Savaş oyunları neden çok tutar?

Murat Oktay 15.12.2021 - 17:38
Savaş oyunları, özellikle de 2. Dünya Savaşı Oyunları neden bu kadar popüler? Her yıl çıkan düzinelerce oyun bize ne anlatıyor?

Savaş oyunları... Baktığımızda genelinin 2. Dünya Savaşı konulu olduğunu görüyoruz. Peki, neden bu kadar çok 2. Dünya Savaşı Oyunu var?

Aslında cevabı çok kısa ve basit. Hiçbir 2. Dünya Savaşı konulu oyunu geri çevirmiyoruz. Şöyle bir baktğımızda savaş oyunları zaten çok tutan bir tür. Ancak 2. Dünya Savaşı, daha çok tutan bir konsepte uygun. Bunun nedenlerine birlikte göz atacağız.

Savaş oyunları neden çok tutar?

Savaş oyunları neden çok tutar?

21. yüzyıl boyunca, birinci şahıs savaş video oyunlarındaki popülerlik ve teknoloji artışı, gençler ve yetişkinlerde kültürel bir fenomen haline geldi. Askeri yazılım simülasyonları veya savaş oyunları, yazılım oyun endüstrisinde en çok satan yapımlar arasında ilk sırada yer alıyor. Bu sebeple de oyun üretiminde de popüler kültürün temalarına kayılmaması imkansız olarak düşünülebilir.

Neden 2. Dünya Savaşı konulu oyunlar yoğunlukta?

İkinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin en kanlı savaşıydı. Kaybedilen canlar açısından bakıldığında, tahribat anlaşılmazdır.

1930'ların sonlarında atlı birlikler, uzun tüfekli piyadeler ve çift uçaklar arasındaki savaşı içeren bir dizi çatışma olarak başlayan şey, jet avcı uçaklarını, makineli tüfekleri, tankları ve atom silahlarını içeren küresel bir çatışmaya tırmanmayı başardı. Ve hepsi on yıldan daha kısa bir sürede gerçekleşti.

İnsanlık tarihinin hiçbir noktasında, 1939 ve 1945 yılları arasında bu kadar çok insan savaşın dehşetiyle aynı anda karşı karşıya kalmamıştır.

Oyuncuların 2. Dünya Savaşı ile ilgili oyunlara neden yöneldiğini anlamak kolay. Nereden olursanız olun, hepimiz tarihimizi atalarımız ve anavatanlarımız üzerindeki etkisine kadar takip edebiliriz. Ama bu onun kalıcı popülaritesini açıklamıyor. WW2, strateji, simülasyon ve birinci şahıs nişancı oyunları için en yaygın oyun türlerinden biridir. Aynı zamanda çok geniş bir tür skalasına da sahiptir.

Savaşın sona ermesinden bu yana 75 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, her yıl 2. Dünya Savaşı'na dayanan düzinelerce oyun görüyoruz.

Popülaritesi bu derece yüksek olan bir savaşa ait oyunların da sürekli olarak meyve vermesi kaçınılmaz. Birçok oyuncu içindeki kahramanı, sanal ortamda ortaya çıkartmak için, bu savaş oyunlarında boy gösteriyor. Aynı zamanda modern zamanların savaş oyunlarındaki -sözde ileri teknoloji ürünü- silahlar bir çok oyun sever için pek de çekici gelmiyor. En azından hem gerçekçiliğe daha yakın hem de barındırdığı teknoloji, günümüzde de kullanılabilen oyunların daha çok tercih edilmesi için sebeplerden biri.

Ayrıca çoğu savaş başlamadan kazanılır. 2. Dünya Savaşı'nda durum biraz daha farklı idi. Savaşın son günlerine kadar sürekli değişim içinde idi. Bu sebeple oyuna bağladığınızda ister her şeyi başlatan aşırı güçlü Almanlara sahip olursunuz isterseniz Müttefiklerle ise savaşı geride başlatırsınız. Sonunda savaşa istediğiniz yönü vermeniz daha kolay olabilir.

Ayrıca savaşın kapsamı da son derece geniş. Sadece savaş değil, aynı zamanda işin ekonomisini ya da politikasını yönlendirebileceğiniz bir yapıda. İçeriği istediğiniz kadar çeşitlendirebildiğiniz gibi, tek bir asker ya da müfreze hatta tüm ordunun komutanı olarak savaşı yönlendirebilirsiniz.

Video oyunları şiddetin artmasından sorumlu mu?

Wikipedia'da da belirtildiği üzere, çok sayıda araştırma, video oyunları ile şiddet içeren davranışlar arasında hiçbir bağlantı olmadığını göstermiştir; Amerikan Psikoloji Derneği, şiddeti video oyunlarıyla ilişkilendiren çok az kanıt olduğunu veya hiç olmadığını belirtiyor, ancak şiddet içeren video oyunları oynamaktan kaynaklanabilecek saldırganlıkta bir artış olduğunu belirtiyor.

Bu noktada eğitimin önemi daha çok ortaya çıkıyor elbette. Ne kadar sağlıklı nesil yetiştirilirse, o kadar doğru karar verme yetisi yüksek bir toplum olacağımız da kesin.

En iyi 2. Dünya Savaşı Oyunları

Sonuç

Bu kadar yoğun bir ilgi olduğu sürece 2. Dünya Savaşı Oyunları önümüzdeki yıllar boyunca da akmaya devam edecektir. Her ne kadar insanlığın başına gelmiş böyle bir felaket üzerinden kazanç sağlanılmaya çalışılsa da, diğer taraftan genç nesile o dönemde yaşananları aktarabilmek, savaşın kötülüğünün gösterilmesi açısından da büyük önem gerektiriyor. 70'li ve 80'li yıllarda sinema filmleri ile gerçekleştirilen savaş progpagandası, şimdilerde bilgisayar oyunları ile sürdürüldüğü bir gerçek. Bilgisayar oyunları bizi ne kadar doğru yönlendiriyor tam olarak bilmesek de, içinden istediğimiz bilgiyi şeçmekte özgürüz. Eğer bu tarz oyunlara karşı ilginiz varsa, mutlaka kitap vb kaynaklara da başvurup, doğru bilgiye ulaşmanızı tavsiye ederim.

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 04:53
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.12.2021 11:20
Şahsen ben II.Dünya Savaşı hakkında gerek filmler gerek oyunlarla son sözün söylendiğini düşünüyorum. Oyunlarda Modern savaşlar(günümüzde geçen gelecekte geçen değil) daha çok ilgimi çekiyor daha çok seviyorum.Naçizane fikrimdir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.12.2021 19:49
Savaş oyunlarında savaşın karanlık taraflarını gösteren oyunlar tabiki faydalı ancak oyun şirketleri genellikle propoganda yapıyorlar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.12.2021 08:43
Bence video oyunları ile şiddet arasında kesinlikle bir bağlantı var en basitinden rage diye bir öfke patlaması var bu anlık bir öfkenin sonuçları bazen kötü olabiliyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.12.2021 22:10
Bence savasmak insanin dogasinda olan bir ihtiyac.Aslinda savas faydali birseydir insanlari olgunlastirir mesela gunumuz insaninin bu kadar yozlasmasinin nedeni de buyuk bir savasin eksikligidir diye dusunuyorum.Savasma ihtiyacimizi oyunlarla da giderir mutlu oluruz :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.12.2021 20:56
aslan antilop yakalayıp öldürürken acımasız filan geliyor ama en büyük katil bizleriz. insanoğlu kendini yaşadığı dünyayı zindan ediyor kendine. cennete gitmek isteyenlerin cehenneme çevirdiği bir dünyada yaşıyoruz. silahlanma en üst seviyede çocuklar ne görürse onu yapar.
MK Okuru
MK Okuru 15.12.2021 21:52
Aslanınki çokmu insaflı sanki kainatta çok düzen varmışta tek suçlu insanmış gibi anlatıyorsunuz
Kalan Karakter: 300 Gönder
Savaş oyunları neden çok tutar?
İlginizi Çekebilir