Sims 3, Profesyoneller için mi?

Sami Türk 3.06.2010 - 12:31
Sims 3, Profesyoneller için mi?


Üretici EA’nın film yapımcısı MJ Chun işini iyi yapıyor. The Sims 3’ün gösterimi için kendini anlatan Mary Squabble karakterini erkek kardeşi Mo’nun üzerine salıyor, hem de kelimenin tam manasıyla. Zeki, kötü ve hırsız gibi karakter özellikleri olan antremanlı Mary’nin istek listesinde “erkek kardeşini korkutmak” yazıyor. Mo ise, cılız, tabiat sevgisiyle dolu bir bilgisayar kurdu; istekleri arasında “şehir parkında balık tutmanın” yanısıra “kız kardeşiyle yaptığı kavgalardan birini kazanmak” da var.

MJ Chun’un, kavga öncesi çok çaba sarfetmesine gerek kalmıyor; zira kardeşlerin kapışması Mo’nun beklenen yenilgisiyle son buluyor. Sonrasında iki şey oluyor: Mary Squabble achievement puanları alıyor ve keyfi yerine geliyor (günün kalanındaki faaliyetlerinde bonus alıyor). Kardeşi Mo ise “bir arkadaşını kaybediyor” ve depresyona giriyor, bu da diğer eylemlerini zarara uğratıyor.

Sims 3’ü, çok tutulan seleflerinden oyun mekaniği olarak en çok ayıran yeni karakter özellikler ve ruh halleri. Selef oyunlarda da gerçi Sim’lerin bir “hayat gayesi” vardı, fakat şahsiyet itibariyle daha kaba sınıflandırılmışlardı. Sims 3’te her oyuncu CreateAnySim (bir sim oluştur) aracıyla en küçük detaylara kadar kreatif olabiliyor ve çorap deseninden saç rengine, yaştan (altı kademeli) hemen her şeye kadar müdahalede bulunabiliyor. Göze çarpan onlarca özellikten (şanslı, cesur, çocuksever, parti canavarı, vejeteryan, hissi veya serseri gibi) beşe kadarını seçebiliyor veya “saklı karakter özellikleri” için yer bırakabiliyorsunuz. MJ Chun’a göre, iki itfaiyecinin çocuğunun piroman (yangın çıkarma manyağı) olması ihtimali kesinlikle mevcut.

Simler (Sim teklik, Sims çokluk hali) orta yaş krizine (midlife crysis) yakalanınca karakterleri bir kez daha değişiyor. Yeni bir Sim beşe kadar hayat gayesi edinebiliyor, mesela “gerçek lüks içinde yaşamak” gibi. Bunları gerçekleştirmek ne kadar zor olursa başarı halinde daha çok lifetime achievement puanı alınıyor. Bu puanlarla daha sonra özel nesneler edinilebiliyor. Mesela çelik mesaneye (daha az tuvalete gitmeyi sağlıyor), ya da keyif menajeri veyahut iktidar tedavisi (üçüz veya dördüz çocuk sahibi olmayı sağlıyor) ne derdiniz? Mükafat listesi böylece Sims 2’de çok daha uzun oluyor.

Oyun dünyası tabiî ki daha da detaylandırılmış, fakat biraz yüksek bir zoom seviyesinde bir Sim, Sims 2'dekinden çok daha farklı görünmüyor. Bir ev sakini evini terk ettiğinde artık arazisinin sınırında takılı kalmıyor, bilakis isteğe göre komşunun evine yürüyüp kendini tanıtabiliyor. Ya da tüm şehri keşfe çıkabiliyor. Şehir tahmini dört düzine evden müteşekkil, ayrıca çok sayıda henüz imar edilmemiş arsa ve kütüphane, vücut geliştirme salonu, oyun parkı, park, bistro (küçük bar) veya kumsal gibi buluşma noktaları da mevcut.

Her tarafta gördüğümüz Simler'le konuşabiliyor, tartışabiliyor, flört edebiliyorsunuz. Mezarlık gibi bazı mekanlarda Sim, günlük işini yapmak için olacak, saatlerce "Alice Harikalar Diyarında" gibi kaybolabiliyor.

Hikaye modunun da oynanabildiği Sims 3'te hikaye sürecinin hızı ayarlanabiliyor, böylelikle Simler'in yaşlanması, yahut belli bazı problemlerin başgöstermesi hızlandırılabiliyor. İsteyen eylemi tamamen durdurabileceği gibi zaman baskısı olmaksızın münasebetlerini geliştirip, mobilya satın alabiliyor, veya evini tadilat edebiliyor.

Öylesine oynayanlar ise dairesinin her boş yerine zebra deseni çizmek gibi lüzumsuz şeylerle uğraşabiliyor. Profesyoneller ise Simler'in yeni özerkliğini (otonomisini) devredışı bırakıp her şeyle kendi ilgilenebiliyor: Sim tuvalete mi gidecek veya kapıyı mı açmalı, buna oyuncu karar veriyor. Veya işe gitmeden evvel bir duş almalık vakit var mı gibi soruların cevapları da oyuncunun elinde oluyor. Kariyer oynayanların uç noktaları ise artık daha meşhur yerler, bunlar arasında Rockstar veya uluslarası casusluk da var.

Sırf eğlenceye yönelik Sims serisinin üçüncü oyunu hardcore oyuncular için kesinlikle bir kilometre taşı olmayacaktır. Fakat Simler arası eylemlerden nesne tabanlılara kadar geniş bir alanı kapsayan karakter özelliklerinin çeşitliği Sims 3'ü linear Spore'ye nazaran idmanlı oyuncular için çok daha enteresan kılacaktır.

Online fonksiyonlar da çok önemli bir rol oynuyor. Mesela tüm nesneler, Simler veya ev düzenleri takas edilebiliyor, film klipleri hazırlanıp upload edilebiliyor. Çokluoyuncu modu ise yer almıyor. 2009 baharında çıkması planlanan oyunda Sunset Valley isimli şehircik de entegre edilmiş olacak, yeni oyun dünyaları ise ücretsiz downloada sunulacak.

KAYNAK
Sims 3,  Profesyoneller için mi?
golem.de

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 18:37
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sims 3,  Profesyoneller için mi?
İlginizi Çekebilir