Silikon iletkenlerden nanotüplere

Ali Demirci 30.09.2013 - 14:57
"Nereden nereye" dercesine
Mevcut silikon transistörlerden nanotüplere geçmek etrafınızdaki bilgisayarları, tabletleri, telefonları ya da herhangi bir dijital aleti çok küçük boyutlara getirmekle kalmayıp onları en büyükleriyle yarışabilecek kadar güçlü hale getirebilir.

Geçen hafta Standford Üniversite’sindeki bilim adamları tamamen nanotüplerden oluşan elektrik iletkenleri (transistor) ile çalışan bir bilgisayar geliştirdiler. 178 adet iletkenden oluşan bu bilgisayar 1bit işlemciye ve 1kHz hızına sahip. Yani tüm yapabildiği alfabeyi ve 0’dan 32’ye kadar olan sayıları sayabilmek.

Silikon iletkenlerden nanotüplere
Gözümüze her ne kadar düşük ve komik rakamlar gibi görünüyor olsa da bu bilgisayarın en dikkat çeken özelliği bu kadar düşük donanıma sahip olmasına rağmen dört farklı işlemi aynı anda kusursuz bir şekilde yapabiliyor olması.

Çok yeni ve devrim niteliğinde olduğu ön görülen bu buluş sayesinde mevcut bilgisayarlarımız 5 kat daha küçük boyutlarda 5 kat daha güçlü olarak karşımıza çıkabilirler.

Görüşüne bakılırsa bu değişimin ne kadar devrim niteliği taşıdığını görebilmemiz için epey bir süre daha beklememiz gerekecek.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 15.05.2024 07:01
Kalan Karakter: 300 Gönder
Silikon iletkenlerden nanotüplere
İlginizi Çekebilir