Shredder 9

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
Satranç kervanına Shredder da dahil oldu.
Platformlar PC
Shredder 9
Merlin Puanı 73
Artılar Her yönüyle kaliteli bir yapım...
Eksiler Belki daha fazla 3 boyutlu oyun eklenebilirdi.

Chessmaster 10th edition, Fritz8, CompuChess 2004'ten sonra satranç oyunları kervanına Shredder 9'u da katıyoruz. Belki bir çoğunuz için Shredder 9 ismi tanıdık gelecektir. Çünkü orijinal Fritz arayüzünü kullanan program, Jakarta 1996, Paderborn 1999, London 2000, Maastricht 2001-2002, Graz 2003 ve Tel Aviv 2004 Dünya Şampiyonalarında kullanıldı.

Satranç motoru yapmak zor zanaat olsa gerek

Eğer Fritz'i kullandıysanız, Shredder 9'unda arayüzünün aynı olduğunu fark edeceksiniz. Bu tanıdık simaya alışmak hiç de zor olmuyor. Klasik pencere ekranı bu tarz yapımlar için en ideali olsa gerek. Yukarıda bulunan menülerde ilk dikkati çeken "Engine". Tıkladığınızda yapımın 4 farklı satranç motoru ile çalışabildiğini görüyoruz. İster karşılaşmaya başlamadan önce ister maçın ortasında, oyun motorunu değiştirebilirsiniz. Bunların arasında yine bilindik isimler var. Comet B50, Crafty 19.01, Fritz 5.32 ve Shredder 9. Böylelikle Shredder 9 bizi oldukça özgür bırakıyor. Beğenmediğiniz satranç motorunu kullanmayıp, diğerlerini deneyebiliriz. Sanırım diğer satranç programlarına ihtiyacınız kalmayacak.

Shredder 9 oldukça zor bir satranç simülasyonu. Bunun üzerine birde rakibinizin her hamleyi 5 ile 15 dakika arasında düşündüğünü eklersek, yapımın satrança biraz daha profesyonel bir gözle bakan kullanıcıları hedeflediğini görüyoruz.

Grafiksel anlamda Shredder'ı ele alırsak, gayet sade ama bir o kadar kaliteli bir yapım ile karşı karşıyayız. Eğer "tools" ekranından "design"a oradan da 3D Board Options'a tıklarsanız, metaryalleri denemenizi tavsiye ederim. Özellikle klasik adı altındakiler göze çok hoş geliyor. Örneğin "Glass" muhteşem! Gerek cam görütüsü olsun, gerek yansımaları olsun çok başarılı yapılmış. Tabii eski tip severler için 2 boyutlu tabloda unutulmamış. Ayrıca bazı yapımlarda maalesef kullanılmayan, hangi taşın en son hareketini gösteren her tabloda farklı bir simge düşünülmüş.

Oyun boyunca sağ taraftaki tabloda, hamlelerimiz not ediliyor. İstediğimiz hamleye tıklayıp, o anki dizilişi görebiliyoruz. Hatta istersek oradan devam edebiliyoruz. Böylelikle oyunun sonlarında nereden nereye geldiğinizi görmek güzel oluyor, bazende hüsran!

Bu eseri bir yerden hatırlıyorum

Çoğu satranç oyununda bulunmayan veya önemsenmeyen müzikler Shredder'da kendini gösteriyor. Fakat elbetteki programın genel havasını bozmayacak türden yapımlar bunlar. Böylesine bir satranç yapımı için oldukça yerinde tercih olan John Sebastian Bach'ın eserleri kullanılmış. Zaten bu tarz yapımlarda hangi tür müzik dinlenebilir ki?

Toparlayacak olursak Shredder 9, satranç severleri fazlasıyla memnun edecek bir yapım. Gerek kullanışlı arayüzü olsun, gerek oyun zekası olsun, gerek görsel anlamda olsun oldukça başarılı. Özellikle oyun motorunu dilediğimiz zaman değiştirebilmemiz çok yerinde bir özellik. Ayrıca kişisel olarakta ayarlanabilen, geliştirilebilen ve güçlü oynanış sağlayan bir motor kullanılmış. Bu sayede uzun süre başka satranç programı aramamıza gerek kalmıyor. Bununla beraber sistematik araştırmaya ve denemeye açık olan oyun sonu arayüzüne de sahip Shredder. Oyuna dalıp gerçek hayatı unutmayın...

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 20:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
Shredder 9
İlginizi Çekebilir