Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme

Burak Bahar 14.04.2021 - 15:10
Henüz yayınlanmamış bir ön sürümünü oynama şansına sahip olduğumuz Siege Survival: Gloria Victis nasıl bir oyun? Gelin birlikte bakalım.

Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme: Midland Krallığı'nda yıl 1205 ve yaz mevsiminin 6. günü... İsmirliler, hasada başlamak üzere olan halka aniden bir saldırı başlatır. Edring'in üzerinde savaş boruları yankılanır, dumana boğulmuş caddeler kan gölüne döner. Yurt artık işgal edilmiştir. Şehir muhafızları her ne kadar cesurca savaşmış olsalar da İsmirliler sayıca çok üstün durumdadır. Takviyeler daha varmadan şehrin merkezini çoktan alevler sarar. Şehir muhafızları yurttaşlara yardım etmek için hayatlarını hiçe sayarak can verir. Hayatta kalmayı başaranlar çok geçmeden soğuk kale duvarlarının içinde geçici olarak güvende kalabilecekleri bir sığınak bulurlar ve kale ekibine katılarak müdafaaya hazırlanırlar.

Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme

İç kaleye sığınılır ve durum gözden geçirilir... Erzak sınırlıdır. Şüphesiz ki İsmirliler yakında, yeniden saldıracaklardır. Şehrin her yeri karış karış işgal edilmiş olsa da sığınılan kale, henüz ele geçirilememiş tek yerdir ve şu anda kuşatma altındadır. Yardım gelene kadar düşmanları püskürtme görevi tabyaya ve onu destekleyecek olan halka düşer.

Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme

Her şey geçmişte bir işçi olarak çalışıp, sakin bir hayatı olan Flint ile başlar...

Hayatının bir gün içerisinde tamamen değişeceğini hiç düşünmez. Zaten... Kim düşünebilir ki? Dün hayvanların arasında işini yapmakla meşgul olarak Flint, bugün acımasız işgalciler tarafından etrafı sarılmış bir kalenin harabelerinde yardımın gelmesini bekler. İçerisinde olduğu durumu şu şekilde özetler: "Tanrı umarım bizi bu tehlikeden koruyabilir."

Black Eye Games ve Fish Tank Studio'nun geliştirdiği, Ravenscourt'un yayıncılığını üstlendiği Siege Survival: Gloria Victis kuşatma altında bir orta çağ şehrini konu alıyor. Surların düşmesini engellemek için mücadele veren başta Flint olmak üzere bir avuç sivil, oyunun merkezinde bulunuyor. Hayatta kalma stratejisi ile kaynak yönetimini bir araya getirmeniz gereken oyunda oyuncular, erzak üretecek ve düşmanlara karşı koymak için çabalayan son birliklere yardım etmek için işgal altındaki şehri yağmalayacak.

Siege Survival: Gloria Victis oyununun orta çağ temasına yakışır müzikleri ve ana menü tasarımı var. Öyle ki Ayarlar bölümü bile gayet sade ve anlaşılır bir şekilde dizayn edilmiş. Bunun dışında Türkçe dil desteği de mevcut ve sorunsuz bir şekilde oyuna entegre edilmiş. Anlayacağınız oyunu oynamaya başlamak dışında uğraşabileceğiniz pek bir şey yok. Oyunun girişinde yer alan gösterişli animasyon ise sizi yanıltmasın; düşmanlarla bizzat savaşmayacaksınız. Ama bu, şehrin kaderinin oyuncunun elinde olmadığı anlamına da gelmiyor. Sayıca üstün olan düşman kuvvetlerine karşı koyan son askerlere pek çok konuda kol kanat gerecek ve takviye birlikleri desteğe gelene kaleyi savunacaksınız.

Siege Survival: Gloria Victis oyununda yönettiğiniz karakterlerle gündüzleri kalenizin içerisinde kaynaklarınızı yönetmeniz, erzak üretmeniz; geceleri ise yağmaya çıkarak kaynak(lar) arayıp, mücadelenize katılacak yeni siviller bulmanız gerekiyor. Liman, Zanaat Bölgesi, Çarşı Yeri, Altınköşe, Murdar, Körükçüler Adası, Tepeşehir, Ata'nın Tapınağı, Varoşlar ve Kale gibi pek çok yağmalanacak nokta/bölge bulunuyor. Peyderpey açarak ilerleyeceğiniz işgal altındaki şehir bölgelerinde ilerlerken dikkatli hareket etmeniz gerekiyor. Sol fare tuşuna çift tıklayarak koşabilirsiniz fakat karakteriniz koşma pozisyonunda çok gürültü çıkararak hareket eder. Daha temkinli hareket edip, etrafınızda olup bitene odaklanabilmek için sol fare tuşuna bir defa tıklayarak normal tempoda yürümenizde fayda var.

Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme

Siege Survival: Gloria Victis - Yağma Sistemi

Yağmaya çıkmadan önce her şeyin hazır olduğundan emin olmalısınız. Görevlendireceğiniz karakterin hayatta kalma parametrelerinin ortalama veya ortalama üstü olması ilk dikkat etmeniz gereken unsurdur. Yağmalama hazırlığında görüntülenen harita, kaleden şehire giden gizli geçitleri ve noktaları/bölgeleri gösterir. İlk etapta geçitlerden biri gözükse de diğer geçitleri açmanın bir yolunu mutlaka bulacak ve geceye şehirin başka yerlerinde başlayabileceksiniz.

Yağma sürecinde şehirin diğer kollarına açılan bazı yerler, trebüşe saldırıları sonucu enkaz birikmesi sebebiyle kapalı durumda görülebilir. O bölgelerde de mevcut turladığınız alanlarda sıklıkla görüleceği gibi toplanabilecek birçok kaynak bulunur. Ama önce geçidin temizlenmesi gerekiyor. Bu kapalı yolları açabilmek için şehirdeki büyük yığınların kaldırılmasında kullanılan, Çalışma Atölyesi'nde üretilebilen bir küreğe ihtiyacınız var.

Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme

Gecenin sona ermesiyle sabah olduğunda, yağma sürecinde yönettiğiniz karakter düşmanlar tarafından kolayca fark edilebilir olur. Nöbetçiler çok geçmeden bulunduğunuz konuma gönderilir. Ek olarak; yönettiğiniz karakterinize yağma için çok zaman harcatırsanız hayatta kalma parametrelerinde oldukça hızlı bir düşüş görülür. Bu da beraberinde karakterin yorgun düşmesine ve nöbetçilerden kaçamamasına sebep olabilir.

Geceler sakin geçse bile her an bir düşman saldırısına karşı hazırlıklı olmalısınız. Sakin geçen gece saatlerini, düşman saldırılarını karşılayacak olan tabyanızdaki askerlere yardım etmek için kullanabilirsiniz.

Her zaman en kötüsüne hazır olmalısınız: Düşmanlar saldırıya hazırlanırken, siz de yönettiğiniz karakter/karakterler vasıtasıyla saldırıyı püskürtmek için askerlerinize yardım etmelisiniz. Bu yardım kimi zaman bir yemek yoluyla, kimi zaman da kırık zırh ya da silah tamiri vasıtasıyla gerçekleştirilebilir. Düşman saldırılarını püskürtseniz bile askerleriniz yaralanabilir ya da ölebilir, tabyanızın morali düşebilir ve inşa ettiğiniz yapılarınız ve duvarlarınız yıkılabilir-hasar görebilir. Her ihtimali göz önünde bulundurun ve materyallerinizi stratejik bir şekilde işlemeye gayret edin.

Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme

Düşman baskınlarında inşa ettiğiniz yapıların, düşmanın trebüşe ile fırlattığı cisimler tarafından hasar görme ihtimali vardır. Bu sebeple yapıların stratejik olarak yerleştirilmesi gerekiyor. Yapılar; tabyanın kalın duvarları tarafından korunan alanlara yerleştirilebilir fakat bu alanların da oldukça sınırlı olması sebebiyle hangi yapıları öncelikli olarak kurmak ve korumak istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme

Siege Survival: Gloria Victis - Parametreler

Siege Survival: Gloria Victis oyununda; Yorgunluk, Açlık, Susuzluk, Hastalık, Yaralılık ve Duygu gibi hayatta kalma parametreleri bulunuyor ve bunların tamamı yönettiğiniz karakterin/karakterlerin gelişimi ve verimi için büyük bir önem arz ediyor. Yönettiğiniz karakter/karakterler yorgun olduğunda dinlenmeli, aç olduğunda yemek yemeli, susuz olduğunda su içmeli ve hasta veya yaralı olduğunda tedavi olmalıdır. Tabyadaki askerlerin ve çiftlik hayvanlarının da tıpkı yönettiğiniz karakterde/karakterlerde bulunduğu gibi hayatta kalma parametreleri olduğunu unutmamak gerekiyor. Aç ve susuz kaldıklarında onlar da ölebiliyorlar. Sağlıklı çiftlik hayvanlarına sahip olmak oyununuzun gidişatı için genellikle yararlı bir geri dönüş olacaktır. Çiftlik hayvanları çürümüş yiyecekleri ve ayrıca iki parça çürümüş gıdalardan hazırlanmış hayvan yemlerini yiyebilirler.

Yağmalardan ve çeşitli aramalardan toplayabileceğiniz iki farklı su çeşidine de değinmek gerekiyor: Temiz su ve kirli su. Kirli su işe yaramıyor gibi gözükse de faydalı olabilir. Kirli sular yükseltilmiş bir şömine vasıtasıyla temiz suya dönüştürülebilir ve ayrıca bahçelerinizi sulamak için de kullanılabilir.

Siege Survival: Gloria Victis - Pratik Bilgiler

  • Oyunu sağ üstteki zaman ikonu vasıtasıyla hızlandırabilirsiniz.
  • Yaklaşmakta olan saldırıların günü vb. istihbari bilgilerini yönettiğiniz karakteri düşman hattına keşfe yollayarak öğrenebilirsiniz.
  • Gece boyunca herhangi bir noktada nerede olduğunuzu görmek için haritayı "M" tuşu ile açabilirsiniz. Aynı işlevi gören butonu ekranın sağ altında da bulabilirsiniz.
  • Meşale; bir ışık kaynağıdır. Çürümeye başlayan cesetleri yakmaya da yarar.
  • Kürek; şehirdeki büyük yığınların kaldırılmasında kullanılır.
  • Bez; sargı yapmada ve yapı inşasında kullanılabilecek kumaş parçalarıdır.
  • Aletler; öğe oluşturmada ve yapı inşa etmede kullanılan alet takımıdır.

Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme

"Depo" oyunda ilk karşılayacağınız ve önem derecesi oldukça yüksek bir yapıdır. İnşa edebileceğiniz mevcut yapılar, üstteki ekran görüntüsünde de görülebileceği üzere sol tarafta listelenir. Yapım için istenen malzemelere sahip olduğunuz yapılar yeşil renkle, diğerleri kırmızı renkle gözükür. Sekiz farklı yapı mevcuttur:

  • Bıçkı Sehpalı Kütük: Tomrukların odun ve kalas olarak işlenmesine olanak sağlar.
  • Pişirme Ocağı: Yemek pişirmek için kullanılır.
  • Çalışma Tezgahı: Aletler, meşale ve ok destesi üretimini sağlar.
  • Kasap Masası: Karkası düzgün şekilde parçalarına ayırmak ve hayvanlara yem hazırlamak için gereklidir.
  • Komposter: Organik maddelerden gübre elde edilmesini mümkün kılar.
  • Kurutucu: Et ve sebzelerin muhafaza edilmesinde ve yeşilliklerin kurutulmasında kullanılır.
  • Bitki Atölyesi: Bitkisel İlaç, El Yapımı Sargı ve Bez üretimini mümkün kılar.
  • Tamir Atölyesi: Kırık silah ve zırhların onarılmasına olanak sağlar.

Siege Survival: Gloria Victis tam erişime sunulduğunda modlamaya ve topluluk tarafından oluşturulan içeriklerin kullanımına izin verecek bir alt yapı üzerine inşa edildi. Oyuncular özgün senaryolarını ve hikayelerini sıfırdan oluşturabilecek ve oyunun evrenine farklı perspektifler kazandırabilecek.

Sonuç

Tercihlerinizin olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlarını çok hızlı görebildiğiniz için sabırlı bir oyuncu olmak gerekiyor. Bu kadar oturaklı, ne istediğini bilen bir oyun için fazla ve gereksiz iddaalı bir giriş animasyonu var. "Zor" bir oyun olduğunu özellikle vurgulamakla birlikte Siege Survival: Gloria Victis'e karşı genel hatlarıyla iyimser bir tutum içerisindeyiz. Çıkışını yeni yapmış bir oyun için tolere edilebilecek, küçük güncellemeler ile kapatılabilecek hataları var ve giderileceğini düşünüyoruz. Orta çağ temelli hikayesinin vurucu gücünü arttırabilmek için interaktif görsel roman tekniğini kullanmaları çok akıllıca bir davranış olmuş. Böyle bir tekniği kullanmanın beraberinde getirdiği çeviri gerekliliğini de aşabilmişler. Oyunun güzel kullanılmış bir Türkçe'nin de içerisinde bulunduğu pek çok dil desteği mevcut. Küresel oyun sektörünün söz sahipleri bile bunun üzerinde yeterince durmuyorken geliştirici ve yayıncı ekibin attığı adımı takdir ediyor ve destekliyoruz. Eğer oyunu denemek isterseniz an itibariyle Steam üzerinde bir demo da mevcut. Demoyu Steam mağazasından indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek bazı içerikler:

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 09:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 08:23
demo, incelemeden çok tanıtım makalesi veya oyun rehberi gibi. oyunun demosunu denedim. standart hayatta kalma oyunu. taş odun vs topla yapı yap. sonra o yapıyla başka bir yapı yap. türü sevenler için sunumu sebebi ile öneririm. savaşın orasında hayatta kalma mücadelesini konu alıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.04.2021 08:28
Yazı çok kötü.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.04.2021 15:48
Merlin abi, gideri var gibi duruyor.. Demoya en azından bi selam çakmak gerek gibi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Siege Survival: Gloria Victis ön inceleme
İlginizi Çekebilir