büyüyerek Türkiye'deki en büyük oyun ve espor oldu.” dedi. 

"League of Legends 2012'de Türkiye'de çıkmadan önce, dışarıdan oyuncu destek uzmanlarıyla çalışmamak gibi kendime has bir fikirle çıkageldim. Dedim ki, 'Burada 30 Riotçuyuz ve hepimizin oyuncuların yaşadıklarını daha iyi anlamasını istiyorum.' Herkes normal işlerinin yanı sıra günde 20-30 oyuncu bileti cevaplıyordu. Sunucular arası hesap aktarımlarından o zamanlar aktif olan "Tribunal" (oyuncu tahkim) sistemine dair sorunlara kadar her şey bizden soruluyordu. Riot tarihinde böyle bir şeyin başka bir yerde denendiğini sanmıyorum." 

İlk başta sadece Hasan Çolakoğlu’ndan ibaret olan ofis, oyun Türkiye'de çıktığında 30 kişiye, zaman içindeyse 60 kişiye kadar büyüdü. Bir yandan ofis büyürken diğer yandan da Riot Games büyüyordu. Büyüyen şirketi ve oyuncu tabanını yansıtacak değişiklikler yapmanın vakti artık gelmişti. 

Çolakoğlu, 2016 yılında Riot'un Los Angeles'taki genel merkezine geçerek gelişen pazarlar genel müdürü oldu. Gelişen pazarlara Brezilya'dan Türkiye'ye, Rusya'dan Meksika'ya birçok ülke dahildi. Bu ülkelerdeki kültürler ve topluluklar her ne kadar farklı olsa da oyunculuk deneyimleri epey benzeşiyordu.  Çolakoğlu konuyla ilgili, "Oyuncuların hepsi en nihayetinde birer oyuncu. Farklı dillerden veya hükümetlerden kaynaklanan zorluklarla karşılaşabiliyoruz fakat Vietnam'daki ve Türkiye'deki oyuncuların internet kafede oyun oynama deneyimlerini kıyasladığınızda bunların aslında aynı olduğunu görürsünüz." açıklamasını yaptı. 

Hâlâ yapılacak tonla işleri olduğunu vurgulayan Çolakoğlu; “Tüm oyuncuların yolda olan oyun ve eğlence ürünlerimizden azami seviyede keyif alabilmeleri için yayıncılık çabalarımıza her zamankinden de çok önem veriyoruz. Bu da tüm ofis pozisyonlarımızı işine tutkuyla bağlı yeni Riotçularla doldurmamız anlamına geliyor. Riotçuları bölgelerindeki oyuncularla yakınlaştırmak için yeni ofisler açmaya devam ediyoruz. Yani Türkiye, Brezilya, Japonya veya yuvamız olarak gördüğümüz bir başka ülkedeki ofislerimizin, oyuncu deneyimini en büyük öncelikleri haline getirmek amacıyla beraber çalışmaları için şirketimizin işleri yürütme şeklini daima değiştiriyoruz.” dedi.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 00:02
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2022 21:32
Ülkeden iyiki gitmişim neyse.. bedava oyunlarla övülür olduk
MK Okuru
MK Okuru 19.08.2022 16:16
Güle güle, ve bir daha da dönme, istenmiyorsun çünkü. Duygular karşılıklı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2022 23:52
Lol- Valorant neyi açıklıyorsun yaa geçni boş konuşmayın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2022 18:40
Şu haberlerde de hep oyun geliştirmeyle alakalı bir şey var sanıp sazan gibi atlıyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Riot Games başkan yardımcısından Türkiye oyun sektörü hakkında açıklamalar
İlginizi Çekebilir