Sekizinci konsol jenerasyonunun galibi kim olacak?

Furkan Güler 8.08.2017 - 15:11
Sekizinci konsol jenerasyonuna sonradan dahil olan Nintendo Switch, rakiplerinin yavaş yavaş önüne geçiyor.
Nintendo'nun video oyun dünyasına bomba gibi bıraktığı yeni konsolu Switch, dünya genelinde neredeyse kara borsaya düşecek kadar çok satıyor. E-ticaret sitelerinin bile sipariş yetiştirmekte zorlandığı konsolu alma niyetiniz varsa, derin araştırmalar sonucunda şansınıza bağlı olarak stoğu olan nadir marketlere rastlayabiliyorsunuz. Özellikle Wii U başarısızlığının ardından kimse, Nintendo'dan böylesine bir satış başarısı beklemiyordu. Hatta Nintendo'nun kendisinin bile bu durumu şaşırdığını varsayabiliriz.

Başarılı reklam kampanyalarının sonucunda Switch, kısa zamanda milyonlarca satarak büyük bir oyuncu kitlesi toplamaya başladı. İstatistik uzmanlarına göre ise Switch bu satış grafiği 2018 yılının sonuna kadar devam ettirilirse, içerisinde bulunduğumuz konsol jenerasyonunun lideri olan PlayStation 4'ü geçebilir. Özel oyun konumunda Xbox ve PlayStation'dan her zaman önde olan Nintendo, Switch'in çıktığı ilk aylarda hatrı sayılabilecek güzel özel oyunlar ile karşımıza çıktı.  Olaya bu yönden bakarsak, 2013 yılına geri döndüğümüzde PlayStation 4'ün ve Xbox One'ın özel oyun konusunda oldukça yetersiz olduğunu hatırlayacaksınızdır. İlginç bir şekilde ilk yıllarda oyun konsolunu donanımı üzerinden pazarlayan Sony, aynı dönemde sahip olduğu satış başarısını üçüncü parti oyunların PlayStation 4'te 1080p, Xbox One'da ise 900p çalıştırmasına borçlu durumda.

Sekizinci konsol jenerasyonunun galibi kim olacak?
Hali hazırda PlayStation 3'te ortaya konulan kaliteli özel oyunların ekmeğini PlayStation 4'te de yiyen Sony, yeni konsolu için çıkardığı özel oyunları maalesef PlayStation 3 IP'leri kadar sevdiremedi. Aramızda PlayStation 3'te oynadığımız God of War ve Last of Us gibi oyunların yerine Horizon Zero Dawn, Until Dawn veya Infamous Second Son'ı tercih edecek oyuncular gerçekten var mı? Tabii ki herkesin oyun zevki bambaşkadır, fakat genele baktığımızda PlayStation 3'e özel olan IP'lerin oyuncular tarafından daha çok sevildiğini görebiliriz. Bu kısımda Bloodborne ve Nioh'u ayrı tutmak istiyorum keza iki oyunu da yapan firma Sony'nin birinci parti stüdyosu konumunda bulunmuyor. Kişisel olarak ise PlayStation 4 platformlarına çıkan en iyi oyunun, The Last Guardian olduğunu belirtebilirim.

Konumuza dönecek olursak, Nintendo Switch arkasına alacağı sağlam üçüncü parti stüdyo desteği ile sekizinci konsol jenerasyonunun lideri olabilir. Tabii ki PlayStation 4'ün ağır topları olan yeni God of War ve The Last of Us Part 2'nin, satışlarda konsola büyük ölçüde yarar sağlayacağını söyleyebiliriz. Tüm bunların yanında Detroit: Become Human ve Days Gone'ın, en az yeni Last of Us kadar satacağı ön görülüyor. Vakti zamanında Metal Gear serisinin en büyük rakibi olan Syphon Filter'ı ve PS Vita'nın özel oyunu olan Uncharted Golden Abbys'i geliştiren SIE Bend Stuios'un yeni projesi Days Gone'ın potansiyelini çıktığı dönemde göreceğiz.

Sekizinci konsol jenerasyonunun galibi kim olacak?
Detroit: Become Human'da ise Quantic Dream'e sonuna kadar güvenebileceğimizi varsayıyorum. Firma her ne kadar Beyond: Two Souls'u beklenenin altında bir kalite seviyesinde yapsa da, Heavy Rain, Omikron serisi ve Fahrenheit oyunlarından kazandığı tecrübeyi, Detroit: Become Human'a da aktaracaktır.

Nintendo Switch'e döndüğümüzde E3 2017'de gösterdiği Metroid Prime 4, Pokemon RPG'si ve Super Mario Odyssey'in, Nintendo Switch'in satış grafiğini iki katına çıkaracağı söyleniyor. Her iki konsolun da sahip olduğu oyunların kalitelerini tartışabiliriz. Ancak satış anlamı konusunda Metroid Prime 4'ün en az yeni God of War veya The Last of Us Part 2 kadar satacağından eminiz.

Sekizinci konsol jenerasyonunun galibi kim olacak?
İki konsolu bir kenarı bırakıp Xbox kanadına döndüğümüzde ise özel oyun tarafında maalesef pek fazla yapım olduğunu söyleyemeyiz. Geride bıraktığımız yıllarda çıkan Quantum Break ve Sunset Overdrive'ın satışları ne yazık ki Microsoft'u pek memnun edememişti. Şimdilik Crackdown 3 ile yeni bir şeyler deneyen tecrübeli firma, muhtemelen satış anlamında yine aradığını bulamayacaktır. Hali hazırda Forza'nın PC oynanabildiğini göz önünde bulundurduğumuzda, Forza'ya maalesef konsola özel oyun gözüyle yaklaşamıyorum. Özellikle Scalebound'ın iptalinden sonra eleştiri yağmuruna tutulan Xbox kanadı, muhtemelen ilerleyen dönemlerde bu kararından pişman olacaktır. Platinum Games'in üstünde özel olarak çalıştığı Scalebound, Hideki Kamiya'nın oyuna kattığı kendi tarzı sayesinde oldukça eğlenceli duruyordu.

Sona geldiğimizde Xbox One platformlarının sekizinci konsol jenerasyonunun galibi olamayacağını söyleyebiliriz. Şu anda oyuncuların favori konumunda olan PlayStation 4 platformlarını Nintendo Switch'in geçeceği ön görülmekte. Fakat bu konuda Sony'nin de boş durmayacağına eminim. Umarız dokuzuncu konsol jenerasyonunda firmalar konsol satışlarının, konsolun gücüne bağlı olmadığını, konsola çıkan oyunların kalitesine bağlı olduğunu anlarlar.


Yorumlar 48
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 15:00
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.08.2017 20:24
Nintendo switch türkiyede çok var satan ama alan yokki.bu ne saçmalık ps4 un özel oyunlarını Nintendo'nun mario zelda donkey kong ve Metroid ile kıyaslamak ne kadar mantıklı. Bu oyunlar ancak crash bandicoot ile yarisabilir.sony ps4 un oyunlarını biliyoruz ki zaten street Fighter ex 4 de cikacak
curse
curse 15.08.2017 22:08
O oyun street fighter ex4 olarak gelmeyecek.sadece ex serisinde olan karakterler var.street fighter kısmı yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2017 04:41
Neye dayanarak böyle bir haber yapıyorsunuz. Satış rakamları, aksiyon ve yönelim grağifi gibi bilgiler olmadan, ana akım haber sitelerinin içerikleri gibi olmuş. Hitap ettiğiniz kitleyi kaybedeceksiniz bu tarz haberler ile.
MK Okuru
MK Okuru 12.08.2017 21:46
Geliyo da sana mı geliyo? Tr de satışı bile yok
MK Okuru
MK Okuru 10.08.2017 09:21
demek ki senin hoşuna gitmedi nintendonun PS4 ü geçmesi Nintendo geliyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2017 20:38
vgchartz.com dan konsol satışlarını kontrol edebilirsiniz. Ps4 halen haftalık bir kaç kat daha fazla satıyor. Switch e göre swich de iyi satıyor ancak ps4 e yetişmesi zor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2017 16:26
Merlinin kazanı ekibi paralel evrenlere açılan kapıdan geçip bize oradan yazı göndermiş sizler de eleştiriyorsunuz bu kadarı da ayıptır :)))) Nintendonun PSyi geçtiği bir evren kim bilir nasıl gariplikleri barındırıyordur. Kıskanmamak elde değil.
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2017 17:12
cok merak ediyorsan o evreni wii ps3 satıs oranlarına bak cok bilmis kardes :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2017 16:06
Türkiyedeki yeni nesil Nintendo oyunlarının bir mihenk taşı olduğunu bilmeden ve anlayamadan yetişiyorlar...
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sekizinci konsol jenerasyonunun galibi kim olacak?
İlginizi Çekebilir