1/2

Saints Row 4 (PC İnceleme)

Murat Halilbeyoğlu 28.08.2013 - 16:17
Bir başkan var bende, benden içeri
Platformlar PlayStation 3, XBox 360
Saints Row 4 (PC İnceleme)
  • Yapımcı - Yayıncı Volition Inc. - THQ Nordic
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 83
Artılar - Süper güçler, diyaloglar, düzinelerce yan içerik, dubbstep silahı, co-op
Eksiler - Her ne kadar iyi olsa da süper güçler oyunu çok kolaylaştırıyor, şehir haritası eskisinin hafiften oynanmışı, grafiksel açıdan biraz daha cilalanabilirmiş
Açık dünya oyunları artık oyun dünyasının vazgeçilmez bir parçası. En ufak oyun bile bu özelliği mümkün olduğunda içerisine yedirmeye çalışıyor. Oyuncuya özgürlük ve ana/yan görevler haricinde farklı tecrübeler yaşama imkanı sağlayan bu mekanik, oyun dünyasının en büyük nimetlerinden bir tanesi olsa da bazen kötü ellere geçebiliyor ve ortaya Saints Row adlı bir seri çıkıyor.

Başkaaaaanıııııım!!!
Yanlış anlaşılmasın “kötü niyetli” lafından kastım oyuna değil yapımcıların o çarpık zihinlerindeki fikirlere söylenmiş bir söz ve tamamen makara amacıyla. Yoksa Saints Row 4 oynadığım en zevkli oyunlardan bir tanesi gerçekten. 2006’dan bu yana çıkan serinin değişmez yapımcısı Voltion her yeni oyunda daha abuk sabuk, daha akla hayale gelmez ve daha çılgın fikirlerle karşımıza çıkıyor. Saints Row 4 için de bu geçerli.

Yeni SR oyunu da sağlam bir aksiyon ile başlıyor ve bir yandan ön hikayeyi anlatırken bir yandan da ilk defa SR’yi deneyenlere oyunu öğretiyor. Yaklaşık yarım saat süren bir aksiyon sürecinde askeri üsse saldırı düzenleyip havadaki bir nükleer füzeyi üzerine tutunarak imha ediyor ve ardından aşağıya atlayarak doğrudan Beyaz Saray’a gelip halkın sevgisini ve başkanlığını kazanıyoruz.

Saints Row 4 (PC İnceleme)
Evet bildiğiniz gibi Saints Row 4’te Amerikan Başkanı’nı canlandırıyoruz. Saint’ler artık şu bölge senin bu bölge benim çatışmasından bıkıp doğrudan tüm Amerika’yı bir anda yönetmeye başlıyorlar. Fakat tabii ki işler o kadar güllük gülistanlık olmuyor. Oyunun başındaki olaydan beş sene sonra olmazsa olmaz bir şey gerçekleşiyor ve dünya uzaylı istilasına maruz kalıyor. Nereden, nasıl ve ne için (aslında orası malum da) geldiklerini bilmediğimiz bu kertenkele türü yaratıklar doğrudan Beyaz Saray’a saldırarak bizi yani Amerikan Başkanı’nı esir alıyorlar ve sonrasında olaylar başlıyor.

What is the Saints Row?
Dördüncü oyun mekaniksel ve grafiksel olarak tipik bir Saints Row oynu olsa da farklı bir yönü bulunuyor; süper güçler. Uzaylılar bizi ve dünyanın geri kalanını esir aldıktan sonra Matrix tarzı bir yaşam simülasyonuna bağlıyorlar ve sanal gerçekliğin oluştuğu bir dünyada yaşamaya başlıyoruz.

Her ne kadar bir zaman sonra gerçek dünya ile de fiziksel olarak iletişime geçebilsek de oyunun büyük bir bölümü Steelport’un sanal versiyonunda geçiyor. Hal böyle olunca zamanla bir Neo misali gökdelenlerin tepesine zıplayabiliyor, kurşundan hızlı koşup karşımıza çıkan araçları dağıtabiliyor, insanları ve nesneleri dondurabiliyoruz. Oyunda ilerledikçe ve XP kazandıkça bu yeteneklerin yükseltmeleri ile birlikte daha farklı yetenekler de ortaya çıkıyor. Oyun bu açıdan Prototype’a da göndermelerde bulunuyor. Zaten Saints Row 4’te birçok oyuna göndermeler bulacaksınız. Görevlerin geçtiği haritaların bazıları diğer video oyunlarından esinlenmiş bölgeler.

Saints Row 4 (PC İnceleme)
SR4 farklı bir gerçeklikte geçtiğinden dolayı elbette eşyalar ve araçlarda da çeşitlilikler gösteriyor. Artık normal silahların yanında uzaylıların kullandığı “lazer” silahlarının da çeşitlerini kullanabiliyorsunuz. Tabanca, makinalı tüfek ve hatta bazuka halinde lazer silahları  sizlere daha fazla aksiyon, patlama efekti ve eğlence sunacak.

Bunun yanında ana ve yan görevler ile birlikte eğlenceli challenge’lar da boş boş dolanmaktan sıkıkldığınızda sizleri epey oyalayacak derecede fazla varyasyon ile çıkıyor. Kargaşa yaratmaktan yeni özelliğiniz olan hızlı koşma yeteniği ile zaman karşı yarışmaya kadar pek çok challenge modu sizleri bekliyor. Öte yandan yeni kıyafetler satın almak, dövmeler yaptırmak, karakterinizin yüzünü yeniden modellemek ve araç modifikasyonları Saints Row 4’ün eğlenceli yanlarından bir tanesi. Araç modifikasyonu özelliği belki NFS oyunları kadar detaylı olmasa da ona oldukça yakın durumda. Ben şahsen kendi aracımı aşağıda gördüğünüz şekilde tasarladım ki bu daha başlangıç. İlerleyen zamanlarda farklı şeyler de ekleyeceğim.

Saints Row 4 (PC İnceleme)
Bu arada artık sevdiğiniz araçları garaja götür derdi de kalmadı. Nitekim sanal bir dünyada yaşamanın güzel yanlarından bir tanesi de olmayan şeyleri cisimleştirebilme özelliği. Artık sevdiğiniz ve saklamak istediğiniz aracın içindeyken “N” tuşuna basarak onu kaydediyor ve daha sonra Tab tulu ile açtığınız Hub’ınızdan cep telefonunuzu seçerek aynı aracı direk yanınızda cisimleştirebiliyorsunuz. Bunun yanında oyun süresince kurtardığınız adamlarınızı da yanınızda destekçi olarak çağırabiliyorsunuz.