1/2

Rotamız, Online Evrenler 51

Anıl Kalkan 3.02.2011 - 13:57
Uzun ince bir yoldayım...

Artık bir gerçek var piyasada, online oyunların salgın halinde büyümesinden bahsediyorum. Çok değil, bundan bir 5-6 sene önce bile bir elin parmaklarını geçmezdi belli başlı sayabileceğimiz MMO yapımlar. Her sektörde olduğu gibi, Uzakdoğulu amcalarımızın bu işe de el atması sonucu iyiden iyiye gelişti "Online Evrenler". Bir yandan seçeneklerin bol olması insanı sevindirirken, diğer yandan "Acaba kalite düşüyor mu?" diye de düşündürüyor elbette. İşin ilginç yanı şu an sektöre bakınca en tepede iki oyunu görüyoruz: EVE Online ve World of Warcraft. Seneler öncesinin oyunlarının hala bu kadar oynandığını görünce benim de endişem artıyor. Sonuçta iki seçenek var, ya yapımcılar iyi iş çıkarmışlar ve seneler boyu oynatıyorlar oyunlarını ya da piyasada ilgi çeken başka yapım yok, oyuncuların da eli mahkum.

Neyse ki rekabet her zaman bizim işimize gelecektir, konu "Online Evrenler" olunca da rotamızı nereye çevirirsek çevirelim bir şeyler çıkıyor karşımıza. Gelin bakalım o zaman, bu hafta ne gelişmeler yaşanmış.

Ödüller sahiplerini buluyor

MMORPG.com’da 2010 yılının ödüllerini dağıtmış. En iyi oyun kategorisine bakınca listede ilk üçü EVE Online, World of Warcraft ve Lord of the Rings Online'nin çektiğini görüyoruz. Tam arkalarından gelen Wizard101'i takip eden oyunlar ise epey geride kalmış. Özellikle Aion bu yıl epey sükse yapan bir oyundu. Kendini en iyi yenileyen yapımlara bakınca ise oylar beklendiği gibi World of Warcraft'a gitmiş. Sonuçta sürekli devasa güncellemeler yayınlayan bir oyun.

WoW'u takip eden oyunlar ise Age of Conan ve EVE Online olmuş. Free2Play kategorisinde de yine beklendiği gibi açık ara farkla Lord of the Rings Online birinci durumda, bu sene yaptığı beklenmedik hamleyle oyuncuları şaşırtmıştı Turbine. Arkasından ise Vindictus ve yine bir Turbine oyunu olan Dungeons & Dragons Online geliyor. Tabii tüm bunların sadece okuyucu seçimleri olduğunu da hatırlatalım. Neyse, ödül sahibi oyunları tebrik edelim. 2011 ise şimdiden hareketli başladı. Call of Duty MMO dedikoduları, diğer yandan yeni bir Blizzard projesi dedikodular derken DC Universe Online, Breach... Sürprizlerle dolu bir yıl olabilir kısacası.