iFixit'e Göre, Samsung, Tamir Mağazalarını Cihazları İmha Etmeye Zorluyor

Murat Olcan 24.05.2024 - 20:14
Samsung, belirli koşullar altında cihazları tamir etmek yerine imha etmeye zorluyor. iFixit, bu nedenle Samsung ile işbirliğini sonlandırdı.

Samsung Galaxy cihazlarını tamire götürenler, cihazlarını parçalanmış olarak geri alabilirler. Samsung, belirli koşullar altında servis sağlayıcılarını cihazları tamir etmek yerine parçalarına ayırmaya ve müşterinin kişisel verilerini şirkete göndermeye zorluyor. Bu durum, iFixit'in Samsung ile olan işbirliğini sonlandırmasına neden oldu. İki yılı aşkın bir sürenin ardından, iFixit Haziran 2024'te Galaxy akıllı telefonlar için orijinal yedek parça satışını durduracağını açıkladı. Şirket, işbirliğinin sona ermesi için yüksek yedek parça maliyetleri ve Samsung'un cihaz tasarımının onarımları zorlaştırmasını gerekçe gösterdi.

Samsung'un Onarım Politikaları, Tamire Giden Cihazları Yok Ediyor

404 Media tarafından hazırlanan bir rapora göre, Samsung'un bağımsız onarım hizmeti sağlayıcıları için yarattığı sorunlar çok daha derin. Samsung'dan orijinal yedek parça satın almak isteyen herkes, yapılan her onarım için adını, iletişim bilgilerini, ev adresini, IMEI numarasını ve arıza detaylarını şirkete bildirmek zorunda. Daha da dramatik olanı, bir onarım hizmeti sağlayıcısı, önceki bir onarımın parçası olarak bir Galaxy cihazına takılan üçüncü taraf bir yedek parça keşfederse, akıllı telefonu, tableti veya dizüstü bilgisayarı derhal ayrı parçalarına ayırmalı ve Samsung'u ilgili olayın ayrıntıları hakkında bilgilendirmelidir.

iFixit'e Göre Samsung Tamir Mağazalarını Cihazları İmha Etmeye Zorluyor

iFixir'in açıklamasını burada bulabilirsiniz. Sayfa Almanca olsa da Google Translate ile rahatlıkla tercüme edilebiliyor.

Bir servis sağlayıcı müşterinin cihazını imha etmeyi reddederse, Samsung servis sözleşmesini feshedecek ve mağaza artık orijinal yedek parça satın alamayacak. Bu da Samsung cihazları için onarım sunamayacakları anlamına geliyor. Üçüncü taraf yedek parçalar onarım maliyetini düşürmek veya orijinal yedek parça eksikliğini telafi etmek için düzenli olarak kullanıldığından, servis sağlayıcılar Samsung ile olan sözleşmelerine bağlı kalmak istiyorlarsa, cihazları onarmak yerine imha etmelidirler.

Samsung ayrıca tamir mağazalarının anakart üzerindeki bileşenleri onarmasını yasaklamaktadır. Bunun yerine, tüm bileşenin değiştirilmesi gerekiyor ki bu da maliyetleri büyük ölçüde artırabilir. 404 Media tarafından görüntülenen sözleşme, ABD'deki tamir servis sağlayıcılarını ilgilendiriyor. Bu makalenin yayınlandığı sırada aynı koşulların Avrupa'daki tamir mağazalarına uygulanıp uygulanmadığı henüz bilinmiyordu. Samsung henüz konuyla ilgili yorum yapmadı.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 17.06.2024 06:18
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.05.2024 00:32
Kaliteden, güvenden ödün vermek istemiyor olabilir. Ama sahibine sormadan imha edemez. Belki anısı var, belki vefat eden biri hediye etmişti. Yenisi ile değiştirilecek olsa bile sahibine sorulmalı, o şekilde kullanmak ya da saklamak isteyebilir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Samsung, Tamir Mağazalarını Cihazları İmha Etmeye Zorluyor
İlginizi Çekebilir