1/2

Singularity

Özgür Yıldız 6.07.2010 - 18:24
Zamanla şaka olmaz!
Platformlar PC, PlayStation 3, XBox 360
Singularity
  • Yapımcı - Yayıncı Raven Software - Activision
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,First Person Shooter
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 76
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar Güzel hikâye, iyi seslendirme, yaratıcı silahlar
Eksiler Yapay zekâ sorunlu, grafiksel hatalar, kötü karakter modellemesi
Singularity (Tekillik): Kara deliklerin merkezinde, hacim sıfıra yaklaşırken yoğunluğun sonsuza ulaşması sonucu, bilinen fizik kanunlarının çöktüğü nokta.

Rusya’dan yine sevgilerle

Son yıllarda bir furyadır gidiyor; Rusya – Nükleer kaza – Mutasyona uğramış canlılar üçlüsünden o kadar çok oyun yapıldı ki, kendine ait bir tarzları olacak diye korkuyorum. Post-apokaliptik tarz Fallout’la büyük oranda hayatımıza girmiş olsa da, yakın dönemdeki Rusya tabanlı bu oyunlar, hikâye bakımından birbirine çok benziyor. STALKER ve Metro 2033 bunun en güzel örnekleri.

Singularity ise ilk baktığımızda yine bu tarzı sürdürecek gibi gözüküyordu. Hikâyesi, öncekilere göre çok benzer. Singularity’nin konusu 2. Dünya Savaşı’ndan sonra, Soğuk Savaş’ın ilk dönemlerinde başlıyor. Sovyet Rusya, yaptığı araştırmalarla Katorga 12 adlı adada, E-99 adı verilen bir madde bulur. Bu madde o kadar güçlüdür ki, yaşlıları gençleştirmeyi, hastaları iyileştirmeyi, hatta verimsiz tarlaları verimli hale dönüştürmeyi sağlar. Bununla birlikte zamanda yolculuk yapabilmeyi bile mümkün kılar. Sovyetler, bu adaya çok gizli bir araştırma merkezi kurar ve insanları buraya yerleştirir. Küçük bir araştırma kasabası haline gelen Katorga 12’de, 1950 yılında “Singularity” adı verilen bir sorun patlak verir ve Sovyetler bu adayı bütün belgelerden kaldırırlar. 2010 senesinde bir Amerikan uydusu, Rusya’nın doğusunda yüksek radyoaktivite algılar ve buraya bir araştırma ekibi yollar. Biz de bu araştırma grubunda yer alan askerlerden biri olan Nate Remko rolüne bürünüyoruz.

Singularity
Bu noktadan sonrasında size hikâye hakkında pek fazla ipucu vermeyeceğim, çünkü zaten ilerlerdikçe karşısınıza çıkacak olan notlar, ses kayıtları ve küçük filmlerle birlikte senaryonun geri kalanında neler olduğunu öğrenebiliyorsunuz.

Kafanızdan element sallamayın!

Singularity’ye ilk başladığınızda, oyunun tipik bir FPS’den farklı olmadığını sanabilirsiniz. Ancak ilerledikçe oyunun farklı bir yapısı olduğunu göreceksiniz. Bazen ilerlediğinizde zamanın 1950’ye döndüğüne şahit oluyorsunuz. Ya da karşınıza bir anda görünmez olan yaratıklar çıkabiliyor. Bu yaratıklarla savaşırken silahlarımız da bulunuyor. Çok geniş olmasa da elimizde bir kaç adet silah mevcut. Bunlar altıpatlar tabanca, otomatik tüfek, pompalı tüfek, dürbünlü tüfek. Bu saydıklarım dışında iki özel silahımız daha mevcut. Ancak o iki silaha az sonra tekrar değineceğim. Kutuların, dolapların içinde sağlık paketleri, mermiler ve silahlar bulabiliyorsunuz.

Dediğimiz gibi Singularity, ilk başta tipik bir FPS olarak görünüyor. Fakat TMD adı verilen Time Manupilation Device (Zaman değiştirme aleti) silahını elinize aldığınızdan sonra bu monoton yapı, değişken bir oynanış stiline bırakıyor ve bizi şaşırtıyor. TMD adı verilen cihaz, adından da anlaşılacağı gibi bir zaman değiştirme makinesi. Peki bu silahla ne yapabiliyoruz? Yıkık dökük merdivenleri zamanda geriye döndürerek ilk ve sağlam haline getirebiliyor ya da tekrar yıkılmış haline dönüştürebiliyoruz. Aynı mantık kutular için de geçerli. Parçalanmış bir kutuyu sağlam haline getirerek, içinden sağlık paketi, mermi vb. eşyalar alabiliyoruz. Daha da ilginç olanı, TMD’yi düşmanlar üzerinde kullanabiliyoruz. Bu şekilde onları öldürebiliyor, hatta insan düşmanları yaratığa dönüştürebiliyoruz.  Bazı düşmanlar üzerinde ise zamanı yavaşlatma etkisinden yararlanmamız mümkün.