1/2

Sheltered incelemesi

Korhan ONUK 18.12.2018 - 12:33
Aile her şeyden önce gelir.
Platformlar Android, Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, XBox One
Sheltered
Merlin Puanı 68
3 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%48
Artılar + Kaynak yönetimi başarılı
+ Stasis ve Surrounded modları güzel
+ Minimal tasarımı başarılı
Eksiler - Karakterlerle duygusal bağ kurmakta zorlanıyorsunuz
- Kontrollerde bazı eksiklikler var
- Türe yenilik katmıyor

Sheltered, ilk kez hayatta kalma oyunlarının oldukça yaygın olduğu 2016 yılında karşımıza çıkmıştı. Nükleer bir sığınaktaki ailemizi hayatta tutmaya çalıştığımız oyun Fallout Shelter'ın biraz daha detaylısıydı, daha çok This War of Mine'a benziyordu. Çıktığı dönemden beri kendine belli bir oyuncu kitlesi yaratan oyun, şimdi Nintendo Switch'e çıkış gerçekleştirdi. Bakalım Sheltered'ın Nintendo Switch versiyonu ne kadar iyi olmuş?

Sheltered incelemesi

Sheltered, kıyamet sonrası bir dünyada geçiyor. Oyunda, nükleer bir savaştan sağ çıkmış ve sığınağa yerleşmiş bir aileyi kontrol ediyoruz. Bu aile toplamda beş üyeden oluşuyor, iki yetişkin, iki çocuk ve bir evcil hayvan. Bu aileyi oyunun başında istediğimiz gibi özelleştirebiliyoruz, sahip oldukları yetenekleri değiştirip ihtiyacımıza göre ayarlayabiliyoruz. 

Karakterlerimizin toplamda beş ana özelliği var. Bunlar Strength (kuvvet), Dexterity (beceri), Intelligence (zeka), Charisma (karizma) ve Perception (algı). Elbette bu özelliklerin her birinin oyuna doğrudan etkisi bulunuyor. Mesela Strength savaşlardaki hasarınızı arttırırken, Charisma yapmaya çalıştığınız ticaretlerdeki başarı ihtimalinizi yükseltiyor. 

Sığınaktaki karakterlerimizin bu özellikler dışında kendileri ait istatistikleri de mevcut. Bunlar; açlık, susuzluk, yorgunluk, tuvalet ihtiyacı, kirlenme, stres ve travma. Ayrıca sağlığa bağlı durumlar da bu istatistik kısmında yer alıyor.

Sheltered'da istatistikler oyundaki en önemli kısım ve buraya sürekli göz atmanız gerekiyor. Acıkan mı var, yemek vermelisiniz. Uykusu geleni uyutmalısınız. Birisinin tuvalete gitmesi mi gerekiyor, elinden tutup götürmelisiniz. Birisi çok mu kirlendi, sırtına kese bile atmalısınız. Sığınakta her iş size bakıyor anlayacağınız.

Oyun nükleer bir dünyada geçtiği için karakterlerinizi ciddi anlamda korumanız gerekiyor. Özel elbisesi olmadan yüzeye gönderdiğiniz birisi, radyasyon zehirlenmesine uğrayabiliyor. Çok fazla kirlenen ve duş alması gereken karakter, o şekilde yemek yerse yemekten zehirlenebiliyor. Bu ve bunun gibi birçok sorunla Sheltered'da karşılaşacaksınız.

Sheltered

Sığınakta aileniz ve bir evcil hayvanınız olduğundan bahsetmiştim. Bu beşli, sizin için en önemli kısım, çünkü öldükleri takdirde oyunu kaybediyorsunuz. Ancak bazen dış dünyada insanlara denk gelebiliyorsunuz, bazen de sığınağınıza katılmak isteyen kişiler oluyor. Bu kişilerin ana karakterlerinizden farklı olarak bir Loyalty (sadakat) barları bulunuyor. Bu bar ne yükseldiği zaman, kendilerini dış dünyada görevlere gönderebiliyoruz. Ana karakterlerimizi korumamız gerektiğinden bu kişiler güzel bir alternatif olabiliyorlar. Yalnız şunu unutmayın, eğer sığınakta çok fazla kişi olursa bu sefer oksijen yetersizliği baş gösterebilir, insanları kovmak veya öldürmek zorunda kalabilirsiniz. Bu arada maalesef öldürmek en iyi seçenek, eğer kovarsanız giderken bir şeyler çalabiliyorlar veya önemli eşyaları parçalayabiliyorlar.

Sheltered'ı oynadığınız ilk birkaç saat kesinlikle çok önemli. Ne yapmanız gerektiğini planlamalı, ona göre hareket etmeli, başlarda fazla malzeme harcamamanız gerekli. Mesela; diyelim ki yatak yapmak için deri lazım. Bunu bulmak için ailenizden birilerini keşfe göndermelisiniz, bunun için de yanlarına su vermeniz gerekiyor. Ne kadar uzağa giderlerse, o kadar çok su tüketiyorlar. Yakınlarda aradığınız deriyi bulamadığınız zaman, daha uzağa gitmeniz lazım, ancak su yeterli gelmiyor. Suyu arttırmak için ne lazım? Su filtresini yükseltmek. Peki bunun için ne gerekiyor? Deri. Ne demek istediğimi anlatabildiğimi düşünüyorum. Oyun kesinlikle ilk başlarda oyuncuya hiç acımıyor, oyunu çözene kadar birkaç kez baştan başlamak zorunda kalabiliyorsunuz.