Samsung 970 EVO NVMe SSD 500 GB Performans ve oyun yükleme testi

Furkan Sakoğlu 27.04.2018 - 13:12
Samsung'un performansı ile iddialı yeni SSD'sini test ettik
Bilgisayar teknolojisi son yıllarda çok büyük bir gelişim gösterdi, ancak ne yazık ki CPU ve RAM gibi bileşenler de aynı oranda bir gelişme gösterilemiyor. Silikon tabanlı çiplerin, fiziksel sınırlar dolayısı ile hız tarafında sona yaklaşması, işlemci nesilleri arasında performans manasında çok büyük sıçramalar göremememize neden oluyor. Örnek vermek gerekirse Intel'in bu yıl çıkmış yeni nesil bir işlemcisi, bir önceki nesle kıyasla maksimum %15'lik performans artışı sağlayabiliyor. RAM tarafında da keza DD4 ile birlikte performans artışları olsa da, bunların gerçek kullanıma yansıması çok sınırlı oluyor. Ama tüm bu sınırlamalara rağmen bilgisayarını gerçekten hızlandırmak isteyen kullanıcılar, en başta Windows açılış hızı, ayrıca işletim sistemi içerisinde gezinmedeki performans, oyunlarda yükleme ekranlarının kısalması ve stabilite arayan kullanıcılar için çok efektik bir çözüm mevcut. Tabii ki SSD'lerden bahsediyoruz. 

Samsung 970 EVO NVMe SSD

Samsung 970 EVO NVMe SSD 500 GB İncelemesi

Aslına bakarsak SSD'ler 1976'dan beri bilgisayar dünyasında mevcut, Dataram isimli bir firma tarafından, 1976 yılında Bulk Core isimli ve yalnızca 2 MB'lık kapasiteye sahip bir SSD satışa sunmuştu. Ancak bugün tanıdığımız şekliyle, SSD'lerin yaygınlaşması 2010'lardan sonrasına sarktı. Çünkü SSD'ler, hem maliyet, hem de son kullanıcı fiyatları ile daima korkutan ürünler olmuştu.

Bugünlerde ise birbirinden farklı yüzlerce firma kendi SSD'lerini pazara sunmuş durumda, bu markalar içerisinde en büyüklerden biri ise kuşkusuz Samsung, SATA SSD'ler ile birlikte hali hazırda saniyede 1 GB'lık veri transferine izin veren SSD'ler, M.2 Slotuna oturan NVMe'ler ile birlikte adeta coştu ve saniyede 3 GB gibi inanılmaz seviyelere ulaştı. Bu demek oluyor ki 2 NVMe M.2 SSD arasında 20 GB boyutunda bir oyunu yalnızca 6.5 saniyede kopyalayabiliyorsunuz. 

Samsung 970 EVO NVMe SSD 500 GB Test sonuçları

Tabii ki bu hızlara ulaşabilmek için aşağıda testlerini inceleyebileceğiniz Samsung'un 970 EVO NVMe M.2 SSD'sine ihtiyacınız olacak. Ana kartınızın direkt olarak M.2 slotuna yerleşen 970 EVO, 500 GB'lık boyutu ile hem işletim sisteminizi, hem de büyük çaplı birçok oyunu içerisinde sığdırabilecek kadar geniş bir alan sunuyor. 

Ayrıca yaptığımız testlerde Samsung 970 EVO NVMe SSD'ye yalnızca 9 dakika içerisinde Windows 10 kurabildik.

SSD'miz oyun yükleme hızlarında çok iddialı, standart bir SSD'ye kıyasla, yükleme hızlarda da büyük bir fark ortaya koymayı başaran Samsung 970 EVO, parasının hakkını vermeyi başarıyor.

Samsung 970 EVO NVMe SSD ile yaptığımız oyun yükleme testlerinde şu sonuçları aldık:

Star Wars Battlefront: 18 Saniye
TitanFall 2: 23 Saniye
Crysis 3: 21 Saniye

Ayrıca günümüzün hayli popüler rekabetçi oyunları Overwatch ve PUBG'de de performans testleri gerçekleştirdik. AMD Ryzen 1600X işlemcili, GTX 1080 ekran kartlı ve 16 GB DDR4 RAM'li test sistemimizde, Samsung 970 EVO NVMe SSD ile birlikte yaptığımız testlerde, oyunların tüm grafik ayarlarını Ultra ayarlara aldık, ayrıca çözünürlüğü de 4K olarak belirledik. Tüm ayarlar en üst seviyede ve 4K çözünürlük PUBG'de 60 ila 75 FPS arasında değerler görürken, Overwatch'ta ise 58 ila 70 FPS arasında performans aldık. Özellikle PUBG gibi sürekli olarak Texture Streaming yapılan bir oyunda, SSD'nin hızı sayesinde en ufak bir micro stuttering bile yaşamadık.

SSD'nin benchmark sonuçlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz:

Samsung 970 EVO NVMe SSD
Samsung 970 EVO NVMe SSD
Samsung 970 EVO NVMe SSD
Uzun lafın kısası Samsung'un yeni NVMe M.2 SSD'si 970 EVO, bilgisayarın her parçanın en yüksek performans standartlarını karşılamasını isteyenler için ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 22:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
Samsung 970 EVO NVMe SSD
İlginizi Çekebilir