1/3

Sniper Elite v2

Emre Sarıgöz 12.12.2012 - 11:53
Bir kurşun tüm tarihi değiştirebilir!
Aşağıda yer alan "Oyunculuk" hakkındaki güzel makale, babayaro nick'li okurumuz Emre Sarıgöz tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın.

Grafik: 87
Ses: 80
Oynanabilirlik:84
Genel:84

Sniper Elite 2005 senesinde çıkışını yaptığında şahsım dahil birçok kişi tarafından tüm zamanların en iyi Sniper oyunu olarak kabul edilmişti. Her ne kadar hataları olsa da, bu oyunun çok zevkli olduğu gerçeğini değiştirmiyordu. Tam yedi sene sonra Rebellion Sniper tutkunlarının sesini nihayet duydu ve bizleri Sniper Elite V2 ile buluşturdu.


Ne Rus ne de Nazi, ortada kaldın Niyazi
Sniper Elite V2 sakin ve sabır isteyen bir oyun. Bir Sniper oyununun da böyle olması gerekirdi zaten, değil mi? TPS kamera açısından oynadığımız oyunda bir Amerikan askerini yönetiyoruz. (Ne kadar olağanüstü bir durum! ) Amacımız ise gayet basit; Almanların V2 adını verdikleri roket çalışmalarının bilgilerini Rusların eline geçmesini engellemek ve bu çalışmaları imha etmek. Bu noktada iki süper gücün arasında üçüncü ve tek kişi olarak savaş alanında bulunuyor oluşumuz oyunun incelemesine henüz ilk baştan bir artı vermemi sağlıyor. Malum, Sniper temasını ele alan bir oyundan yalnızlık duygusu ve her an diken üstündeymiş hissini vermesini beklemek bu fikirden daha iyi sağlanamazdı herhalde.

Sniper Elite v2
Boş sokaklar, yıkık dökük binalar, arka plandan gelen zayıf silah sesleri arada bir düşen bombalar…

Evet, tahmin ettiğiniz gibi Sniper Elite V2 atmosfer konusunda ilk oyunu aratmamayı başarıyor. Tam bir Sniper atmosferi sağlanmış ve oyuncunun emrine amade edilmiş. Ancak ilk oyunda da eleştirdiğim ve ikinci oyunda da aynen devam eden birbirine benzeyen mekan tasarımları yerine daha farklılaşan ve farklı duyguları hissettirebilecek mekan tasarımlarını görmek isterdim doğrusu. Her ne kadar senaryo gereği bu isteğimin olması zor gözükse de karlı bölgelerde veya ormanlık alanlarda geçen birkaç bölüm olması fena olmazdı hani. Keşke yapımcılar senaryoyu sadece V2 üzerinden değil de başka şeyler üzerinden de detaylandırıp bize farklı tecrübeler yaşatabilselermiş.

Heeeeedşaaaat!
Peşin peşin söyleyeyim Sniper Elite V2 bir Sniper simülasyonu olmaktan çok geride. Yapımcılar oyun çıkmadan önce bir Sniper simülasyonu yaptıklarını açıklasalar da bu böyle olmamış. Ama nedense bu duruma içten içe ‘İyi ki olmamış’ diyesi geliyor insanın. Çünkü şahsi görüşüme göre oyundaki yerçekimi, rüzgarın şiddeti, mesafe, balistik mermi özellikleri, farklı tüfeklerin farklı özellikleri, merminin izlediği yoldaki etkisi ve şiddeti yeterince ‘kıvamında’ olmuş. Bunun fazlası ilk oyunun benimsediği ‘zevkli ama profesyonel değil’ mantığına ters düşebilir ve bu da Sniper Elite tutkunlarının hoşuna gitmeyebilirdi diye düşünüyorum. Ama belki biraz daha işi profesyonelliğe dökebilirlermiş zira oyunda uzak mesafeli Sniper avcılığını fazla yaşayamıyorsunuz. Genelde normal bir askere göre uzak fakat Sniper’lara göre orta uzunluktaki mesafelerde adam avlıyoruz.