Merlin'in Kazanı Merlin'in
Kazanı
Oyun İncelemeleri

Scribblenauts

Aklınıza gelen her şey, tek bir kelimeyle karşınızda

İnceleme Özeti
Platformlar:
NDS
İnceleme Platformu:
NDS
Çoklu Oyuncu:
Yok
Oyun Türü:
Bulmaca
Scribblenauts kapak görseli
+

Artılar

  • Oyuncunun isteğine göre bölüm ilerleyişini belirleyebilmesi, böylece oyunun kendini tekrar etmiyor oluşu
-

Eksiler

  • Kontroller bazen can sıkıcı olabiliyor
Evinizde, iş yerinizde veya sokakta, kısacası günlük yaşantınızda karşınıza irili ufaklı birçok sorun çıkabiliyor. Tabii ki bunların üstesinden gelebilmek için bir takım yöntemler, alternatif seçenekler mevcut. Düşünce faktörü, sınırları olmayan bir evren olsa da, hayata geçirilmesi mümkün olan kısmı oldukça azdır. Çoğu kez uçuk şeyler düşünebilir, istediğimiz şeyler hemen hallolsun isteriz. Sanal dünyada bunların büyük bir bölümünü yapabiliyor, özgürce hareket edebiliyoruz. Fakat bu kez işler biraz daha kolaylaşıyor.

Sen nasıl istersen
Scribblenauts, 5th Cell tarafından Nintendo DS için geliştirilen bir bulmaca oyunu. Yapımda Maxwell isimli bir karakteri kontrol ediyoruz. İçinde yer alacağımız maceraların hem zaman hem de mekan olarak birbirinden farklı olduğunu söyleyebilirim. Yapım, oynanış mekaniği olarak oyuncunun hayal gücüne odaklı bir işleyiş gösteriyor. Yani siz ne düşünürseniz, bunu gerçekleştirebilme şansınız çok yüksek.

Ana menüde toplamda 10 farklı bölüm, her birinin altında da onlarca farklı bulmaca yer alıyor. Oyundaki amacımızdan bahsedecek olursak, oynanış olarak her bölümde farklılık gösterse de, aslında iki temel noktaya odaklı olarak ilerliyoruz. Bir puzzle tarzında hazırlanan her bölümde bir adet yıldız yer alıyor. Bu kimi zaman deniz altında, kimi zaman bir dağın tepesinde, kimi zaman ise bir ayının yuvasında bulunuyor. Elde edebilmek için ilk bulmaca tarzı; bölümlerdeki insanlar sizden yardım istiyor ve yerine getirirseniz yıldıza sahip olabiliyorsunuz. İkinci bulmaca tarzı ise, yıldıza ulaşabilecek yolu oluşturabilmek. Tüm bunları yapabilmek için İngilizce bilginizi konuşturmanız gerekiyor.

Scribblenauts - 1

Bana fikrini söyle, söz veriyorum sana gülmeyeceğim
Şimdi oyunun işleyişine birkaç örnek vererek açıklık getirelim. Örneğin ulaşmak istediğiniz yıldız, büyük bir ağacın tepesinde yer alıyor ve ona ulaşmak için ağaca tırmanmanız mümkün değil. Burada devreye sizin hayal gücünüz giriyor. DS dokunmatik ekranının sağ üst köşesinde bir kalem simgesi yer alıyor. Buna bir kez tıkladığımızda klavyeyle karşılaşıyoruz. Şunu belirtmekte fayda var ki yazacağınız yüzlerce, belki de binlerce kelime, size kullanabileceğiniz araçlar olarak geri dönüyor. Eğer klavye ekranında “UFO” yazıp onaylarsanız, bir UFO’ya sahip olabiliyor ve ağacın üst kısmına uçarak yıldızı alabiliyorsunuz (el yazısına da imkan tanınıyor). Tabii ki bu sadece bir örnek. İsterseniz bir helikopter, uçak veya roket dahi alabilirsiniz.
Etrafı yüksek duvarlarla çevrili bir bölümde, yukarı çıkabilmek için helikopter kullanamadım. Çünkü alan çok dardı. Merdiven koymak için de oldukça yüksek bir mesafe olduğundan dolayı farklı bir şeyler düşünmek gerekiyordu. Belki benim için ilk başta uçuk gelse de yine de ekran klavyesine bu kez “kanat” yazdım ve karakterimin kanatları oldu. Böylelikle yukarıya doğru rahatlıkla uçabildim. Oyundaki örnekler yazmakla bitmiyor. Diğer karakterlere yardım ederek yıldızı elde etme amaçlı bölümlerden bir tanesini anlatacak olursam; bir aşçı yemek yapmak, bir çiftçi inek elde etmek ve bir polis de silah sahibi olmak istiyor. Her birini “cow”, “gun”, “egg” olarak yazdığımızda elde edip sahiplerine teslim edebiliriz. Bir minigun çıkararak dehşet saçabilir, zombi çıkararak diğer insanları da zombiye çevirebilir, hatta bir T-Rex hazırlayarak katliam yapabiliriz. Bunların haricinde daha aklınıza neler geliyorsa, içinde yer aldığınız bölümleri düşüncelerinize göre şekillendirebiliyorsunuz. Scribblenauts, gerçekten çok geniş yelpazeye sahip, inanılmaz bir oyun.

Scribblenauts - 2

Yeni görevler, yeni yöntemler
Her bölümde yaptığınız tercihler, kullandığınız silahlar ve elde ettiğiniz eşya miktarı, size puan olarak geri dönüyor. Ne kadar az eşya kullanır ve bölümü ne kadar pratik tamamlarsanız, aldığınız puan da o kadar yüksek olacaktır. Ek olarak şunu da belirtelim, tamamladığınız bir bölümü tekrardan oynarsanız fazladan puan kazanabiliyorsunuz. Ancak örneğin ilk oynayışınızda bir tank kullandıysanız, bunu ikinci oynayışınızda kullanamıyorsunuz. Böylelikle yapım, sizi yeni şeyler düşünmeye yöneltiyor ve her oynayışınızda farklı deneyimler yaşayabilmenize olanak sağlıyor. Topladığınız puanlar neticesinde, yeni kostüm ve müzikler gibi ekstralar alabiliyorsunuz. Puanların en önemli getirisi ise, yeni bölümler. Başta da belirttiğim gibi 10 farkı ana bölüm mevcut. Dolayısıyla bunları açabilmek için, puana ihtiyacınız var.

Oyunda var olan bölümlerin haricinde, ekstra bölümler ve sizin kendi bölümlerinizi hazırlayabilmeniz için “level editörü” dahi yer alıyor. Yüzlerce bulmacanın ardından hâlâ yeni bir şeyler arıyorsanız, böylelikle kendi maceralarınızı oluşturabilirsiniz. Scribblenauts, grafik ve ses olarak da başarılı bir oyun. Karakter, arka plan ve obje çizimleri çok hoş. Bu tarza uygun tonlardaki müzikler de haliyle güzel. Nadir olarak kontrollerde yaşanan sıkıntılar haricinde, Scribblenauts’ta bir eksiklik bulunmuyor. Nintendo DS sahipleri için kesinlikle önerebileceğim oyun, bana göre son yıllarda çıkmış en özgün ve başarılı yapımlardan bir tanesi.

Oyun Bilgileri

Yapımcı
5th Cell
Platformlar
NDS
Oyun Türü
Bulmaca
Okur Tepkisi Bu içerik sende ne uyandırdı? İlk tepkiyi sen bırak

Yorumlar (5)

Yorum yap, MK Puanı ve Enerji kazan

Topluluğa katılmak için giriş yap. En az 20 kelimelik onaylanan yorumlar 3 MK Puanı ve 3 Enerji kazandırır.

MO
MK Okuru

Her kelimenin bir de türkçesini mi yapacaklardı?! yok artık dzsdassad

0 puan
MO
MK Okuru

bu oyunu turkce yapmasinlar, turkler boyle oyun yapsinlar da gorelim

0 puan
MO
MK Okuru

Bu oyunda 30.000'den fazla obje kullanabiliyorsunuz!

0 puan
MO
MK Okuru

Türkiye 3. dünya ülkesi değil 2. dünya ülkesi ve oyunda bir tek ingilizce dili var fransa almanya ispanya hepsi 3.dünya ülkesi ozaman bir ingiltereyle amerika değil

0 puan
MO
MK Okuru

Türkçesi olsa tadından yenmezdi ve bana da fazladan DS aldırırdı... Üçüncü dünya ülkesi olmak, etkinleşememek bazen zevksiz olabiliyor. Bu oyunu Türkiye'de yapsınlar, orjinal almayan eşektir.

0 puan